My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

Dua bulan selepas saya dan suami mendirikan rumah tangga, kami berbulan madu di London untuk empat hari empat malam (6 April hingga 11 April 2017). Syukur alhamdulillah, kami dapat book tiket penerbangan dengan harga yang jauh lebih murah daripada harga promosi kerana rakan kami yang bermurah hati memberi diskaun kepada kami. London adalah destinasi berbulan madu yang kami pilih kerana saya ingin membawa suami saya melihat keindahan kota London, tempat dimana saya menuntut ilmu selama empat tahun. 

Biasanya sebahagian besar daripada bajet untuk bercuti di London adalah kos tiket penerbangan dan penginapan. Selebihnya - kos untuk pengangkutan, makanan, dan tiket entrance tidaklah sebesar penerbangan dan penginapan. Berikut adalah tips berdasarkan pengalaman kami.

Tiket Penerbangan:

Bagi anda yang membeli tiket dengan cara biasa dan inginkan harga yang murah, tunggu waktu promosi. Rajin-rajinkanlah diri anda untuk search pelbagai range tarikh di www.skyscanner.com.my (boleh create alert melalui e-mel juga). Cuba elakkan tarikh cuti sekolah dan hujung minggu. Paling murah yang saya pernah beli untuk penerbangan pergi balik KL-London semasa belajar di London dahulu, adalah RM2000 seorang

Penginapan:

Kami membuat keputusan untuk berbulan madu ke London agak last minute, kira-kira dua minggu sebelum tarikh kami berlepas. Oleh sebab itu, kebanyakan penginapan murah telahpun habis ditempah. Walaubagaimanapun, kami ditemukan dengan hotel yang dinamakan 'Wedgewood' di Bayswater, tempat strategik dimana terdapatnya banyak restoren halal, hampir dengan kemudahan pengangkutan awam, dan hampir dengan banyak tempat tarikan. Wedgewood hotel juga menyediakan sarapan percuma- jangan risau, yang dihidangkan cuma roti, jem, butter, air teh, dan susu. Makanlah banyak mana yang anda suka. Dengan harga lebih kurang RM300/malam, kami dapat tidur dengan selesa dan tidak perlu risau mengenai sarapan.

Itinerari- Merangkumi Makanan, Pengangkutan, dan Entrance Fee:

Berikut adalah itinerari kami untuk 3 hari 3 malam, lengkap dengan kos pengangkutan, makanan, dan yuran kemasukan (hanya untuk Hampton Court Palace) untuk dua orang mahupun seorang. Disertakan juga nota sebagai rujukan apabila hendak menggunakan pengangkutan awam (Piccadily, District, Circle, Jubilee, Northern, dan Central adalah nama-nama line keretapi bawah tanah). 

Bagi saya, tempat-tempat yang telah disenaraikan di dalam itinerari berikut sudah cukup untuk membuka mata anda pada keindahan kota London dalam masa tiga hari. Keseluruhan bajet untuk itinerari 3H3M ini adalah GBP142.7 seorang ataupun RM772.83 seorang bagi tukaran matawang RM5.42 setiap GBP1.


Berikut pula adalah itinerari untuk 4 hari 4 malam. Keseluruhan bajet untuk itinerari 4H4M ini adalah GBP167.5 seorang ataupun RM908.30 seorang bagi tukaran matawang RM5.42 setiap GBP1.Semoga penulisan ini dapat membantu anda membuat perancangan bercuti di London dengan bajet yang minimal! Sekiranya anda mempunyai soalan lanjut, boleh e-mel saya di haizumawatijamil@gmail.com. Saya akhiri penulisan ini dengan gambar-gambar semasa percutian kami di sana. 1 pendapat bernas:

wahh tak sangka kak eju dah kawen. haha dh jrg tgk blog. dulu sll follow kak eju cite psl kyuem, cite kat london. barakallah kak eju.

Cerita kedai kopi

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino