My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

Penang with my two favourite girls

dah lama dah sebenarnya trip ke penang ni. 6 minggu lepas. harini baru tergerak nak tulis.
so tiga bulan lepas, aku balik malaysia for summer holidays. akak ajak gi holiday kat penang,
mak nak ikut.. so pergilah kami bertiga ke penang :D


kami ke penang naik flight. lepastu akak dah book kereta untuk satu hari. dengan gps.
last2, company tu kata gps dah habis.. akak pun tension la sebab dia nak bergantung
dekat gps sebab kalau nak guna waze, dia tak bawak charger yg sambung dekat kereta
tu, so akan cepat habis bateri. nasib baik lah terjumpa kedai yg jual charger tersebut
so kitorang guna waze je lah.


first location adalah restoren mi udang. lupa lak nama restoren tu. tapi akak kata restoren
tu popular. sedap lah jugak mi dia, rasa cam mi bandung cuma tambah udang2 besaq ja.


pastu, kitorang pergi bukit bendera. dekat atas tu boleh tengok pemandangan penang.




malam tu kitorang pergi ke pasar malam batu feringgi. tak best pun pasar malam tu.
ada banyak barang2 tiruan je like handbags, wallets, etc. souvenirs ada la sikit.
lepastu kitorang makan malam kat kedai mamak. aku beli kueytiow. banyak gila
udang dalam tu. dah lepas makan tu, sakit perut giler mencucuk cucuk, hidung 
tersumbat dua2 lubang, bersin tak henti2. sekali sampai hotel, basuh muka, muka
jadi merah2. disitulah baru dapat kesedaran bahawa aku alergi udang rupanya -.-


Esoknya, kitorang pergi macam2 tempat. first, singgah 
tepi pantai jap masa tengah otw ke taman rama-rama.




pastu pergi taman rama2.. ok lah, tempat dia. tapi kecik benor.
pusing pusing sekejap dah tawaf dah :))


the car that we rented 


lepastu pergi peranakan mansion. this place is worth seeing.
teringat cerita puteri cina zaman dulu2. 


then kitorang pergi fort cornwallis. nothing much here,
just some mercun and patung francis light.


esoknya kitorang jalan kaki pergi mencari street art


and makan nasi kandaq dekat restoran nasi kandar beratur.
tapi aku rasa biasa jer. boleh masak sendiri kat rumah :))


then ingat nak pergi museum penang, sekali dia tutup hari jumaat.
kalau hang nak melawat museum2 ni, don't go on fridays. semua tutup!


last2, pergi shopping je lah. mak pergi beli jeruk and souvenirs.
then makan cendol kat lorong. cendol penang sedapp. yumms


finally, kitorang merasa naik feri


sekian~

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino