My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

Group Design Project

Bermula dari 12th May 2014, Imperial College Year 3 students kena menjalani group design project
selama 5 minggu lebih. kitorang dibahagikan kepada groups of 9-10 people dan group aku terbahagi kpd
 7 lelaki; Andi, Paras, David, Alex, Marcello, Barry, Wilson, dan 2 perempuan; Nicole and myself.


Project Brief:
Untuk project ni, kitorang ditugaskan untuk design an indoor ski slope bertempat di Regent's Park, London.
dalam ski slope structure tu, kena ada restaurants, retail space, dan lain2 sebagai kemudahan untuk skiers
and non-skiers. kami juga diberi kepanjangan minimum untuk ski slope tersebut iaitu 150 meter. Kami ni
dikira macam designers yang bekerja untuk clients daripada syarikat ARUP, dan kena buat pembentangan
di ARUP headquarters setiap minggu sehinggalah minggu terakhir, kena bentang depan the whole class.


Minggu Pertama:
untuk minggu pertama, kitorang brainstorm dan pilih tiga idea utama untuk dibentang kepada clients.
aku punya idea terpilih untuk salah satu idea utama yang kemudiannya direject oleh clients sebab 
design tersebut akan membazir kos dan tenaga.




Minggu Kedua:
Minggu kedua pulak, kitorang fokus kepada design yang terpilih dan bahagikan ourselves kepada dua
sub-groups; iaitu kumpulan structural dan non-structural. kumpulan structural akan fokus pada segala
yang berkaitan dengan the design of the structure, dan kumpulan non-structural pulak akan work on
segala benda selain structural iaitu: risks, sustainability, mechanical and electrical components, business
case, dan geotechnics. aku fokus on risks, dan tolong2 untuk topik2 non-structural.


Minggu Ketiga, Keempat:
Basically, minggu2 seterusnya ni, kitorang cuma refine and add on apa yang dikehendaki oleh clients
setiap kali meeting. setiap meeting, kitorang diberi markah, dan our marks semuanya A, alhamdulillah.

selfies with nicole at ARUP headquarters (week 2, 3, and 4)


Minggu Kelima:
Minggu kelima, iaitu minggu terakhir, kami siapkan final report dan poster.
final report dihantar hari khamis, 12th June, while poster dihantar hari jumaat, 13th June.

our final design (extending underground)

our final design


right before submitting our final report


Final presentation:
akhirnya, on 18th June, kitorang pun membentangkan projek dihadapan the whole class dan lecturers
yang berkaitan. alhamdulillah, our presentation went well. tapi semua groups hebat2 giloss and kitorang
tak menang. but it's okay, sebab our clients cakap they were impressed by our final report so insyaAllah
dapat A :) it's the grade and the experience that matters.

final presentation





with supervisor and ARUP clients



group photo!


my imperial college year 3 classmates :)



0 pendapat bernas:

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino