My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

HJ Wardrobe

selepas beberapa (beribu) kali ditegur oleh mak berkenaan dengan baju-baju yang tidak
digunakan dalam almari aku dan kakakku, timbul satu idea untuk menjual baju2 tersebut.


zaman sekarang ni senang je nak jual barang online. tak payah susah2 nak buat website pun.
bukak je akaun instagram, siappp. tinggal nak kena rajin promote dan follow orang2 random
ramai2.. insyaAllah akan ada pembeli. ngahaha.. tapi baju2 aku dan akak yang kitorang 
takmau, memang tak berapa nak cantik pun, sebab tu lah susah nak cari pembeli. hahaha


jemput singgah di instashop saya; HJ Wardrobe [link]





so setakat ni, adalah dalam tiga helai baju yang dah dijual..
alhamdulillah, customers semua puas hati :DD





jangan lupa tengok2, okay. kot2 ada yang berkenan..
whatsapp jer: 0172442520.

Group Design Project

Bermula dari 12th May 2014, Imperial College Year 3 students kena menjalani group design project
selama 5 minggu lebih. kitorang dibahagikan kepada groups of 9-10 people dan group aku terbahagi kpd
 7 lelaki; Andi, Paras, David, Alex, Marcello, Barry, Wilson, dan 2 perempuan; Nicole and myself.


Project Brief:
Untuk project ni, kitorang ditugaskan untuk design an indoor ski slope bertempat di Regent's Park, London.
dalam ski slope structure tu, kena ada restaurants, retail space, dan lain2 sebagai kemudahan untuk skiers
and non-skiers. kami juga diberi kepanjangan minimum untuk ski slope tersebut iaitu 150 meter. Kami ni
dikira macam designers yang bekerja untuk clients daripada syarikat ARUP, dan kena buat pembentangan
di ARUP headquarters setiap minggu sehinggalah minggu terakhir, kena bentang depan the whole class.


Minggu Pertama:
untuk minggu pertama, kitorang brainstorm dan pilih tiga idea utama untuk dibentang kepada clients.
aku punya idea terpilih untuk salah satu idea utama yang kemudiannya direject oleh clients sebab 
design tersebut akan membazir kos dan tenaga.




Minggu Kedua:
Minggu kedua pulak, kitorang fokus kepada design yang terpilih dan bahagikan ourselves kepada dua
sub-groups; iaitu kumpulan structural dan non-structural. kumpulan structural akan fokus pada segala
yang berkaitan dengan the design of the structure, dan kumpulan non-structural pulak akan work on
segala benda selain structural iaitu: risks, sustainability, mechanical and electrical components, business
case, dan geotechnics. aku fokus on risks, dan tolong2 untuk topik2 non-structural.


Minggu Ketiga, Keempat:
Basically, minggu2 seterusnya ni, kitorang cuma refine and add on apa yang dikehendaki oleh clients
setiap kali meeting. setiap meeting, kitorang diberi markah, dan our marks semuanya A, alhamdulillah.

selfies with nicole at ARUP headquarters (week 2, 3, and 4)


Minggu Kelima:
Minggu kelima, iaitu minggu terakhir, kami siapkan final report dan poster.
final report dihantar hari khamis, 12th June, while poster dihantar hari jumaat, 13th June.

our final design (extending underground)

our final design


right before submitting our final report


Final presentation:
akhirnya, on 18th June, kitorang pun membentangkan projek dihadapan the whole class dan lecturers
yang berkaitan. alhamdulillah, our presentation went well. tapi semua groups hebat2 giloss and kitorang
tak menang. but it's okay, sebab our clients cakap they were impressed by our final report so insyaAllah
dapat A :) it's the grade and the experience that matters.

final presentation





with supervisor and ARUP clients



group photo!


my imperial college year 3 classmates :)



journey to better skin
Caution: this post contains highly unappealing selfies


Few months ago, I posted an entry confessing about my biggest insecurity: my acne [link]
Throughout these months, I've been consuming glutathione and vitamin c pills by 'nowfoods' 
quite consistently and I must admit, my skin has improved a lot and I no longer get crazy
breakouts (hopefully forever!). Unfortunately, my stubborn acne scars are still very visible :(

Nowfoods glutathione and vitamin c




Before taking the pills (February)-big cysts and 'healthy' pimples


Three weeks after taking pills (April)- left with reddish scars


Three months+ after taking pills (July)-pigmented but fading scars



The inconsistent lighting conditions may have altered my skin tone, but 
I do notice that my skin has gotten brighter and somewhat, healthier. 

_______________________________

When I first looked into all of the supplements for better skin after getting crazy breakouts around
January-February this year, I stumbled upon products like 'Kcolly' and 'Aurawhite' which are
very popular in Malaysia with very promising results. The main selling point of these kinds of 
products is the whitening effect which is, of course, not very appealing to the UK market. 
I, on the other hand, was attracted to the testimonials and reviews claiming an overall better
skin. So I looked into the ingredients and found out that glutathione and vitamin c are some
of the main substances that give the results. That's when I decided to take glutathione and 
vitamin c pills as they can be bought from amazon.co.uk and then; promised myself to buy 
Kcolly once I get back home in Malaysia :DD


and... I've just received my Kcolly jar! :D Can't wait to see the results.
I don't put too much hope, though. Just gonna eat this consistently and see
the difference after a few months time.



Kcolly review by Fatiya Latiff (before: bottom. after: above)



will update on my skin progress, a few months from now

_____________________________________________________


Update: 12 December 2014




Alhamdulillah, most scars are gone, left with a few lightly-pigmented scars :)
I'd say taking supplements was a very good decision I've made, but along this journey to
 getting a better skin, the most valuable things I've learnt are to wash my make up thoroughly
with a makeup remover every time before I sleep (facial foam is not enough), not to stress out
 when I have a breakout, not to pop the pimples, follow the acne.org regimen, be patient
because it doesn't happen overnight (for me it took months) and to check the
 ingredients of my make up and skincare products.



tetamu

kelab kapucino

komen kapucino