My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

Healthy eating

sesapa yang kenal aku kebanyakannya mesti dah tau yang aku ni punyalah susah nak makan sayur
dan buah-buahan. tahun ni, boleh dikatakan 'major' jugak la perubahan yang aku buat dalam hidup
  terutamanya dalam bab makanan. sebab aku dengan seriusnya cuba sedaya upaya incorporate buah
buahan dan sayur-sayuran dalam pemakanan harian. dulu sekali seminggu or sekali sebulan je makan
 buah/sayur, but setakat ni dah nak masuk 4 minggu jugak la makan buah dan sayur hari2.


perubahan tu tak mudah. but I found ways to make healthy eating fun and easy.
and less yucky (in terms of makan sayur). hahah

_____________________________

Apple-Honey Smoothie:
epal ni sedap, tapi aku selalu malas nak kunyah epal yang terlalu rangup tu. jadi solusinya,
 blend jadikan smoothie! tambah honey dengan air kosong. simple je but sedappp.




Strawberry-Banana-Chocolate mix:
another fun way to eat fruits- add chocolate sauce! terus jadi extra sedap




Broccoli Porridge:
brokoli? ew. but bubur brokoli? yumms!
bawang besar, brokoli, ayam (semua dicincang) campurkan dengan sedikit beras dan garam
secukup rasa, rendam semuanya dalam periuk with santan+air, masak sampai lembut jadi 
bubur. santan tu buatkan rasa brokoli jadi sedap dan mudah ditelan. 



Frankfurter Salad:
salad? ew. but salad with lots and lots of meat and dressing? yumms!
this recipe was inspired by fatin liyana @ honeykoyuki. iceberg lettuce campur sliced 
frankfurters campur thousand island dressing campur mayonnaise and tomato sauce. 
mak cakap macam kambing dah asyik makan salad je. ahahah


0 pendapat bernas:

Cerita kedai kopi

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino