My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

of education

I once wrote a post entitled 'no one is better than anyone else' [link]
which was basically based on somebody's way of behaving. because
'every sinner has a future and every saint has a past' -oscar wilde.


topik ni kembali menerjah kat fikiran aku selepas dengar beberapa kisah mengenai
professor yang tak beretika; yang menerbitkan hasil kerja seorang pelajar phd atas
namanya sendiri dan since the work had been patented, the phd student couldn't
graduate 'cos she would've been accused of plagiarism if she submits her work.


after listening to that story, it strikes me that education doesn't
 make you a better person than anybody else either, does it?
if it does, how could an educated man did such unethical 
and immoral thing to an innocent person?


I am humbled to say that I've known soooo many great people who taught me sooo
many great things about life, but fate didn't allow them to obtain high level of education.
but they're so great & I'm saying this in all honesty that I'm almost crying right now.
because two of those great people, are none other than.. my parents :')

_________________________

cerita drama kat tv3 selalu siarkan kisah pasal anak yang lupa daratan and I've always
seen my mom shed her tears and said 'eju dah berjaya nanti jangan jadi macam tu'. and
aku selalu balas 'mak niiii, tu cerita je lahhh'. I know it won't happen sebab I love my 
parents so much, I won't do anything that would hurt them. tapi apa yang aku selalu 
lupa adalah, my parents' sacrifices to get me to where I am now. :'(



7-days a week, 5am to 2pm of non-stop hard work; carrying heavy stuff & standing until
 the knees wobble; just to raise money to provide for the family. I often forget all that sebab
mak abah dah berhenti kerja since aku habis spm; and I shouldn't ever forget all that.
'cos in the remembrance of my parents' struggle; I would have NO reason to be lazy.
Exam's coming soon and I MUST study hard to make them proud. 


and more importantly; is learning to be a better person than who I am the previous day.
cos uni education alone doesn't make me a great person; and to be a great person like my
mom and dad, I need to learn from every single thing that life offers; experiences, people 
from all walks of life, this beautiful world, my beautiful  religion, and everything :)


and most importantly; sampai akhir hayat pun I would never be (or think that I am) 
better than anybody else.'cos everyone is better than me in many different aspects.



weekends with honey

the last two weekends had been fun; 1st and 2nd March with hanisah, 8th and 9th March with PNB.
weekends with hanisah were sooo packed with activites, two of which I have already blogged: [link]


so,selain pergi syria event dan hijab stailista shooting, kami menjelajah tempat-tempat di london yang
hanisah belum pergi (since she'll be graduating this year), so aku yang dah hampir tiga tahun duduk 
london ni pun tumpang menjelajah sama. dan subhanallah, London is soooo pretty and I've been so
busy with uni workload that I forgot to find some time to enjoy London's beauty. so, thanks hani :)
dan that weekend juga adalah kali pertama aku jejak kaki di tower bridge, one of london's main
attraction yang aku belum pergi walaupun dah berzaman duk sini.







and that weekend jugak agak bersejarah sebab kali pertama aku dilukis oleh caricature artist.
dah lama dah aku teringin nak tengok muka aku dilukis oleh orang lain; but I didn't put high
hope on the resemblance sebab aku tau ianya susah. hahah. dan memang takde rupa pun.
yang syoknya, hanisah kata aku lagi comel dari lukisan tu. ngeh3 *kembang*





don't think you'll read this, but thanks for coming! looking forward to go to warwick again someday,
 insyaAllah. with Intan and musyi, hopefully. sigh....i heart my ky physics girlfriends :) and my ky 
chaletmates too, and housemates, and ky-mates and all my kys girlfriends. and my imperial friends!
aih, semualah :D







Bulan lepas aku ada tulis entri pasal Structures Project : [link], dan entri ni adalah sambungannya.
selepas designed and built the beam, beam ciptaan kitorang diuji sama ada ia mampu menampung 
berat sekurang-kurangnya sebanyak 14kN (equivalent to 1427kg). 




 menurut kitorang punya design, kitorang target beam tersebut fail pada 14.5kN secara 'shear buckling
in the web' (kemek di sepanjang bahagian tengah beam), tapi selepas diuji, beam kitorang fail pada 
15.4kN secara 'material failure in tension' (terputus di bahagian bawah seperti gambar berikut)


our group's beam adalah antara sebahagian kecil kumpulan yang mencapai/lebih dari target 
so it was indeed a very satisfying moment for us all :)) so haruslahhh tangkap gambar. hahah


the week after, kitorang kena bagi presentation and final report dekat lecturer, menghuraikan sebab 
musabab failure dan cara untuk improve the beam. salah satu sebab material failure adalah kerana
 error in construction; dan kebetulan aku ada ter-recorded a video of the technician explaining how he 
had to betulkan kitorang punya beam dan aku pun selitkan the footage in our powerpoint presentation. 
it was so funny, our lecturer gelak kuat gila lepas tengok the footage :))


_____________________________________


so semalam, kitorang ada feedback session selepas semua final report telah ditanda.
dan......... alhamdulillah, our group was awarded 'The Most Efficient Beam' :) :) wee~



this was definitely the highlight of my third year.
alhamdulillah. credits to my genius friends :)

PNB program

sabtu and ahad lepas, PNB education development department ada buat program with the scholars
dekat Holiday Villa hotel, London. tahun ni, kitorang (my batch) dapat ramai juniors first year yang aku
 belum jumpa since they're all in universities other than imperial (the batch after my batch ada sorang je
 scholar and she's in australia) so I was quite excited to see the new faces.


hari sabtu, kitorang ada sesi berkenalan, and setiap orang kena bagitau reason kenapa pilih PNB. haha.. 
tetibe bernostalgia balik. manfaatnya ada blog- I can recall the exact details of the moments I had when 
having the dilemma to choose either PNB/JPA [link] :)) . alhamdulillah, aku bersyukur pilih PNB sebab 
omg PNB best gilos kuts. I never heard my friends talking about joking around with their education
 department officers. PNB memang sangat sporting dan I feel more and more comfortable with them 
each year. hahah. selain tu, we had two talks; one from ustaz malaysian hall and one from MIDA.


hari ahad pulak, kitorang jumpa dengan Tan Sri Hamad Kama Piah dan Datin Paduka Jamiah. masa
lunch aku duduk semeja dengan Cik Rahiyah, principal officer kat PNB cawangan UK. dari cara cik 
rahiyah cerita pasal internship, macam seronok lah pulak nak buat internship kat PNB london. lagipun 
aku memang tak faham langsung pasal managing funds, stock market, etc ni, and kawan aku yang 
buat internship last year (who is also studying engineering) cakap dia banyak belajar from the internship. 
makanya, aku pun apply lah untuk buat internship sebulan untuk bulan september ni. hopefully aku dapat 
buat and I really hope I can mix well with the officers and be a fast-learner. feel kinda scared actually :/


some of the scholars with tan sri and datin paduka.
regretted wearing heels cos i look gigantic in this pic lols


of Syria event and Hijab Stailista

'Syria: 3 years on' event:

sabtu lepas ada event 'syria: 3 years on' dekat lancaster hotel. one word to best describe the event:
 eye-opening. personally, aku sangat terkesan bila bayangkan kalau aku dan family yang hadapi apa 
yang mereka hadapi. when I see the pictures and listen to the stories of the syrian kids; I immediately
 think of my nephews and nieces. what would i feel when my anak buah lukis gambar lukisan perang 
instead of gambar pemandangan? rindu nak makan ayam, roti, dan biskut dan terpaksa makan daging 
anjing? tidur kat khemah dalam kesejukan? well, the syrian kids are my muslim family too, but how 
can i not help them when i have all the opportunities to do so? :'( 


there are many ways to help them; antaranya doa dan donate. 
and here's a way to help: [link]

salah satu lukisan kanak2 syria

tent yang sangatttt menyedihkan :'(

daging anjing :'( :'(


selain tu, event ni juga menyeronokkan especially part auction dan berjumpa dengan kawan-
kawan dan bergambar dengan (ehem) faizal tahir. haha. not really a big fan but i like his songs. 

auction time





Rancangan Hijab Stailista, TV9:

minggu lepas, dapat invitation kat facebook from idzni untuk join sesi beramah mesra bagi rancangan
hijab stailista, di TV9. kebetulan hanisah datang london minggu tu, so adalah geng nak ajak pergi sama
-sama. so semalam kami pun ke sana. masyaAllah, gadis-gadis yang hadir dekat sesi tu sangatlah comel
dan cantik dan stylish macam princesses, making me feel like an old-fashioned commoner. hahaha.


lepas diorang dah set up camera semua, ameera zaini, pengacara rancangan tu, suruh sorang volunteer
untuk jadi model hijab tutorial. takde sape berani untuk volunteer. last2, ameera tunjuk kat aku. *gulp*
maka aku pun dengan innocent nya pergi je lah ke depan sambil badan menggigil kecuakan. hahaha



then, ameera suruh bukak tudung, and tutup leher dengan tudung bawal aku. dan secara tak sengajanya,
 aku cakap 'oh, mannnn'. hahahaha. malu gilos xD. i thought i said that dalam hati, rupanya terkeluaq kuat2.
 last2, aku tak bukak pun, just tarik tudung kebelakang sikit bagi penyek kat dahi.


dan inilah hasilnya. tadaaaa. hahahah
rasanya macam before makeover lagi comel je? ngahahaha
muka den memang tak sesuai pakai shawl. but it was fun :))


beberapa gadis lain juga dipanggil untuk cuba tutorial yang lain


bergambar sebelum meninggalkan lokasi tragedi.



dikhabarkan, episod yang ada minah tudung bawal hijau ini akan disiarkan pada bulan april. sighhh.
ingatkan macam tahun lepas punya rancangan sis [link], siarkan masa bulan puasa. tak dapat la aku
 nak tengok kat malaysia sambil menggelakkan diri sendiri bersama keluarga. :/ 


ps: most photos are from hanisah. 

Cerita kedai kopi

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino