My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

of t-shirt and khat demo

berkaitan t-shirt:

pada bulan Jun tahun lepas, masa aku second year, kitorang (year 2 imperial college civil engineering 
students at that time) telah menjalani satu projek selama seminggu yang bernama constructionarium [link].
 selepas habis projek, classmate yang bernama Tina cadangkan untuk buat tshirt sebagai kenangan. maka
 masa cuti summer, aku pun tolong design tshirt untuk projek yang telah berlalu tersebut. selepas hampir 9 
bulan barulah terhasilnya tshirt kami. ahahaha. tak sampai half of the class pun yang beli; but aku still rasa 
hepi sangat tengok kawan2 yang akan menggayakan lukisan tangan aku di baju mereka xD wee~


the design

 the result

_____________________________________________________


berkaitan khat demonstration:

beberapa minggu lepas, aku telah di-approach oleh kekawan dari imperial college islamic society untuk
 tolong jaga booth buat khat demonstration sempena 'discover Islam week'. maka aku pun bersetuju. so 
siang tadi aku pun dok la kat booth berkenaan, promote untuk tulis nama orang dalam jawi. lepastu, sorang
 sister ni suruh berdakwah and cerita pasal islam pada masa yang sama. ya Allah, terkelu lidah masatu sebab
 no one told me to get my scripts ready. haha. adoi. sebenarnya aku dah pernah pergi dakwah workshop
 tahun lepas and I know the steps untuk ajak orang mengenali Islam. tapiiii. haih. I dont know why, my mind
 terus blank lepas sister tu suruh. i felt like i wasnt ready, english is not my mother tounge so i wont be able to
 speak fluently, and i dont think i would sound convincing enough, and all these excuses appeared in my 
mind. dah lepas habis barulah otak dok fikir; 'i should've said this, i should've said that'. hmm. :(


anyways, it was fun seeing faces lit up after seeing their names being written in jawi.
aku harap bila diorang tengok tulisan jawi yang aku tulis untuk diorang, hati diorang
akan tergerak untuk buat research pasal Islam and see the beauty of it. :)




of cooking and painting

These past two weeks have been quite productive for me in terms of doing my hobbies.
dan hobi-hobi tersebut dilakukan bukan sekadar untuk suka suki, tapi ber-purpose,
so I got to do them without feeling guilty for stealing my study time :))

____________________________________________

cooking:

minggu lepas, aku dapat email dari Imperial Student Funding pasal 
Ready Steady Cook competition. emailnya adalah seperti yg berikut:


disebabkan kebetulan aku memang kena masak pun untuk makan, maka aku pun include je
 lah ingredients yang dia suh tu. haha.. cam childish gile je resepi yang aku reka. patutnya diorang 
announce winner hari jumaat; tapi takdak dapat email pun, so I guess dia email pemenang je kut.
 hahah. memang dah agak pun takkan menang punya :p here's the link to my recipe book [link]




_________________________________________________

painting:

Sabtu depan ada event "Syria: 3 years on", and my senior tawarkan kerja buat khat untuk dijual.
disebabkan aku baru berkenalan dengan 'canvas and acrylics', maka aku pun excited untuk tugasan
 tersebut. so I made 10 small pieces and one large piece, each took about one hour plus to complete.
 so semalam, I spent the whole day just playing with acrylics. twas seriously one of the most productive
 weekend of my life! Alhamdulillah :D Hope the buyers will appreciate 'em walaupun mereka taklah
secantik khat di kedai-kedai. :')  (more pictures here: [link])





pelamin

few days ago, a friend shared a photo on titanz girls' group whatsapp (my KYS batchmates)
Ini lah gambarnya, jeng jeng jeng;  (tolong jangan kena serangan jantung di sini.)



dan kawan-kawan pun mula membincangkan cara untuk mengurangkan perbelanjaan.
dan zureen pun mengemukakan idea yang agak brilliant. hahah




At first I thought, twas really funny; but omg, 
I can totally imagine myself making pelamin! hahaha.


selama ni, aku berangan nak bukak butik selepas a few years kerja dengan PNB. tapi bila fikir 
balik, it's a very risky business sebab fashion evolves really fast. and duit modal kena ada banyak. 
& aku bukannya fashionable anyways, so macam; eju? bukak butik? pfft. sapa nak beli? xD


but pelamin business; aku boleh re-use semua benda yang aku guna, and dapat 
pulangan 100% in just one order. tengok lah, harga pelamin RM3130 kot! RM1000 beli sofa, 
another RM2130 untuk yang selebihnya; lampu, vases, bunga-bungaan, langsir, kerawang, carpet.
platform senang gila je nak buat. plywood, timber, paku, hammer. done. tinggal bentang carpet je.
dan semua benda decor ni boleh je gubah2 jadi design lain. likeeee, untung kot bisnes pelamin ni!


hmm. I know, this may sound absurd. but if this funny dream comes true someday,
I am sure I will be very happy doing what I do. sebab sejak sekolah menengah dulu,
setiap kali aku kena buat props/backdrop/decoration, aku rasa enjoyyy sangat. dan
I got this sweetest feeling in my heart when the design that I drew on paper had been
successfully translated into a real, larger version. :') *sigh*.. I miss that feeling.


KYS house decoration

KYUEM cultural performance backdrop


oh man. I am so excited already. hahah xD
keep an eye out for my pelamin designs in magazines in a few years time~ 


Y3 Structures & Geotechnics Project -ep1

Untuk projek kalini, aku team up dengan ling wei, george from cyprus, john from london, and maxime
 from france. kitorang ditugaskan untuk design an open-section beam yang boleh withstand force antara
 14kN to 17.5kN; dan pilih mode of failure beam tersebut (macam mana beam tu akan fail: kemek kat 
tengah ke, penyek kat atas ke, terpusing ke, lebih kurang camtu lah)


Firstly, kitorang kena pilih dimensions beam yang kitorang nak reka tu, calculate untuk semua mode of
failures, design kat mana nak letak bolts dan stiffeners, dan macam2 lagi yang dicompilekan dalam report.



dan isnin-rabu lepas, kami kena bertukang, bina betul2 beam yang kitorang reka tu.
sepatutnya kitorang diberi masa isnin dan selasa petang je. tapi disebabkan tak sempat siap,
kitorang diberi masa tambahan pada hari rabu. but our group wasn't the only one yang tak siap.


yes, we girls can bertukang too. hahah.


and here's our baby beambeam! :)




lepas dah nak balik tu, tetibe maxime tulis something kat beam dengan muka serius dan tekun sekali.
ingatkan apebenda la yang dia tulis. rupanya dia tulis; 

"God design us, we design this beam"


hahahah.. memula rasa lawak. tapi bila fikir balik. Allah T_T, mamat perancis ni yang dapat ibrah
daripada projek kitorang. and, this was like a reminder to me that I should take ibrah from every 
single thing that I do, even in projects like this. and bila fikir balik, kalau design beam yang
segi empat tu je pun dah pening, bayangkan betapa hebatnya Allah yang cipta manusia and 
bumi yang jauh lebih kompleks, complicated, dan teratur. 


"Those who do not know say,'Why does Allah not speak to us or a sign comes not to us?'
 Even thus said those before them, the like of what they say; their hearts are all alike.
Indeed We have made clear the signs to people who are sure" [2,118]

________________________________________

Nanti, baby beambeam akan diuji dengan load starting from 14kN pada 17 feb, dan pada
24 feb pulak kitorang kena  bagi presentation dan hantar final report. will update on that
after it's all done. :)



Cerita kedai kopi

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino