My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

No one is better than anyone else

22 years living in this world, this is the most important lesson I have learnt.
Not to think that I am better than anybody else. live with no judgements.


Aku ingat lagi satu hari ni my Indian friend asked me about Hudud.
Dia tanya, kenapa hukuman zina sampai mati? Bukan ke kat akhirat nanti dia still
akan dapat punishment? What if dia berubah? 


At first I thought he was being provocative, but it got me thinking too.
Mungkin hukuman yang dia dapat di dunia akan meringankan hukuman dia di akhirat.
Imagine berapa ramai orang yang akan ambil pengajaran dari perbuatan dia. He will
definitely get his share of pahala kan? And we never know bila pintu Taubat ditutup. 
We never know if dia sempat bertaubat. Kalau lah kelmarin dia berdosa, semalam dia 
bertaubat nasuha, dan Allah terima taubatnya. Hari ni, He might be a better person than us.
 So, seteruk mana pun perbuatan seseorang tu di masa silam, who are we to judge that person? 
Yes, kita tahu perbuatan mana yang betul dan salah, but it can never define that person's heart.


Two weeks ago, I had a discussion with my friends about suruhan berbuat baik kepada
parents dalam Islam. It's a very easy task for me and as I really love my parents, I did it
involuntarily. And I was thinking, tak faham lah orang yang susah nak respect parents.
Susah sangat ke? Then, a friend pointed out that setiap manusia, cabarannya berbeza.
What if mak dia dera dia dari kecil? :'(


Setiap manusia, cabarannya berbeza. Indeed.
We should accept differences and learn from each other. 
Kalau kita better at something than someone else, that someone is better at something else.
Don't judge based on one thing he/she did wrong, cos he/she might be better than us in all
other aspects. Leave the judgements to God. :) 

.
0 pendapat bernas:

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino