My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

of hunger games premiere & baking

Last week hari Isnin, kawan aku khabaq ada hunger games: catching fire movie premiere dekat
Leicester Square, London. start pukul 5pm. kawan aku ajak pergi, so pergilah kami ke sana..
kitorang sampai pukul 4pm, dah ramai orang dah tunggu dekat barriers. kitorang pun pusing la
square tu, cari the perfect spot untuk tengok the celebs. lalu ternampak barrier sebelah cinema,
kosong takde orang. terus kitorang tunggu kat situ. depan cinema kot! konfem2 lah celebs
semua lalu kat situ kan?


the emcee of the premiere

random woman. dont know who. 

alkisahnya, kitorang tunggu depan cinema yang untuk orang biasa who bought the tickets to watch
the movie. puihhhhh. kitorang ingat celebs semua masuk situ sebab diorang dah bentang red carpet,
siap ada banner, and siap letak barriers. padahal..... pfffft.. penat je tunggu. terdengar emcee announce
 ketibaan jennifer lawrence, josh hutcherson, liam hemsworth, dan lain2 melalui PA system. excited 
tunggu diorang lalu untuk masuk cinema. padahal cinema yang diorang masuk dekat seberang belah 
sana. huwaaaaa. sorang pun tak lalu red carpet tempat kami tunggu. =___=


takpelah takde rezeki. yang penting, aku hampirrrr jumpa jennifer lawrence, liam, and josh.
they are literally a few metres away from me! T_T

_____________________________________________________

I've always wanted to blog about this, tapi takde masa. so harini aku cerita terus lah pasal.. jeng3,
baking! masa cuti summer dulu, mak and kakak selalu pressure aku suruh belajar baking. jawapan aku;
'eju pandai masak lauk-pauk cukup la. untuk makan hari2. kalau teringin nak makan kek, beli je la'.
logik kan? baking skills macam tak penting je? 


tapi sejak akak buat milk cake yang best gile and sejak rumah baru aku kat london ni ada oven
 besar, aku pun tergerak hati la untuk bake. habis duit beli perkakas untuk baking. ngahaha.. 


some of hasil eksperimen:





buruk kan semuanya. ahahaha. well, beginner kot. what dya expect? xD
kesimpulannya, Allah suka uji kita atas apa yang kita cakap.
punyelah tegar cakap taknak blaja baking. sekali.... puih.



Brussels, Belgium

sabtu lepas, aku & lingwei pergi menjelajah brussels, belgium. 
takdela menjelajah sangat sebenarnya. it was just a leisure day trip. 


kitorang naik bas dari london victoria pada malam hari jumaat and tiba di brussels pada 
pagi sabtu. and our return bus was at 12.20am. so seharian la kat brussels. a friend told
us yang the best place to visit is just the grand-place area. so we decided not to waste our
time visiting places far from that area sebab taknak bazir duit on metro ticket. lagipun
grand-place dekat je dengan tempat bus stop kitorang. jalan kaki je kat brussels.


attractions berdekatan grand-place: 







kalau anda nak beli waffles kat belgium, beli waffles bulat, jangan beli yang petak.
sebab yang petak tu jenis light and crunchy. yang bulat pulak dense yg macam kat 
malaysia. tapii, rasa macam kat malaysia punya waffles lagi sedap je. we ate waffles
 from three different shops, tapi the taste was less than what we've expected.
tapi sedap laa. but cepat muak.

the waffles:






selain grand-place area, kitorang pergi melawat museum of musical instruments.
2 euro je untuk students. museum dia biasa je macam kat london. but it was rated
the 3rd best attraction in brussels by tripadvisor.com. dekat tingkat atas boleh
nampak pemandangan brussels :)

the museum:



lepas melawat museum, kitorang jenjalan lagi balik ke grand place.
sampai lah malam dekat situ. tengok night view pulaks. 



and one of the best parts of the trip was our selfies. ahahah.
sila sediakan beg untuk muntah :p cos i couldn't help but sharing em here;





aren't we cute liddat? xD

khamis lepas, aku pergi ke charity week dinner organised by imperial college islamic society.
my juniors: hazee & kd pergi, aku pun join la mereka. diorang buat dinner kat porchester hall 
kottt. the place where demi lovato did an intimate performance when she came to london
last summer. you can check out her performance dekat vevo. alang2 cerita pasal demi ni,
I planned to watch her intimate concert walaupun masatu tengah exam; sebab it was free
and bukan senang nak dapat peluang ni kan. but unfortunately, the vevo people gave 
wristbands to people who camped the night before. soooo unfairrrr.


anyways, back to the charity week dinner. had an amazing time finding the outfit and attending 
the dinner itself. the venue was amazing, the food was great, and the people are soooo generous. 
satu malam saja, they raised 5 angka matawang pounds for orphans and needy children. :) 
amazingg. and even the students donated thousands of pounds. terasa kerdil sangat tengok 
betapa sucinya hati mereka, masyaAllah :)

ootn with hazee and kd

aren't they cute? :)

idk why but i have a 'thing' with this kind of lampu

the hall

the food

the things to be auctioned for charity

auction time!

the stairs. classic dinner pic


Cerita kedai kopi

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino