My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

diet programme

dulu, ada one time ni masa aku first year, aku gi shopping dengan senior. lalu aku pun
capai botol susu whole milk. pastu senior aku cakap, "eh eju tu whole milk tau. ni ha
skimmed milk, kurang fat". pastu aku jawab, "eh, memang eju nak beli whole milk 
sbb nak naikkan berat badan". lols. bile fikir balik; what are u doing, ejuuuu?

zaman kurus


 sekarang ni, zaman kurus dah tinggal kenangan. berat aku yang slalunya fluctuate antara 50-53kg;
 kini dah capai tahap 57kg. semuanya sbb addicted dgn flavoured milk, cakes, yogurt, ice-cream,
dan seumpama dengannya.

selepas naik 5kg


memula aku fikir, nak accept je perubahan ni dan be happy in my own skin. tapi, kalau umur baru
awal 20-an pun dah tak kisah berat naik, cemana lepas (kalau) dah beranak pinak nanti? klu tak
practice jaga berat badan dari skarang, mmg susah la nak turunkan berat bila umur dah 30+ nanti.
_______________________________________________________

lepas mendarat kat klia sebulan lebih yg lepas, aku terkejut tengok akak aku. selama aku kat london,
 bila skype nampak muka dia je, so aku xtau yg dia dah kurus. rupanya dalam masa 6 bulan, dia dah 
lost 10+kg. aku pun mula la berazam untuk contohi dia. this is the jadual yang jadi sumber motivasi;




tips yang aku contohi dari rancangan2 kuruskan badan like 'the biggest loser': jangan timbang berat
badan sebelum 'weighing day'. weighing day aku ialah setiap hari sabtu, right after bangun tidur.
masa bulan puasa ni ramai orang ingat dia banyak lose weight sbb timbang sebelum iftar. byk berat
air yang hilang and u can easily gain 2kg after iftar. so tips nye weigh urself after bangun tidur. next
time timbang pun camtu. so baru boleh compare.


tapi mak asyik masak sedap2 kat rumah ni, so susah gak la sebenarnya nak kawal makan -.- 
so setakat ni aku baru lost 1.5kg je in total. akak kata 1.5kg sebulan tu ideal for permanent loss, insyaAllah.
tak lama lagi raya. harap2 tak naik balik berat badan. haih.. walaupun sekarang ni masih jauh lagi dari target
 weight; i need to always remind myself, "you haven't failed until you quit trying". so keep trying!
 if kakak can do it, I can do it too.



0 pendapat bernas:

Cerita kedai kopi

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino