My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

real life cinderella & mermaid

I didn't know how I ended up watching this; but this made me cry. a lot :')



walaupun rancangan ni pasal weight loss, tapi somehow, kisah dia ni macam citer cinderella.
she has pretty but envious sisters, mak dia pun unsupportive. bapak dia je yg nampak macam
genuinely sayangkan dia. and chriss powel pulak macam the prince who changed her life.
and the ending was perfect. muka kakak2 dia jeles habis. bapak dia pulak menangis kegembiraan.
ohhh, definitely worth 1:24:50 hours of my life.


ok, back to revision.

____________________________________________

so I ended up watching a youtube video again,
and this time, I honestly cried until my nose blocked.



it's about a girl named shiloh pepin who was born with a rare disease called the mermaid syndrom.
and this series of videos documented the last 6 months of her life. she truly was an incredible girl who had
lived her life to the fullest. :')


today is probably one of the most emotional days of my life. :/
creative design week 2

so...lepas saya ngan lingwei punye trip to stockholm on last weekend (previous post); kitorang terus
dapat berita dari groupmates masing2 yang ada lagi keje kena siapkan untuk dihantar on monday morning.
hahaha.. bayangkan, baru je sampai rumah dari airport; letak beg, makan sikit, pastu terus pergi library
untuk siapkan coursework. that night; i only slept for 30 minutes. giloss. tu macam dikira tak tido je :/
first time ever tak tido satu malam. hahahah..

after submitting the coursework; bermulalah creative design project week pulakk.. 
 i was a zombie on monday. literally. my brain was not functioning well. =.=

____________________________________________

so untuk projek kalini, kitorang dapat group baru. tom, charles, jineesha dr UK, sander dari netherlands,
terrence & kenny dari hongkong. basically, ktorang kena plan refugees camp untuk 25000 orang liberia; 
dekat kawasan tropical climate. dan finally kena design shelter untuk refugee dekat kawasan cold climate.


saya suka team baru ni; tapi first day saya tengah zombie, x cukup tidur. so mood pun tak elok.
dah masuk hari kedua, lepas cukup tidur baru semangat nak buat keje. 


they were all very nice to me. masa tgh fikir nama kumpulan; diorang cadangkan letak nama kumpulan
eju and her sons and daughter. hahahha. :)) last2, baru came out with a proper group name; 'shelterrific'.


our presentation board

our models




and and and... alhamdulillah; we won :) (among 4 other groups)



I'm gonna miss all these design weeks [year 1-CDW1] [year 1-CDW2] [year 2-CDW1]
looking forward to geology field trip and constructionarium pulak. tapi sementara tu;
kena focus study untuk exam dulu >.<


jumaat lepas, saya xde kelas. so about two months ago sy dengan lingwei plan nak pegi bercuti kat
stockholm masa weekend tersebut sebab minggu seterusnya ada project week, so kitorang ingat kitorang
akan free weekend tu tanpa coursework. sekali lepas dah book flight tickets and hotel sume; baru la
dapat tau yang ada coursework kena hantar isnin... & it was not an individual coursework, but a group one.


so kitorang pun bagitau la group masing2 yg we won't be able to be with them on the weekend.
tapi kerja still belum siap, so we both brought our laptop to stockholm. hahah.. but nevertheless;
we still got to enjoy our trip :))

_____________________________________________

flight kitorang pagi jumaat; so malam khamis tu kitorang tidur kat stansted airport. it was super colddd..
rasanya malam2 airports ni tutup heater. kitorng nyer trip ni tak di-plan betul2 sgt la, sebab we were
super busy with the uni workload, x sempat pun nak plan. pakai redah je. hahah :)) nak cari hostel
pun agak sesat. but our hostel dekat dgn shopping complex; so senang nak beli stok air+food.


hari sabtu baru jalan betul2. kitorang plan nak naik bas hop on hop off, tapi rupenye bas dia sangat rare,
dan bas dia habis pukul 4pm. so we stayed on the last bus, enjoying the sceneries from the inside je.
stockholm is super pretty, but there's actually not much to see.





masa pergi the royal palace, tetibe nampak ada crowd, siap ada wartawan camera sume.
memula ingatkan ada wedding ke ape ke, rupa2 nya swedish princess punye funeral.. lingwei yg
teka ada funeral sebab sume bendera dekat keliling istana turun setengah. rupenye betul.



kesimpulannya, the trip was fun and it was a very needed weekend getaway. :)
stockholm sangatt cantik. cume sejuk gile je. hahah.. bila malam suhu turun sampai -5 degrees. gilos.. 
but it would've been more fun if i were feeling well on sunday morning. tetibe je pening2 and muntah.
maybe sebab salah makan. makan keropok, kek, dengan air susu. oh btw, ada sejenis kek dari
sweden; nama dia princess cake. sedapppp gilos. probably one of the best cakes i've ever had.

___________________________________________




best video award :)

yey.. alhamdulillah :)


the video : [link]


this made my day :D looking forward to even happier days esok, sabtu, & ahad di stockholm, sweden :)
sebenarnya ada lagi satu group project kena buat, (group yg sama dengan group buat video ni), tapi since
saya dah siap book flights, hotel, sume dengan lingwei last two months, we just had to leave.. nampaknye
kat sweden pun bawak laptop buat coursework ahahah.. +.+





Organics

masa cuti summer tahun lepas saya ada buat kajian pasal kepentingan barang2 organics.
dua entri yang saya tulis pasal topik body-care products - [read the ingredients!] [Go organics]


so semenjak saya balik london october lepas, saya start beli sabun badan, syampu, ubat gigi, sume organics.
 tapi memang mahal la.. pastu disebabkan barang2 organics ni dia x guna 'sodium lauryl/laureth sulfate', maka 
kurang la buih2 yang produk tu hasilkan.. so bila mandi ke syampu rambut ke kena guna banyak la baru rasa 
puas/bersih. and bila guna banyak, maka cepat la habis. maka bila habis, kena keluar duit lagi beli baru.
  lama-lama, agak sayang la sebenarnya nak keluar duit beli produk organics.


but tbh, setiap kali saya gi beli body-care products, saya mesti akan pusing belakang botol produk tu untuk 
baca ingredients, which i think is a good habit that i need to maintain. kalau terbaca perkataan 'paraben' je, 
automatik tangan akan letak balik produk tu. rasanya awareness pasal paraben ni makin meningkat sebab 
selalu gak nampak produk2 yang tulis 'paraben-free' untuk tarik customers. *thumbs-up*


so kesimpulannya kat sini, i am back to 'sodium laureth sulfate' sebab tadi gi shopping kat boots sebab malas
 nak pegi kedai 'Planet Organics' and literally semua produk ada ingredient tu. and I didn't feel good about it. 
tapi sebenarnya kan, produk organics ni, dia either mahal-but kualiti kurang dari non-organics; atau mahal GILE-baru lah berkualiti tinggi. contoh macam l'occitane. dah keje nanti la baru convert to fully-organics.


kesimpulannya, i know nobody cares but.., ayuh lah bersama2 buat pilihan yang lebih bijak. take a better
 care of yourself. get to know how healthy your products are. ingat; brand terkenal pun byk yg ada paraben.

Video Project 2


Second structural mechanics video project.
tulisan buruk sebab penat baru je lepas matlab test 2 jam, terus buat video. :/
pastu gegar2 sebab lupe nak bawak stand =_=

Cerita kedai kopi

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino