My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

steel design project

I have matlab test this friday tapi saya patut tulis entri ni sementara masa memori still segar, so here goes; :))


so isnin dan selasa, 26 & 27 feb 2013, pelajar2 civil engineering year 2 kena buat steel design project.
kitorang kena reka rangka steel untuk bangunan pejabat 3 tingkat. kena buat a lot of calculations to choose
the right steel cross section yang dapat tampung the loads. dan kena lukis design tersebut.


projek ni seronok sebab...., lecturer saya comel :))
semalam, masa kitorang tengah buat keje, lecturer saya datang, so saya tanya soalan kat dia. pastu dia
tanya, where are you from? malaysia? pastu saya cakap yes, pastu lecturer tu pun start jadi friendly. 
masa nak pergi tanya soalan lagi sekali, tiba2 je dia cakap, 'selamit tingahari'. memula saya macam, 'huh??'
 pastu baru saya sedar dia cakap BM. ahahah. comel gileee. pastu saya dengan partner saya, lingwei buat
kerja sampai malam dalam pukul 7 lebih camtu. lecturer tu still stay. pastu saya gi tanya soalan lagi, dia
 cakap 'selamat malam' pulak. ahahha xD cuteness overloaddd. nama dia dr leroy gardner.


lecturer untuk concrete design, dr hong wong pun ada datang jenguk. pastu dia tiba2 datang kat
meja kitorang, tanya 'how is it going?'. hepinyee rasa macam disayangi. ahahah xD 


ok, saje je nak tulis sebagai kenangan dah tua nanti nak baca balik. :))
anyways, alhamdulillah projek dah habis. it was fun. harap2 markah pun ok. ameen.



me and my project partner, right before submitting.


Harry Fear @ Imperial

i am psyched! 


nasib baikkk lah saya cek facebook, kalau tak, saya takkan tau yang harry fear akan bagi talk kat
imperial besok.. urgh why nobody has invited me to the event?? mungkin sebab Allah nak bagi saya
fokus siapkan kerja sekolah dulu, sebelum bagi berita gembira ni ahahha xD


klu x kenal harry fear ni, dia adalah documentary maker and activist kat Gaza dan dia bagi berita on the spot
masa Israel lancarkan serangan kat gaza strip beberapa bulan lepas. saya admire gile dia punya semangat utk
sebarkan the truth about Gaza. starting from januari kot klu x silap, dia start menjelajah sluruh dunia utk bagi
talk pasal pengalaman dia kat Gaza. and besok, he'll be giving a talk, right after my class, in my lecture hall.
hahahh.. memang lah saya takkan berganjak dari kerusi. xD


will update this blogpost after his talk. :)

______________________________________________________

update:


konklusi dari talk harry fear tadi; it was a heartfelt talk. he truly is the voice of the palestinians.
he didn't just give us facts, he showed us the emotions; the devastation that the palestinians have to go through. basically, dlm talk ni, dia ceritakan balik pasal the 8-day operation pillar of cloud tahun lepas.
apa yang kita tau dari berita, cuma jumlah kematian, 160 palestinians was killed. tapi kita taktau, berapa
ramai yang cedera parah, mostly children; dan all of the children in Gaza are traumatised. sedangkan org
dewasa mcm harry fear pun ada efek trauma, apatah lagi kanak2.. masa tengok gambar kanak2, sedihh
sangat.. teringat kat anak2 buah yg innocent. :'(


satu part yang sangat menusuk hati saya masa talk ni, was when harry bacakan poem yang ditulis oleh sorang
 perempuan 16 tahun. poem tu sangat2 powerful. dia cakap pasal bunyi letupan yg x henti2. dia pergi kat 
ayah dia. ayah dia peluk dia. dia takut; tapi dia bukan takut mati, dia takut org2 yg dia sayang yg terbunuh. 
dia x kisah kalau nyawa dia je yg diambil. :'( ahhh i wish i could have copied the poem here. nampak la ada 
yg kesat2 air mata. tapi saya tahannn. 


nak tulis details talk dia; tapi besok punye homework belum siap. 
saya ada sembilan lagi deadlines/projek/assigments utk 3 minggu before cuti ni. gile kan imperial ni. aihh.
here's his youtube channel if u wanna have a look: [link]

summer tix

ok, alhamdulillah saya dah beli tiket flight balik ke malaysia untuk cuti summer.
tapi tapi tapiii, saya mungkin kena naik flight sengsoranggg this time sebab kawan saya belum confirm
nak beli tarikh sama ke. tapi macam lain flights je nanti. oh noooo camne niii saya takuttt nak naik flight
sengsorang.. especially kena transit 7 jam kat doha... dari pukul 12tengah malam sampai 7 pagi.


so ni apa yang saya beli: Qatar Airways

27 June, 4pm - from London Heathrow
28 June; 8:45pm - sampai kat KLIA

29 Sept, 9:10pm - from KLIA
30 Sept; 9:15am - sampai kat Heathrow


saya tau konfem takde sape nak balik tarikh ni, & konfemm xde sape pon yg baca post ni.
tapi nak post kat facebook segan pulak aihh. ok la tanya je lah kat sini konon2 mcm ada yg baca;
kengkorang yg duk UK, pleaseee jom balik sama2? :'(


hmph.
takpelah.
bile lagi nak get out from this comfort zone?
kalau roomie boleh survive balik sesorang, i can do it too.
*gulp*

________________________________

update: okey dah ada geng menyahut seruan. ahahha xD. dah x cuak dahh. weee.
5 bulan je lagi, portdicksonnn wait for meee. on another note, kena tingkatkan usaha
study supaya pass semua subjects so that takya kena risau pasal tukar flight date :S
healthy living

9 daripada 10 wanita malaysia cenderung kepada weight gain selepas umur 30-an (ratio rekaan sendiri).
tapi, seriously, I can imagine myself gaining weight at that age; and I don't want to. masa cuti summer tahun lepas, I gained 6-7kg. dan without even trying, I lost all the weight I gained after 3 months kat london ni. maybe sebab tekanan belajar, kena jimat duit, kena jalan 30minit ke uni setiap hari. and kat malaysia pulak makan tidur je setiap hari dan takyah risau pasal apa2.


so, tak impossible la kalau saya gain weight lepas balik malaysia nanti kan kalau saya tak disiplin utk
mantain the weight. so; dari sekarang la kena disiplin jaga makan, exercise, dan fokus utk kesihatan diri,
 sbb Allah da bagi nikmat badan yg sempurna dan sihat kan, so kita kena jaga :D


saya bersyukur sgt ada kawan2 yang betul2 jaga kesihatan kat sekeliling saya.
 ada sorang classmate sy ni dia makan buah setiap hari and she inspired me to eat fruits. sorang lagi classmate lelaki, dia disiplin gila pergi gym, workout bagai. and roomie saya pulak rajin pergi jogging kat hyde park & pergi kelas zumba. and all of these people inspired me to start my own healthy living regime :D


I started off with eating a banana a day, sebab buah pisang je yg paling affordable kat sini.
5 pisang sepound. so 5 ringgit je spent utk buah utk 5 hari. then, pakai ankle weights sambil jalan ke
 kelas. dan sekarang, saya nak start senaman betul2 kat dalam bilik setiap weekend. :D I started today 
and I honestly feel happier and healthier lepas keluar peluh. tapi rasa bersalah kat orang bilik tingkat 
bawah yg kena rasa gempa bumi selama sejam. >.<

ankle weight from Argos [link]
Fitness Blender full length workout videos [link]


hope this will inspire more people to start living healthy :)
:)

Alhamdulillah. Alhamdulillah for everything :)


yasmin mogahed ada cakap yang segala kesusahan kesedihan, apa saja yg Allah bagi kat kita adalah apa yg
 terbaik utk kita. dan kalau lah kita tahu dan faham yg semua yg Allah bagi tu utk kebaikan kita, kita pasti
akan percaya dan redha dgn semua ujian tu. analoginya macam doktor bagi ubat kat kita, dan kadang2 ubat
 tu kena guna injection. jarum yg mencucuk tembus daging kita, memang sakit, tapi kita tahu dan faham yg
 ubat tu adalah utk menyembuhkan kita, maka kita akan mahu di-inject walaupun sakit. haa.. lebih kurang
 camtu la ayat yg yasmin cakap, tapi dalam english la, but, you get the point.


january had been a tough month, and bila february datang, terasa refreshing pulak. 
rasa macam nak bukak buku baru. new resolutions aren't just meant for new years right?


so azam baru starting from esok

1. senyum. senyummm. senyuuuummmm :) :) :) :) :) :) :)
2. reduce the grumbling. merungut tak bawak apa2 faedah.
3. increase the willpower. get things done the day they should be done


from lingwei. how thoughtful of u eh, weis ;)


Fluids design
'Jolly January' is overrrrrr. now, moving on to 'Fun February' :) *notice the positivity*


so, january lepas, since my last post, ada fluids design project hari khamis & jumaat (24, 25th Jan),
2500-word essay submission, dan statistics test (both on 31st Jan). and now i'm down with fever =.=
february pun akan hectic jugak. ada fluids lab, structural mechanics video project, steel design project,
dan........ jeng jeng jeng... matlab testtttt :S (on 1st march, so lebih kurang in february).
a lotttt of catching up to do.

__________________________________________________

so since saya cerita pasal semua projek yg saya buat dalam belog ni sbg kenangan dah tua2 nanti;
so ini lah dia, cerita pasal fluids design project.


projek ni best sebab boleh pilih groupmates. so kumpulan saya sume geng2 yg selesa buat kerja 
together. kumpulan southeast asia. hahah.. they are nicholas, chong, ling wei, and azzura..


sebenarnya projek ni takde la 'design' sangat; sebab dia dah bagi a tension-leg platform design,
 dan kitorang kena buat a lotttt of calculations untuk design tersebut. ni adalah contoh2 
tension-leg platform;




calculations dia sangat memeningkan bagi saya and i kinda feel useless to my groupmates.
i honestly tried hard to contribute to this group, tapi some calculations saya tak betul T_T.
so.. i ended up jadi tukang tulis balik semua calculations in a more presentable way. hahah..
ada la dalam 50-70 pages yang saya tulis pakai tangan dalam masa dua hari. dan lepas
compile dengan matlab codes, folio kitorang jadi macam buku. dalam 100 pages+. gilosss..
tengok kumpulan lain punya, tak tebal pun. hahahah.. harap2 ketebalan tu menyumbang
kepada markah yang tinggi. ameeeeen..:S


10 pm and still working

chong yawning

right before submitting. cropped myself out sebab muka tengah buruk masa ni -.-

Cerita kedai kopi

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino