My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

read the ingredients!

sapa yg baca ingredients syampu, sabun, deodoran, dan skincare products sebelum beli? aku tak pernah.
sebab aku x paham pun apa maksud nama2 chemicals tu. cetearyl alcohol, phenoxyethanol, etc. apetu?



tapi sejak aku follow 'DiamondsAndHeels14' punya youtube channel, (she's a youtube beauty guru)
dia suruh belajar sikit demi sikit pasal the ingredients, dan aku pun mula tertarik dalam mengenal nama2
chemicals ni. Kimberly Snyder (hollywood celebrity nutritionist) pun advise utk guna organic products saja.


so, aku nak share apa yang aku tau setakat ni; 
kalau nak beli skincare products, always lookout for these harmful ingredients:

1-semua jenis 'parabens'
2-diethanolamine (DEA)
3-butylated hydroxytoluene (BHT)
4-propylene glycol
5-polyethylene
6-sodium lauryl sulphate
7-1,4-dioxane
8-butyl cellosolve
9-triclosan
10-Bisphenol A



kebanyakan ingredients diatas ni linked with cancer. *gasp* so, better watch out dari skrg.
research aku setakat ni mengatakan parabens adalah yg paling harmful dan yg paling abundantly used in
 the skincare and cosmetics industry. mana taknya, even the high-end brands such as estee lauder, loreal,
revlon, masih belum paraben-free. termasukla body shop


alhamdulillah, l'occitane is a paraben-free line. garnier, tak sure, tapi setakat yg aku cek, semuanya takde
paraben.. the safest products are the organic ones, tapi dunia masih belum aware dengan kepentingan benda 
organic, soooooo organic brands yg ada skrg ni tak banyak. tak popular dan kurang reviews.

2 pendapat bernas:
Anonymous

eju tahu any organic whitening cream?

to be honest; xtau. sorry..:/
cer try google.. tp, kenapa nak guna whitening cream? omputih pun nak kulit tanned. :p

Cerita kedai kopi

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino