My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

petua untuk jerawat

seminggu dua ni, beberapa ketul jerawat menyinggahi mukaku. maybe sebab stress nak balik uk,
atau tak kontrol makan makanan berminyak. aku selongkar balik krim antijerawat yg pernah aku ada
dekat dalam laci, which is T3 pimple gel. aku tengok ingredients dia, dia guna salicylic acid to treat
acne tapi ada methylparaben dan propylparaben yg sangat toxic untuk badan kita. tp sebab nak
jerawat hilang, aku guna jugak. ala, sekali sekala takpekut?


pakai sehari dua, berkesan, jerawat gunung berapi aku kecut jadi bukit saja. pastu bila teruskan pakai,
 jerawat jadi gemuk dan sihat kembali. eh? sama lah macam kes oxy5 dan oxy10 yg pernah aku beli masa
 sekolah menengah dulu. bezanya, oxy5 dan oxy10 guna benzoyl peroxide.


so dua hari lepas aku stress sampai bad mood sebab jerawat 3 ketul makin gemuk dan segar bugar.
mak aku suruh try guna air garam. ambik sesudu kecil garam, dan sesudu setengah air, kacau.. letak
kat jerawat dan keep on letak bila dah kering. Alhamdulillah, jerawat kecut! aku ada try guna air buah
lemon jugak, pun berkesan. dua2 buat jerawat rasa pedih upon application, tapi tu yg baguss. jerawat 
suda mati tapi skang ada parut besar sebab tangan gatal nak tarik2 kulit kering kat jerawat tu -.-
______________________________________


anyways, aku baru beli buku dari Tracy Mccullough- Ultimate Secrets to Acne Freedom.
kenapa aku beli? sebab aku rasa situasi aku lebih kurang serupa dengan tracy. dia pendiam, suka art,
suka lepak dgn kawan2, dan suka habiskan masa depan komputer. kondisi jerawat dia takla teruk
sangat, cuma dia rasa malu sgt bila muncul jerawat dan guna makeup utk sorok jerawat2 tu. tapi,
masa umur dia 23 tahun, tetibe jerawat dia jadi severe. (which COULD happen to me too *gasp*)


dia try bermacam2 jenis produk untuk hilangkan jerawat. semua tak berhasil. and lastly, dia ubah
cara hidup dia, kembali ke nature, jaga makan, exercise, sleep well, etc, dan her skin is now flawless.
percaya tak? tak payah guna apa2 produk kimia pun...! parut pun takdak o.O


dia guna honey dan jojoba oil as her skin care regimen. checkout her blog-[link]

__________________________________________

so kesimpulannya di sini, aku nak bagitau yang aku dah sedar bahawasanya, produk2 kimia berbahaya 
utk diri kita.. sbb dari kecik lagi sebenarnya aku dah cenderung ke barang2 kosmetik ni, sebab iklan2
di tv and magazines, tapi skang, aku sedar, Allah dah bagi alam yang sangat lengkap untuk kita, even
utk penjagaan kulit. hebat sungguh alam ciptaanNya :)


ps: didn't mean that all products are bad. u can switch to the organic ones which contain only natural ingredients. more on that later, in a more detailed post
2 pendapat bernas:

ejuts, try kunyit hidup yg da ditumbuk!! ade antiseptik n gud for skin..=)

eju

x kuning ke pastu? ehehe

Cerita kedai kopi

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino