My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

Go organics


sila tengok video ini


'the skin absorbs up to 60% of anything you put on it'


fakta ini la yg membuat aku takut untuk guna produk sebarangan. everyone should be too sebab even
ubat gigi, syampu, dan sabun badan yang kita guna sebenarnya ada bahan penyebab kanser! jom tengok
betapa toksiknya colgate dan syampu head & shoulder di dalam bathroom aku.





notice the cancer bar and all the other hazards bars?

kalau anda nak cek produk yang anda guna, you can go to http://www.ewg.org/skindeep/
tapi tak semua produk ada.. but you can get the rough idea from the scores of the brand.


website skindeep ni dibuat oleh environmental working group yang mahu orang ramai lebih berhati-hati
 dalam memilih  produk yg selamat sebab kerajaan dan industri kosmetik tidak mengambil berat pasal
 sume ni. lebih2 lagi malaysia. tengok je la, sesiapa je boleh reka produk dan ubat2 dan jual kepada org
 ramai tanpa sekatan. 


so..kalau semua produk bahaya, macam mana nak mandi, gosok gigi? takkan nak pegi cari kayu sugi,
basuh rambut guna santan, guna limau? agak leceh disitu. sebenarnya, disebabkan awareness pasal ni
makin tinggi, banyak produk organic mula dibuat. especially kat eropah la. u can easily find organic
shops in london selling certified organic skin care products yang dapat score 0 (no hazard) dan takde
langsung any hazards bar from the skindeep research.


tapi klu malaysia, mungkin agak susah nak cari lagi2 kat kawasan luar bandar. klu kat kl senang la. 
tapi dengan dunia internet ni, everything boleh dibeli online.. so won't be a problem. nak seribu daya,
taknak seribu dalih.. these are some examples of organic products made in malaysia- [link]


2 pendapat bernas:

eju! i have been searching for organic things ni like since last year for skincare, shampoo smua. skg baru try pai skincare.they claim their product organic. so.. just nk cuba dulu but its quite pricey.

eju

good2 :) sebenarnya campaign ni dari last year kan.. eju je lambat discover. hehee.. ala, kan da naik elaun :)

Cerita kedai kopi

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino