My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

9 bulan lagi
3 bulan bercuti kat malaysia dah pun berakhir.
kena tunggu lagi 9 bulan, baru leh jumpa family balik T.T


aku rasa aku lagi sedih nak tinggalkan family this year berbanding last year.
mungkin sebab last year aku sedih bercampur excited, tetapi this year i already knew what awaits
 me in london, so sedih tu tidak dapat di-balance dengan any harapan. if that makes sense.


tapi, alhamdulillah, new life isn't as bad as how i'd imagined it to be.
gonna update on that later :)

Go organics


sila tengok video ini


'the skin absorbs up to 60% of anything you put on it'


fakta ini la yg membuat aku takut untuk guna produk sebarangan. everyone should be too sebab even
ubat gigi, syampu, dan sabun badan yang kita guna sebenarnya ada bahan penyebab kanser! jom tengok
betapa toksiknya colgate dan syampu head & shoulder di dalam bathroom aku.





notice the cancer bar and all the other hazards bars?

kalau anda nak cek produk yang anda guna, you can go to http://www.ewg.org/skindeep/
tapi tak semua produk ada.. but you can get the rough idea from the scores of the brand.


website skindeep ni dibuat oleh environmental working group yang mahu orang ramai lebih berhati-hati
 dalam memilih  produk yg selamat sebab kerajaan dan industri kosmetik tidak mengambil berat pasal
 sume ni. lebih2 lagi malaysia. tengok je la, sesiapa je boleh reka produk dan ubat2 dan jual kepada org
 ramai tanpa sekatan. 


so..kalau semua produk bahaya, macam mana nak mandi, gosok gigi? takkan nak pegi cari kayu sugi,
basuh rambut guna santan, guna limau? agak leceh disitu. sebenarnya, disebabkan awareness pasal ni
makin tinggi, banyak produk organic mula dibuat. especially kat eropah la. u can easily find organic
shops in london selling certified organic skin care products yang dapat score 0 (no hazard) dan takde
langsung any hazards bar from the skindeep research.


tapi klu malaysia, mungkin agak susah nak cari lagi2 kat kawasan luar bandar. klu kat kl senang la. 
tapi dengan dunia internet ni, everything boleh dibeli online.. so won't be a problem. nak seribu daya,
taknak seribu dalih.. these are some examples of organic products made in malaysia- [link]


petua untuk jerawat

seminggu dua ni, beberapa ketul jerawat menyinggahi mukaku. maybe sebab stress nak balik uk,
atau tak kontrol makan makanan berminyak. aku selongkar balik krim antijerawat yg pernah aku ada
dekat dalam laci, which is T3 pimple gel. aku tengok ingredients dia, dia guna salicylic acid to treat
acne tapi ada methylparaben dan propylparaben yg sangat toxic untuk badan kita. tp sebab nak
jerawat hilang, aku guna jugak. ala, sekali sekala takpekut?


pakai sehari dua, berkesan, jerawat gunung berapi aku kecut jadi bukit saja. pastu bila teruskan pakai,
 jerawat jadi gemuk dan sihat kembali. eh? sama lah macam kes oxy5 dan oxy10 yg pernah aku beli masa
 sekolah menengah dulu. bezanya, oxy5 dan oxy10 guna benzoyl peroxide.


so dua hari lepas aku stress sampai bad mood sebab jerawat 3 ketul makin gemuk dan segar bugar.
mak aku suruh try guna air garam. ambik sesudu kecil garam, dan sesudu setengah air, kacau.. letak
kat jerawat dan keep on letak bila dah kering. Alhamdulillah, jerawat kecut! aku ada try guna air buah
lemon jugak, pun berkesan. dua2 buat jerawat rasa pedih upon application, tapi tu yg baguss. jerawat 
suda mati tapi skang ada parut besar sebab tangan gatal nak tarik2 kulit kering kat jerawat tu -.-
______________________________________


anyways, aku baru beli buku dari Tracy Mccullough- Ultimate Secrets to Acne Freedom.
kenapa aku beli? sebab aku rasa situasi aku lebih kurang serupa dengan tracy. dia pendiam, suka art,
suka lepak dgn kawan2, dan suka habiskan masa depan komputer. kondisi jerawat dia takla teruk
sangat, cuma dia rasa malu sgt bila muncul jerawat dan guna makeup utk sorok jerawat2 tu. tapi,
masa umur dia 23 tahun, tetibe jerawat dia jadi severe. (which COULD happen to me too *gasp*)


dia try bermacam2 jenis produk untuk hilangkan jerawat. semua tak berhasil. and lastly, dia ubah
cara hidup dia, kembali ke nature, jaga makan, exercise, sleep well, etc, dan her skin is now flawless.
percaya tak? tak payah guna apa2 produk kimia pun...! parut pun takdak o.O


dia guna honey dan jojoba oil as her skin care regimen. checkout her blog-[link]

__________________________________________

so kesimpulannya di sini, aku nak bagitau yang aku dah sedar bahawasanya, produk2 kimia berbahaya 
utk diri kita.. sbb dari kecik lagi sebenarnya aku dah cenderung ke barang2 kosmetik ni, sebab iklan2
di tv and magazines, tapi skang, aku sedar, Allah dah bagi alam yang sangat lengkap untuk kita, even
utk penjagaan kulit. hebat sungguh alam ciptaanNya :)


ps: didn't mean that all products are bad. u can switch to the organic ones which contain only natural ingredients. more on that later, in a more detailed post
read the ingredients!

sapa yg baca ingredients syampu, sabun, deodoran, dan skincare products sebelum beli? aku tak pernah.
sebab aku x paham pun apa maksud nama2 chemicals tu. cetearyl alcohol, phenoxyethanol, etc. apetu?



tapi sejak aku follow 'DiamondsAndHeels14' punya youtube channel, (she's a youtube beauty guru)
dia suruh belajar sikit demi sikit pasal the ingredients, dan aku pun mula tertarik dalam mengenal nama2
chemicals ni. Kimberly Snyder (hollywood celebrity nutritionist) pun advise utk guna organic products saja.


so, aku nak share apa yang aku tau setakat ni; 
kalau nak beli skincare products, always lookout for these harmful ingredients:

1-semua jenis 'parabens'
2-diethanolamine (DEA)
3-butylated hydroxytoluene (BHT)
4-propylene glycol
5-polyethylene
6-sodium lauryl sulphate
7-1,4-dioxane
8-butyl cellosolve
9-triclosan
10-Bisphenol A



kebanyakan ingredients diatas ni linked with cancer. *gasp* so, better watch out dari skrg.
research aku setakat ni mengatakan parabens adalah yg paling harmful dan yg paling abundantly used in
 the skincare and cosmetics industry. mana taknya, even the high-end brands such as estee lauder, loreal,
revlon, masih belum paraben-free. termasukla body shop


alhamdulillah, l'occitane is a paraben-free line. garnier, tak sure, tapi setakat yg aku cek, semuanya takde
paraben.. the safest products are the organic ones, tapi dunia masih belum aware dengan kepentingan benda 
organic, soooooo organic brands yg ada skrg ni tak banyak. tak popular dan kurang reviews.

L'occitane shea butter products review

Since I am still in the mood of writing reviews, I'mma write a proper review on L'occitane as promised on my January's post [link]. But I'll just comment on the shea butter range since I've decided to stop using 'em and will comment on the L'occitane precious eyebalm in a few months later because I want to finish the whole bottle before capturing the 'after' photo of my eyes to see the changes.


have used 3/4 of the products


L'occitane Ultra Gentle Cleansing Milk (2.0 star)
I'm quite surprised to discover the texture of this cleansing milk because I thought all cleansing
products should produce foam, but the texture of this cleansing milk stays like a yogurt even after
rubbing it between my palms. tbh, my face doesn't feel clean after using it though it somehow 
moisturizes my skin. I figured out from youtube that I don't need to rinse my face after using this
cleanser; I just need to wipe my face using a clean towel. and that makes my face feels oily. nu-uh.


L'occitane Fresh Face Water (4.5 star)
I think this is the best product from the shea butter range. It leaves my skin feeling hydrated and
I usually skip using moisturizer because this product alone is enough for me.


L'occitane Ultra Rich Face Cream (3.5 star)
I'm not sure how many stars should I give this product because it sometimes works fine, but
some other times, it makes my skin feels oily but still flaky. It doesn't help preventing acne
so, I'd say, this product doesn't work that well on me. 

____________________________

I've just figured out that my skin wasn't dry during winter, it was just dehydrated. That was why
my skin was oily but flaky. I think L'occitane helped my skin produces more oil while what I really 
needed was moisture/water. might try to use garnier moisture rescue later when I get back to London.

Cerita kedai kopi

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino