My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

the hunger games trilogy
aku baru je habis baca ketiga-tiga buku the hunger games malam semalam. 
keseluruhannya, aku nak bagi 5 bintang, tapi disebabkan ending dia aku tak berapa suka, 
so, mungkin 4.8 star adalah yg lebih appropriate untuk trilogy ni.


special thanks to azzura sbb dia yang recommend utk baca novel ni :)
and kakak aku yang tak habis2 suruh aku beli sebab dia pun nak baca.

peetaaaaa the roti guy

___________________________________________



first book: the hunger games

aku bersyukur aku tengok movie dulu baru baca novel ni, sebab kalau sebaliknya, konfem aku tension
dengan movie sebab banyak scene dalam buku yang best yang dia potong.. sebagaimana aku benci twilight
sebab bella swan tak seperti bella yang aku bayangkan masa aku baca novel dia.. scene yang aku rasa patut
ditambah dalam movie adalah scene dalam gua sebab lepas katniss injured ambik backpack demi peeta,
peeta jaga katniss dan mereka sangat sweet...... and part peeta marah lepas dapat tau katniss cuma
berlakon depan camera (walaupun at some parts, katniss cam confuse dengan perasaan dia)


second book: catching fire

buku kedua dia memang besttt, sebab semua benda yang terjadi dalam buku ni memang well-written dan
unexpectable. langsung tak tercapai dek akal aku, sampai la aku baca. pergh, kreatif betul minda suzanne
collins ni.. ada one part, aku ingatkan peeta dah mati, tapi nasib baik finnick (another hunger games' victor)
bagi pernafasan kecemasan.. and aku tak sabar untuk movie kedua sebab nak tengok macam mana rupa
finnick dan johanna mason. sebab finnick ni digambarkan sebagai hot, mata hijau..


third book: mockingjay

buku ni aku baca setengah hari je. sebab antara ketiga2 buku, buku ni buat aku paling eager untuk tau
ending dia and aku stay up semata-mata nak habiskan buku ni. kesian gilaaa dengan peeta, at some
parts aku rasa cam nak nanges. :(( tapi best laa, the districts berperang dengan the capitol. sangat
mendebarkan utk tau ending dia. tapi kecewa skit sebab walaupun ending dia bagus, tapi katniss
asyik cakap pasal trauma dia.. and tiba2 je, dia pilih peeta. cam.. tiba2 sangat.. tak de-describe
dengan lebih terperinci.. gale pulak tibe2 out of the picture. hmm

_____________________________________

but all in all, ketiga2 buku ni memang well-written. masa katniss lapar, aku pun terasa
lapar (mostly sebab aku tengah puasa. lol). masa katniss berdebar nak naik stage,
aku pun boleh rasa berdebar.. sangat well-written. two thumbs up :)
0 pendapat bernas:

Cerita kedai kopi

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino