My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

exam mode: on
beberapa hari lepas, aku gi warwick and birmingham untuk jumpa hanisah & intan.
ya, disebabkan itulah nawaitu utamaku, maka, masa dihabiskan dengan hangout dgn diorg lah.
tak tangkap gambar sgt.. so, tak leh la nak buat travelog.. tapi sronok ah duk ngan diorang.
klu jadi roommate hari2 pun aku x kisah. :) secara overall nye, warwick bagi aku macam ala2
seremban la.. banyak kilang jual kereta.. pastu jalan pun besar2.. macam kat malaysia..
birmingham plak sangat unik dan cantik.. macam masuk ke negara europe yang lain.


so sekarang ni, keje aku, bertapa dalam bilik sampaila uni bukak balik.
bercakap pasal exam, aku dah khabaq yang aku ada 9 papers.
pastu ada 2 project weeks. 


7-11th May: Surveying Field Course
14-18th May: Revision Week
_____________________
21st May: Computational Methods
23rd May: Mechanics
25th May: Structural Mechanics
28th May: Energy & Infrastructure
30th May: Fluid Mechanics
1st June: Geotechnics
6th June: Environmental Engineering
7th June: Mathematics
8th June: Materials
_______________________
11-15th June: Design Week II


pastuuuuu balik mesia on 22nd June! weehoo. tak sabaw. :D
hampton court palace

sebenarnya atiqah asmadi lah yg memperkenalkan hampton court palace ni kat aku
sebab dia pernah ajak aku gi sini tapi xde rezeki.. so, selepas gugel, aku rasa cam eksaited
la plak nak menengok palace ni. lalu aku pun pergi la bersama nur maisarah :)


bile tengok gambar gugel, rasa cam biasa je. sekali tengok dengan mata sendiri,
masyaAllah bapak besar gilee tempat ni! cantekk :)


interior design dia memang santek ah.. dia ada bagi audio guide untuk dengar history tapi malas
nak dengar.. hahah.. tapi yg interestingnye, ada gambar queen dulu pakai tudung. pastu dekat
church dalam istana tu ada gambar lelaki omputih dulu2 pakai topi cam kopiah.



tetibe terserempak ngan dayang istana tengah borak ngan raja o.O


pastu kitorang naik kereta kuda for 3.5pounds :D


subhanAllah, pemandangan kat the gardens punyelaaa cantik. rasa cam nak tinggal sini :D
garden dia ada banyakk.. kitorang sempat pergi dalam 3 gardens je sebab hujan T.T
dah la tengah musim spring, bunga2 sume cantek gabannn :D


tarikan utama palace ni sebenarnya adalah maze dia, sebab dia cakap maze kat palace ni adalah
yg paling famous di dunia. sekali tengok, alahai keciknya maze dia.. cam x percaya je maze ni
popular.. pokok dia pun x cantik. sekali masuk, boleh tersesat2 deyh.. carik jalan keluar x jumpa.
jenuh gak ah nak carik jalan keluar. hahah.. tp best ah xD


kesimpulannya, kalau dtg london, this palace is a must-see attraction :)
walaupun jauh ke selatan london, tapi ada south-west train, so senang je nak dtg sini :)


sudah basi. malas nak buat cam dokumentari, so main compile je all the videos..
the pink Quran

A shoutout to the anonymous person who gave me this gorgeous pink Quran, whoever u are,
thank you so so much :) suka gilee! insyaAllah eju guna Quran ni sebaik-baiknya and turunkan
sampai ke anak cucu cicit dan anak kepada cicit dan anak kepada anak kepada cicit. heheh

May Allah grant you Jannah and bless you with love and happiness. ameen :)

kebersihan

dah 6 bulan lebih rupanya aku idup kat negara orang ni. sebulan lagi, aku ada exam yang
menentukan sama ada aku boleh continue 2nd year atau repeat 1st year kat imperial ni. huih
sangat mencuakkan. aku ada 9 papers, yg semuanya mencabar minda.


4 subjek kira-kira (math, mechanics, fluid mechanics, structural mechanics),
4 subjek hafalan (materials, energy, geotechnics, environmental engineering),
dan 1 subjek mencabar IQ (matlab)


kalau tak lepas 40% dalam salah satu paper tersebut, maka, hello again to first year.
(nauzubillah.. minta dijauhkan.. huwaa. doakan aku >.< )

__________________________________


pasal hidup kat sini, alhamdulillah, aku bersyukur dgn hidup yg aku jalani skarang.
bilik selesa, makan cukup, kekawan best, lecturers super cool, tiket flight balik mesia da beli, etc,
tapi kengkadang tu, bila duk bilik sengsorang, aku rasa tak sabar nak duk rumah dgn kawan2.
one of the main reasons is, susah nak paksa diri study, and susah nak tanya orang klu x faham.
and susah juga bila dapur dikotorkan oleh manusia yg tidak mahu menjaga kebersihan.
dan lebih susah lagi, bila kotoran itu disebabkan oleh najis mughallazah. huuu susah2 T.T


the current state of my kitchen

the floor is even more disgusting when u can feel the stickiness on your shoes

mak aku selalu suruh lap tepi2 stove & dinding lepas masak. mungkin manusia ni
x diajar sebegitu..nak tolong lap pon, selalunye diorg ni masak bacon T.T

tak susah pun klu nak buang plastik tu dalam tong sampah, basuh tray tu, pastu lap the
surface guna kain buruk. senang je kan? cuma mahu atau tak mahu je nak jaga kebersihan.


yang sebenarnya, entri ni adalah untuk melepaskan geram. huuu T.T
nasib baik ada pakcik cleaners yang baik hati. tapi skrg tengah cuti easter.
nampaknya harini aku masak megi je la dalam bilik. =.=

Cerita kedai kopi

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino