My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

diskusi harian

kebelakangan ni aku suka dengar radio LBC 97.3 sambil2 makan, sambil2 masak.
radio ni takde lagu langsung, hari2 bercaaaaaakap je. kepada korang yg baca ni, aku
syorkan dengar la radio ni klu bosan2. kalau nak dengar online, tekan ni> [LBC]


bagi aku, radio ni best sebab dia bukak minda aku pasal macam2 benda dan topik.
biasanya radio commentator tu akan kemukakan topik, pastu pendengar boleh call, email, &
tweet pasal pandangan diorang pasal topik tu. menarik la dengar pendapat orang yg berbeza.


_____________________________________________________________________

contoh topik yg menarik, adalah pasal enam orang askar british yg meninggal kat afghanistan
beberapa hari lepas. perdana menteri UK clarify yg askar british dihantar kesana adalah
bertujuan untuk kekalkan keselamatan negara ni. dan topik yg dibincangkan adalah,;


"do u think our mission in afghanistan is a national interest?"


a few callers awal cakap, penting untuk hantar askar kesana supaya taliban x bom negara ni,
supaya insiden '7th july' x berulang, tapi at the same time, jgn ganggu ketenteraman negara
afghanistan tu sendiri. pastu, a caller named muhammad telepon dan bagi view yang sangat
bertentangan but sangat betul. dia cakap yg pengganas takkan datang all the way dari
afghanistan ke UK untuk bom orang. even kejadian 7th july tu pun dilakukan oleh orang
british sendiri, so kenapa hantar troops ke sana and spend banyak gile duit? pastu a british
indian caller plak point out yg kenapa europian countries yg lain x hantar troops? kenapa
uk ikut us hantar troops? sebab imperialism.


dan yang paling terbaikkkk, last2 tu ada bekas askar british talipon. suara dia macam sebak2,
dia cakap, "it was completely pointless being in afghanistan.", "i don't feel like a hero when i
came back. most of my friends also feel the same way". dia kata sume atas kepentingan politik.

_______________________________________________


the next interesting topik yg aku nak khabaq is pasal catholic churches nak ban gay marriage.
dan pasal peraturan takleh pakai 'cross' dekat tempat kerja. then radio commentator tu pun
cakap la pasal hijab, turban, dan tiba2 masuk topik pasal religion. dia cakap yg people love to
live in an illusion, and if one religion is right, then a whole lot of people are wrong!


pastu a caller (kristian kot), dia cakap yang christians, jews, and muslims are holding on the
same rules, we have common beliefs in God, because the religions come from one God.

____________________________________________________

ok dah panjang gile aku tulis ni. luls. like omaiGod, lagi satu topik terlupe...
pasal Kony 2012. tapi pengetahuan aku cetek, xtau mana satu betul mana satu salah.
yg penting klu betul2 kony tu jahat, semoga dia kena tangkap cepat2. dan jom
doakan brothers n sisters kite di syria, palestine, dan semua tempat yg bergolak. :(



0 pendapat bernas:

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino