My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

zagreb travelog
24th feb lepas, aku pegi ikut imperial college civil engineering society(civsoc) trip to zagreb, croatia.
11 orang je 1st year yg pegi termasukla aku.. sebelum pergi, ada sikit kontroversi pasal bilik hostel
sebab tanpa disangka, aku n kawan aku, ling wei, dapat sebilik dengan dua orang lelaki. kitorang
tak terfikir plak yg omputih ni tak kisah sama bilik laki pompuan. tapi selepas email presiden
berkali2 mintak tolong tukar bilik, baru la kitorang dpt sama bilik dgn 4 org girls yg lain. phew.
presiden civsoc tu sampai da ingat nama kitorang da. haha
____________________________________________________

Jumaat, 24th Feb 2012:

kitorang sampai ke hostel dalam pukul 4 petang. lepas sampai je, terus kluar jenjalan cari makan.
paling terbaikkk kat zagreb ni, ada banyak GILE bakery shops. jalan sikit, jumpa bakery. jalan
sikit lagi jumpa bakery. ada banyak francais; pan pack, omlinar, pekara, etc. sume roti murah
gile and banyak choices. harga biasa satu roti is 5 kuna, which is 60 pence. sepanjang aku kat
zagreb, keje mengunyah roti je sampai buncit. serius. :D

1# masa tengah jalan2 cari makan #2 bakery shop 3# our hostel 4# free hoodie by civsoc


pukul 5, kitorang berkumpul & naik tram (train di zagreb yg lalu atas jalan) ke city centre untuk
ke museum of broken relationship. basically, dalam museum ni letak barang2 kenangan untuk
kisah break-ups di seluruh dunia. termasukla kisah dari singapore, pasal org cina bercinta dgn
org melayu. tetibe bangga sekejap sebab terjumpa perkataan 'malay'. hahah..

1# pemandangan dari stone gate 2# Anton Gustav Matos statue 3# the museum


lepastu, omputih ajak gi dinner sama2, tapi since kitorang dah bleh agak yg diorang nak bersuka
ria berparti dan minum arak, maka kitorang pun amek keputusan utk balik hostel & tengok
movie. diorang balik sampai pukul 2.30 pagi.



Sabtu, 25th October 2011:

aku n lingwei bangun awal pagi, beli roti kat bakery, & terus ke Ban Jelacic Square while yg lain
sume masih tidur lena. pastu kitorang gi ke Dolac market, pasar tani popular kat zagreb. masa
tengah tengok buah-buahan yg dijual, tetibe ada pakcik omputih cakap 'assalam alaykum' kat
aku. aku pun jawab salam. dia tanya 'what's ur name?'. i said 'haizumawati'. & dia cakap 'my
name is jamil'. hahahahh.. terkejut den. tetibe terjumpa bapak aku versi croatian. :))


1,2# Ban Jelacic Square 3# Dolac market 4# pakcik jamil bertopi biru


kitorang balik ke hostel pukul 10 untuk program civsoc, rupenye diorang bukannye punctual
pun. lol.. dalam kul 10.30 lebih baru start walking tour keliling zagreb. ada tour guide tunjuk
tempat2 menarik n ceritakan pasal sejarah zagreb. menarik gak ah.. masa dekat cathedral,
dia ceritakan pasal christianisation kat zagreb, & masa perkembangan ottoman empire
(empayar Islam turki uthmaniyah), diorang tambah outer wall keliling cathedral as benteng..

the cathedral

1,2# st mark's square 3# the octagon 4# random statue


lepas habis walking tour, kitorang bebas untuk jenjalan gi memana. so, aku &
lingwei pun jelajah sume tempat attractions kat zagreb berdasarkan peta..

1# Zrinjevac square 2# HAZU-croatian academy of arts n sciences
3# Art Pavillion 4#Starcevicev Square


1,2# King Tomislav Square 3# The mosque 4# random statue


bangunan yg bulat ni nama dia 'the mosque'. dulu masa world war II, bangunan ni dijadikan
masjid, dilengkapi dengan menara. tapi selama 5 tahun je. pastu the minarets kena cabut, &
dijadikan museum... but the locals still panggil bangunan ni 'the mosque'..


malam tu civsoc ajak dinner, tapi since aku takleh makan daging, and x minum alcohol, so mcm
rugi je kalau bayar memahal n join. so aku n lingwei pun lepak tengok movie lagi.. lols. this time
diorang balik sampai kul 3.30pagi. isk2..



Ahad, 28th feb 2012

macam biasa, kitorang bangun awal n buat trip sendiri while yg lain masih lena tidur. kitorang gi
ke mirogoj cemetery. the best attraction in zagreb. kalau masa spring, sure lawa gile2 tempat ni.
walaupun kawasan perkuburan, tapi kubur2 diorang sume dihias cantik2. especially kubur org2
famous. hahah.. yg interesting pasal cemetery ni is, ada kubur orang kristian, orthodox jews, and
also muslims.. dekat kubur muslims ada simbol bulan n bintang, dekat kubur jews ada simbol
bintang, and dekat kubur kristian ada simbol salib. kitorang jumpa pakcik penjaga kubur yg baik
gile, he drove us around the cemetary and showed us all the interesting graves.


the awesomest part about this trip was.., kitorang dapat 90 kuna from civsoc sebab since
kitorang tak pegi dinner hari sabtu, kitorang dapat duit subsidi yg tak digunakan tu.. maka,
kami pun pergilah bershopping di zagreb. :'D rezeki2..

1# the grounded sun 2#tinggalkan jejak 3# Ilica


kesimpulannya, zagreb is nice.. and civsoc is awesome. :)

Adele Portrait

portrait adele yang x berapa nak jadik..


baru beli pensel kaler masa design week.
so, terpaksa la guna.. klu x membazir. hhahah
Design Week 1

fuhhh penat *.*


aku baru je habis design week selama seminggu. & konklusinye, bagi aku design week sangat
bestttt but tiring. best sebab.., takyah perah otak blajar solid & structural mechanis; the
whole week ni macam main2 dengan kreativiti je. & design week ni jugak macam sesi 'bonding'
sesama coursemates :)


teammates aku sume friendly & komited buat keje.
david, tom, and mo dari UK, george dari cyprus, amar dari india, rony dari china, and nicholas
dari malaysia. yes, imperial civil engineering's girl to boys ratio is 1 to 7..

___________________________________

1st to 3rd day:

basically, 3 hari pertama, kitorang ditugaskan untuk membangunkan satu kawasan kat london,
iaitu battersea. masalahnye skang, kawasan tu sebelah selatan sungai thames, dan sebelah
utara sungai thames sangat maju; which are chelsea & pimlico. so, kitorang kena fikir cara
nak improve kawasan tu & bina bridge for pedestrians untuk seberang sungai thames.


masa hari pertama, masa mula2 berkenalan, semua macam blur, xtau nak buat apa sume.
then, kitorang rehat jap untuk fikir design bridge. aku pun sketch idea aku untuk connect
4 places sekaligus which are pimlico, chelsea, battersea, & 9elms. & they liked it. :)



tapi design aku tu tak feasible sebab banyak sangat foundations; so bot takleh lalu.. dan
pembangun 'battersea' mesti tak suke kalau bridge tu connected to 9elms ('cos they're rivals)
so.. aku pun modify skit design tu jadi 3 beams je..

2nd day design


kitorang kena fikir 3 design jambatan. & kena present on thursday morning..
david bagitau aku his idea untuk modify design bridge aku, & surprisingly, kebetulan pulak aku
fikir pasal exactly benda yang sama; untuk jadikan design tengah tu macam diamond-like
structure. hahah.. the other 2 bridge designs, direka oleh david & tom, & mo.


our presentation board & models


aku tolong siapkan model 'park bridge'. penat gile kaler benda alah ni & buat pokok yg buruk.
hahah.. buat kerja sampai pukul lapan baru balik... penat gaban. but it was fun :)


design 1: park bridge by tom & david


design 2: diamond bridge by me. aku beli aluminium foil semata2 utk benda alah ni. luls

design 3: battersea bird by mo. mo & nicholas stayed until midnight utk siapkan model ni.

_____________________________

4th & 5th day:

our presentation went well, alhamdulillah :) cuma terlebih masa skit.
lepastu, kitorang ditugaskan untuk bina bentuk dome & bina crane.. untuk dimusnahkan pada
hari jumaat dengan meletakkan pemberat kat atas dome & gantung kat crane.


kitorang bahagi jadi dua kumpulan. aku pilih dome. tapi dome susah gile nak mampuih, seriusly.
nampak macam senang, tapi sangat menguji minda sebenarnya. basically aku tolong2 je dua2.
bab2 critical thinking ni aku lemah sket..

the dome and the crane

diorang suh lukis flag.. so inilah hasilnya.. jeng3... hahaha





aku tinggalkan blank untuk muka aku, pastu david lukiskan. hahaha lawak xD
siap nampak serkup tu x tahan.. luls.
_________________________________

can't wait for the next design week in june.
harap2 dapat teammates yg sama >.<

Spain Vlog


12 more days and i'm off to Zagreb, Croatia!! ( for ICL civil engineering trip)
so, sebelum aku pergi untuk eurotrip yg kedua, aku rasa macam adalah afdhal
untuk aku buat video pasal spain.. sebagai kenangan untuk masa depan.. :)


Malaga: 00:47
Granada: 02.22
Seville: 04:47
Cordoba: 07:14
Madrid: 08:36


spain travelog: [click here]

snow! :)

all my life, i've been dreaming of playing with snow.
and my dream came true :'D


feels like a child again!
thank u Allah :)
& salam Maulidur Rasul :)
motivasi diri


vlogs: [link]
2011: penuh pengalaman


i know, i know, it's already february 2012, tapi aku terlupa nak buat summary pasal 2011!
setiap tahun aku ada buat entri summary, so macam, dah jadi rutin; & rasa rugi kalau x buat.


2008's summary [link]
2009's summary [link]
2010's summary [link]


so, here it is, my 2011's summary. untuk dikenang masa dah beranak cucu nanti.
pengimbasan kembali tahun 2011: tahun penuh pengalaman. :D

_________________________________________________________

JANUARY
-the awesomest physics trip to sunway lagoon. rindu plak kelas mr siva. heh


FEBRUARY
-sweetest victory; volleyball sapphire against topaz.
-2nd pic; gambar yang aku edit masa tengah berangan nak gi imperial college :)


MARCH
-nothing interesting. bulan ni sibuk study and stalk imperial seniors on facebook. luls


APRIL
-event 'living green' kat ky. ky dah mula ada pondok2 dan pokok2 yang cantik
-menang 'queen' and menang game musical chair masa ladies night. sweet memories :)


MAY
-last time naik komuter from tanjung malim to seremban
-teacher's day+ college's birthday celebration.


JUNE
-merdeka from Alevels
-prom a.k.a farewell dinner.
-sleepover at ateeyqa asmadi's
-graduation day


JULY
-first reunion with ex-ky at portdickson. luls. baru sebulan berpisah da reunion xD


AUGUST
-dapat result. angah belanja bukak puasa :)
-raya. tolong mak buat bisnes kuih ros.


SEPTEMBER
-kenduri doa selamat untuk aku. hee. bersama kenduri doa kesyukuran. utk kakak yg dpt ijazah
-berangkat ke london. nangis cam nak banjir portdickson tuh. heheh :')


OCTOBER
-seniors yg baik hati bawak jenjalan kat london utk biasakan diri.
-berkenalan dengan new friends. my gang; lingwei, azzura, chong, nicholas :)


-charity week by islamic society. kutip derma at ealing street;
-and charity week dinner at royal college of music


-bawak intan and hanisah jenjalan skitar london.
-nottingham games. represented imperial for batu seremban tetapi kalah di tangan oxford. luls


NOVEMBER
-raya haji with kyuem and kys family :)


DECEMBER
-reunion with my best buddies at spain :)

-masuk rumah patung lilin (madame tussauds) and rumah hantu (london dungeon)

_____________________________________________________

may 2012 be a better year for all of us :)

Cerita kedai kopi

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino