My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

muslimah identity
*amaran- post ini panjang sebab ia menerangkan apa yg bermain di minda saya. digalakkan utk membaca buat muslimah yg akan berhijrah ke tempat org spt sy. =)



in four weeks time, saya akan berhijrah ke satu tempat asing yg penuh dengan makhluk asing.
asing, in terms of, budaya, percakapan, cara hidup, dan lain-lain lah. dan honestly, saya risau.
risau sebab.. I might be the only muslimah doing civil engineering in my university.
oleh itu, walau saya belum perfect, saya tetap menjadi representitive of Islam.
the question is.. bersediakah saya utk pikul tanggungjawab yg besar ni?

____________________________________

of course, i need to get ready for that. sebab saya sayang agama saya, saya taknak biarkan
those potential muallafs utk kekal dengan pandangan negatif pasal Islam yg dah sedia
disebarkan media2 barat. pandangan negatif yg dah sedia ditanam dalam fikiran mereka;
"Islam oppresses women". saya sedar dengan tudung yg sy pakai, walaupun tak labuh,
saya adalah kaunter pertanyaan bergerak utk sesiapa saja yg nak bertanya.


ramai kata takyah risau, london ramai je immigrants, org london takkan tanya banyak.
tapi hanya dengan 1 soalan, i know i could make a lot of difference. =)

_____________________________________


1stly, the inevitable question; why do u wear hijab?
kalau lelaki yang tanya, senanglah nak jawab.
"ada dua lollipop, satu berbalut, satu tak berbalut,
jatuhkan atas tanah. pilih yg mana? of course yg berbalut."

tp kalau pempuan, takkan nak bagi jawapan tu? mestilah diorang rasa insulted.

sesetengah beri cadangan jawapan;
"untuk menjaga diri dari pandangan lelaki"
bagi saya jawapan ni takkan mengubah pandangan "Islam oppresses women" mereka.
mereka akan kata, kenapa perempuan pulak yg kena tutup untuk lelaki?

dan juga;
"saya rasa selamat dari pandangan orang lain"
ini mungkin bertentangan dengan pandangan mereka sebab org yg bertudung lah
yg dipandang pelik oleh orang sekitar berbanding orang yg x bertudung.

and then, comes this article =)
['Why do I wear hijab'] by Sultana Yusufali.
Jawapannya baik, tapi panjang sangat.. kalau simplify, mungkin mesej x sampai secara menyeluruh.


dan, mungkin fakta yang saya jumpa ni dapat membantu;
dimana perempuan dilihat pada bentuk badan berbanding facial features.
dimana Islam adalah penyelesaian untuk ketidakadilan ini. =)

________________________________________


banyak lagi yg perlu dicari.
pasal jihad, poligami, penyembelihan binatang, dan lain-lain yg mungkin akan ditanya matsaleh.
takkan nak tunggu sampai ditanya baru nak tergagap bagi jawapan? atau bagi jawapan tapi
tak cukup power utk membuka minda dia utk melihat Islam di sudut paling positif?


mungkin saya tak perfect. tp Islam itu perfect dan saya nak jadi penyebar fakta itu. insyaAllah =')

5 pendapat bernas:

eju, masa ain pergi moc kan, ustaz erfino, dia selalu stresskan on PILIHAN. sebab the uk people kan sangatlah demokrasi kan, sangat care about pilihan, so maybe kita boleh cakap, we choose to wear it. analoginya seperti, vege choose to eat vegetables. jadi kita pilih untuk tutup tubuh badan. haha. suggestion je. ain pun tak pandai sangat benda alah macam ni.

eju

ouh, okay.. thanx =DD

This comment has been removed by the author.

congrats for getting into IC - u'll have lotsa fun there definitely. there will be a lot of support from fellow malaysians and alhamulillah, your fellow muslimah sisters from all over the world. it's also good that you're preparing yourself to become a good muslimah there. please dont be too worried, ppl in the UK are very understanding and it's not uncommon that Malaysian students find the true meaning of their religion and become a better muslim/muslimah abroad.

just a thought, you can always answer that you wear hijab because our God tells you to.

eju

thanks fendi =DD

Cerita kedai kopi

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino