My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

menjelang raya

menjelang hari raya ni, ada beberapa perkara-perkara kecil yang buat persiapan raya
terasa seronok dan meriah. walaupun makin besar ni makin kurang seronok nak raya
sebab dah x rasa 'the thrill' nak main mercun ataupun 'the joy' utk kumpul duit raya.


antara perkara2 yg buat persiapan raya seronok sebagai orang dewasa ialah;



1# isi duit raya dalam sampul
the smell of new money.. hmmpphh wangi.. $-)




2# pergi beli bahan2 mentah
kat pasar, kat tepi2 jalan, penuh dengan org jual beli. penuh dengan daging lembu,
kerbau bergantungan, ayam2 itik2 bergelimpangan.. memang meriah.. =DD




3# anyam ketupat
tahun ni aku anyam 7 ketul ketupat! hebat tak hebat? haha..
thanx to kakak yang ajar aku cara nak anyam =)




4# masak rendang
selalunya tugas aku cuma kopek kulit bawang, buang kulit halia, sediakan bahan2 utk rendang.
tapi tahun ni aku tinjau sikit2 bila mak masak rendang tuk. complicated but do-able =)



besok raya. target: nak habiskan satu balang kuih untuk setiap rumah =DD
sekian, Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua..
maaf zahir dan batin =)

sobs

saat air mata emak mengalir sunyi dan cuba emak sembunyikan
saat itu tergambar betapa besar kasih emak pada eju
saat itu juga eju turut tewas bersama.




"air mata yang menggambarkan kasih yg paling ikhlas
ialah titis yang mengalir deras walaupun kita cuba menahan sekuatnya
tetapi tetap tewas."


saya sayang emak saya. sangat. =')


kesilapan UCAS


petang tadi, tibalah akhirnya surat confirmation daripada UCAS. Alhamdulillah
surat ni cam penting gile ah bagi aku, sebab imperial tak kasi offer letter sebab
imperial ni environmental-friendly. so surat ni je la yg aku bergantung harap.


tapi pelik, surat aku tu tebal semacam.
rupa-rupanya ada surat orang lain terlipat sama =.="
surat milik Mr. AT Wangsatimur from Jakarta, Indonesia.




gimana ni dong?
dekat surat tu cuma ada UCAS personal ID dan alamat dia.
kalau aku gi pos, konfem la sampai lambat. mungkin september baru sampai.
kesian la dekat anak pak wangsatimur tu. mesti dia tertunggu-tunggu.


so, aku plan untuk search nama dia kat facebook.
before tu, teringat lah pulak yg aku ada join imperial freshers group..
so, aku pun buat la announcement.



dan *wooosh*, dalam seminit je aku boleh track siapa mr AT tu.

so, kesimpulannya, facebook is awesome. thanks doh mark zuckerberg.
kalau x, sampai kapanpun enggak bisa ditemuin. hahah

speech



masa saya kat kys, saya dan kawan-kawan suka dengar speech principal.
bukan sebab kitorang pay attention; sebab kitorang kira berapa kali beliau
sebut perkataan 'more or less'. itu memang favourite word beliau.



bila board of trustees datang je, kitorang mesti happy nak dengar speech.
sebab speech beliau SANGAAAAAT panjang. so, kitorang boleh skip kelas pagi.
maka bergelimpangan lah para pelajar membuta kat atas kerusi.


dan makin besar, setelah saya menjadi makin matang,
saya cuba untuk pay attention kepada pengisian ucapan2 orang yg berucap.
dan mengikut kira-kira, setengah jam adalah tempoh paling lama utk saya
beri perhatian sepenuhnya. selebihnya; BOSAN. BOSAN. BOSAN. =.="



justeru, bagi anda yang membaca (jika ada),
1st thing 1st, plan speech anda. tulis points apa yang anda nak cakap;
kalau lari dari topik pun, janganlah jauh sgt menyimpang dari topik
2ndly, tengok tentatif program. atau tanya emcee berapa lama tempoh yg
diberikan untuk anda bercakap. kalau terlebih masa, xyah la sampai sejam.
& 3rd and most importantly, OBSERVE reaksi pendengar. are they fidgeting?
are they looking at you directly? faham-faham lah bila nak berhenti bcakap.



=)


muslimah identity
*amaran- post ini panjang sebab ia menerangkan apa yg bermain di minda saya. digalakkan utk membaca buat muslimah yg akan berhijrah ke tempat org spt sy. =)



in four weeks time, saya akan berhijrah ke satu tempat asing yg penuh dengan makhluk asing.
asing, in terms of, budaya, percakapan, cara hidup, dan lain-lain lah. dan honestly, saya risau.
risau sebab.. I might be the only muslimah doing civil engineering in my university.
oleh itu, walau saya belum perfect, saya tetap menjadi representitive of Islam.
the question is.. bersediakah saya utk pikul tanggungjawab yg besar ni?

____________________________________

of course, i need to get ready for that. sebab saya sayang agama saya, saya taknak biarkan
those potential muallafs utk kekal dengan pandangan negatif pasal Islam yg dah sedia
disebarkan media2 barat. pandangan negatif yg dah sedia ditanam dalam fikiran mereka;
"Islam oppresses women". saya sedar dengan tudung yg sy pakai, walaupun tak labuh,
saya adalah kaunter pertanyaan bergerak utk sesiapa saja yg nak bertanya.


ramai kata takyah risau, london ramai je immigrants, org london takkan tanya banyak.
tapi hanya dengan 1 soalan, i know i could make a lot of difference. =)

_____________________________________


1stly, the inevitable question; why do u wear hijab?
kalau lelaki yang tanya, senanglah nak jawab.
"ada dua lollipop, satu berbalut, satu tak berbalut,
jatuhkan atas tanah. pilih yg mana? of course yg berbalut."

tp kalau pempuan, takkan nak bagi jawapan tu? mestilah diorang rasa insulted.

sesetengah beri cadangan jawapan;
"untuk menjaga diri dari pandangan lelaki"
bagi saya jawapan ni takkan mengubah pandangan "Islam oppresses women" mereka.
mereka akan kata, kenapa perempuan pulak yg kena tutup untuk lelaki?

dan juga;
"saya rasa selamat dari pandangan orang lain"
ini mungkin bertentangan dengan pandangan mereka sebab org yg bertudung lah
yg dipandang pelik oleh orang sekitar berbanding orang yg x bertudung.

and then, comes this article =)
['Why do I wear hijab'] by Sultana Yusufali.
Jawapannya baik, tapi panjang sangat.. kalau simplify, mungkin mesej x sampai secara menyeluruh.


dan, mungkin fakta yang saya jumpa ni dapat membantu;
dimana perempuan dilihat pada bentuk badan berbanding facial features.
dimana Islam adalah penyelesaian untuk ketidakadilan ini. =)

________________________________________


banyak lagi yg perlu dicari.
pasal jihad, poligami, penyembelihan binatang, dan lain-lain yg mungkin akan ditanya matsaleh.
takkan nak tunggu sampai ditanya baru nak tergagap bagi jawapan? atau bagi jawapan tapi
tak cukup power utk membuka minda dia utk melihat Islam di sudut paling positif?


mungkin saya tak perfect. tp Islam itu perfect dan saya nak jadi penyebar fakta itu. insyaAllah =')

check list


semalam pegi ky ambik statement of results dengan atiqah, tipah, kira, &
tiffany. seronok bile jumpa cikgu2 balik. semua cikgu senyum lebar bila
jumpa.kenangan melihat wajah2 gembira tu, adalah PRICELESS. =')
__________________________

so, untuk persiapan buat visa dan persediaan untuk terbang;
banyak jugak yang dah selesai. Alhamdulillah. Allah permudahkan urusan =)

passport. done.
grads card. done.
visa photo. done.
statement of results. done.
visa online application. done.
photocopy everything & certify em. done.
_____________________________

esok pulak ada perjumpaan dengan tan sri PNB, by malam ni
kena hafal nama penuh beliau. lol. & moga esok boleh selesai
urusan2 yang lain, supaya dapat beraya dengan tenang.
termasuk 'shopping raya-the final round'. hahah =)


"Things that go downward will run themselves,
things that go upward have to be pushed"
-University of Hard Knocks

hard knocks university

akhirnya,
voucher RM10 mph yang dapat sebelum graduation bulan jun lepas baru je digunakan
untuk membeli buku (jeng jeng jeng...)........ The University of Hard Knocks! =DDD




murah je buku ni. RM12.90.
so kirenye aku cuma bayar RM2.90 je untuk buku ni.
setelah sekian lama aku tak beli buku; rasa puas pulak dapat buku baru x)
dapatkan di kedai mph berdekatan ye.. bukan senang nak dapat buku motivational yg murah. ekeke



get real
it's time to get real.


lepas ni, hidup takkan hanya dipenuhi gula-gula dan lollipop.
lepas ni, hidup akan menjadi lebih sukar. jauh lebih sukar.


ya.. Tuhan dah memakbulkan impian saya untuk ke Imperial. alhamdulillah.
& saya juga sedar yang hidup kat sana will not gonna be as easy as it was in KY.


dikeliling penuh dengan mat saleh, perlu biasakan diri dengan kehidupan
di bandar, harus study hard sepanjang masa, kena lembutkan lidah ckp english
at most of the time, jauh gile gaban dari keluarga dan kawan2 tersayang,
kena biasakan diri berkawan dengan lelaki sbb of course la civil engineering
at imperial kebanyakannya lelaki, kena pandai bajet duit, dan macam2 lagi.


dan semuanya nanti adalah 'first time' untuk saya.
saya tak pernah naik kapal terbang, tak pernah gi overseas selain langkawi,
tak pernah hidup kat bandar besar, tak pernah jauh gaban dari family, etc
harus bersedia untuk jadi macam rusa yang excited masuk kampung =)


dan it's gonna be hard 'cause i've always been living in my comfort zone. =S


& untuk permudahkan semua itu,
saya harus yakin sekuat2nya bahawa Allah sentiasa menemani saya.
saya harap saya akan dapat kawan-kawan yg sudi membantu dan
menjadikan hidup saya ceria kat sana nanti. amin...! =)


First Class Honours, InsyaAllah.

good day =)
Alhamdulillah. Thank u Allah, thank u teachers, thank u mak abah,
thank u friends, thank u abang2 kakak, thank u PNB, and thank u everyone!

harini, saya dapat hadiah yang saya nantikan semalam =')
results yang cukup untuk saya melanjutkan pelajaran ke universiti pilihan.
hadiah paling berharga adalah melihat mak abah tersenyum dengan mata yang terpancar
kegembiraan. dan impian saya selama ni bakal menjadi kenyataan in less than 2 months =)
___________________________________________

tadi, angah belanja berbuka kat hotel.
sama dengan kakngah, mak, kakak, zaim, & ziqri.
katanya sebagai sambutan dapat results.
thanx angah =)




life's gooood =')

doploh

i'm no longer a teenager. now, i'm a ty-ager T.T
Alhamdulillah, saya masih bernafas sampai ke hari ni. =')


setelah 7 tahun sambut birthday dengan kawan2, harini, sambut kat rumah;
terasa sangat happy dari yang biasa =) especially bila esok adalah hari yang
paling menakutkan dari biasa. hari keluarnya results yg menentukan sy fly
atau ti...dak.. (nauzubillah!) =S


birthday present yang saya nanti-nantikan..
saya harap akan dapat esok..

A for further math & A for physics.
amin..!



Ya Tuhan, perkenankanlah ='(


kuih ros EidMawar

original-flavoured rose cookies


dua tiga hari ni, famili saya dah start buat business kuih ros.
dari pagi sampai petang duk dapur dengan mak & akak. sambil bukak lagu,
sambil nyanyi2. rasanya kalau betul la kate orang tua2, "barang siapa yang
nyanyi kat dapur, maka dia akan berkahwin dengan orang tua"; maka, saya
terpaksa redha kalau dapat jodoh orang tua kerepot =.=

pandan-flavoured rose cookies


bapak penat aihh, tak tergambar dek kata-kata.
mak baru start business dari last year. last year, saya kat KYUEM, x tolong pun.
this year, kebetulan saya & akak cuti bulan Ramadhan ni, maka kami kena la
menolong mak. seronok lah jugak sebenarnya. takdelah bazir masa online or
tengok tv or tidur. =)



maka, kalau nak order, silalah order pada saya. =)
murah aje. 60 keping untuk RM 14. beserta botol yang reusable.
ada warna kuning (original), hijau (pandan-flavoured), & merah (thick-rose)
rasa pun sedap, rangup. kalau nak pos ke rumah anda pun boleh tp
kena extra charge lah. nak assorted colour pun bolehhh. cool kan? =)

johnny depp buka puasa

malam smalam johnny depp buka puasa kat rumah aku..
kitorang makan sama2 family aku. dia cam malu2 duk sebelah aku. hahah x)


pastu dah abes makan, aku pun gi basuh pinggan kat dapur.
johnny depp bawak pinggan kotor. dia cam teragak-agak nak letak pinggan tu kat mana.
lalu aku pun cakap,"u can put it wherever you want".


johnny depp pun letak pinggan dia kat sebelah aku pastu tersenyum.
awww, comel~! ='D


pastu dia usha aku basuh pinggan sambil senyum2. =)
aduyai. cair den. xmau bangun tidur boleh tak.
ape nak buat.. mimpi je.. T.T


dia ade jerawat atas kening sama dengan aku! ='DD

____________________________________
alangkah bestnyee kalau mimpi jadi kenyataan =')

Cerita kedai kopi

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino