My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

Ramadhan
Daripada Abu Hurairah drpd Rasulullah SAW telah bersabda yg bermaksud:
sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan,
nescaya akan diampuni segala dosanya yang lalu.
-Riwayat imam Nasai'e, Ibn Majah, Ibn Habban dan Baihaqi



syaitan telah diikat. pintu neraka ditutup.
masa Ramadhan inilah masa untuk kita mengenal diri kita & memperbaiki diri.
mendidik nafsu. juga memperbanyakkan ibadah.



'ku mengharapkan Ramadhan kali ini penuh makna,
agar dapat ku lalui dengan sempurna.. '



selamat menyambut Ramadhan semua =)

jelajah PD

masa kem JOM minggu lepas, tipah cadangkan buat picnic kat PD.
bincang punye bincang, sekali jadi kenyataan pulak cadangan tersebut.
thanx to atiqah asmadi untuk transportation, rumah saya utk accommodation,
tipah sebagai planner, & kira sebagai pengawas keselamatan spjg program.=D
___________________________________


28 July 2011

2pm-7pm: picnic at teluk kemang





9pm: makan malam sambil tengok bola


29 July 2011

8-10am: sightseeing di sekitar pasir panjang & melaka


____________________________________

thanx korang! i had a really great time. lain kali datang lah PD lagi =)

Journey of a Muslim (JOM) 2011

pagi sabtu, sy bangun pagi dengan rasa makin sihat.
lalu mak pun tanya, "dah ok? nak pergi kem tu tak?"


lalu saya didatangi 2 pilihan. pergi atau tak?


boleh je kalau nak trus stay rumah, tp bila fikir ilmu yg akan dapat dekat
pre-departure camp JOM tu, dan betapa banyaknye advantage klu pegi,
sy gagahkan diri untuk berkata 'ya'. lalu kelam kabut lah sy bersiap
dan sampai di sana pukul 9.


awkward gak ah, sebab diorang sume dah taaruf hari jumaat. sy baru
nak mula hafal nama. so, 1 perkara yg sy ketinggalan dr JOM adalah
untuk memecahkan ais antara sy & groupmates. sempatlah borak sikit
dan kenal2, tp ais tu tak sempat pecah habis. =(


tp Alhamdulillah, mereka semua peramah & kakak fasi semua baik dan
sgt helpful. & yg paling berharga adalah ilmu yg sy timba kat sana.
tak rugi pergi, walaupun terlambat sehari. =)


sisters from ky =)


abil, kawan kys =)


harap2 keputusan exam meluluskan sy utk fly
& jumpa mereka semua kat UK pulak. insyaAllah. amin..! =)


dogaan..
merindui nikmat sihat dan nikmat tidur nyenyak ='(




bila satu nikmat hilang sekejap, barulah kita sedar betapa besarnya nikmat
yg Allah berikan walaupun tampak simple. contohnya nikmat tidur nyenyak.
dah dua hari saya tak dapat tidur. dan dari situ, sy sedar, hari2 sy patut
bersyukur seikhlas dan sepenuh hati kepada Allah atas segala nikmat yg
dikurniakan. bukan hanya dengan ucapan 'alhamdulillah' semata-mata
tetapi bersama penghayatan terhadap besarnya makna perkataan itu.
=')

_________________________________


tak dapat pergi JOM sbb sakit tiba-tiba.
& tak dapat pergi Bangsawan sbb gi jemput kakak habis praktikal.


setiap perkara yg berlaku pasti ada hikmah disebaliknya.
moga 11 ogos hari yg gembira buatku. amin..

EidMawar


bulan Ramadhan bakal menjelang tiba.
semestinya bulan yang sibuk buat para ibu yg kena bangun awal untuk masak
sahur dan masak lauk berbuka. yang lebih rajin, mulalah beransur buat kuih raya.


jadi, kawan-kawan, apa kata anda buat kejutan istimewa buat ibu anda;
dengan menempah kuih ros 'EidMawar' yang akan dipos terus dihadapan
rumah anda! inilah masanya untuk menunjukkan appreciation kpd mereka.


matsaleh tunjuk penghargaan dengan menghadiahkan bunga ros,
kita, orang timur, tunjukkanlah pernghargaan dengan kuih ros! =)



hanya RM13 sahaja untuk 50 keping. (excluding kos penghantaran)
unik, kerana ia beraneka warna iaitu kuning, merah, dan hijau.
rangup juga lazat! bahan-bahan ramuannya juga daripada bahan2 asli!
cara pembuatan tradisional, handmade oleh mak saya, kakak sy, & sy sendiri.
konfem lah makan sekali pasti nak lagi! =)



jadi apa tunggu lagi? like us on facebook & buat tempahan sekarang!

gambar paling epic

waduh2, x sangka ada lagi gambar masa sy masuk 'talentime'. hahah xDD
dah lama tak guna PC ni. bile explore balik folder pictures, terjumpa pic ni.
masa ni form4, actually sy jadi backup singer jek. hahah malu gile gaban.
sumpah tanak nyanyi depan orang ramai lagi. hahah








Subhanallah. betapa cantiknya pokok-pokok bunga yg saya tengok kat floria
putrajaya sabtu lepas. gambar2 yg kitorg snap semua cantik2. rasa macam
ada dekat dalam fairy tale. terasa mcm princess yg berjalan-jalan kat garden
tunggu prince charming. wahh =') (kebelakangan ni sy sgt suka berangan)




oh well. once in a while je kluar jejalan.
most of the time kat rumah ni terasa macam banyak buang masa.
berangan, tido, makan, buat kerja rumah sikit, baca buku sikit, internet sikit,
facebook pun skadar tengok perkembangan semasa org lain tanpa terasa
keinginan utk bersosial. i'm starting to feel like a loner, losing sociability.



even blog saya ni pun sy update sekadar terasa nak membebel pasal diri sendiri.
bukannye ade orang nak baca pun. kehkeh. tp, iyelah, dah bosan kan.
nak tido, awal lagi ni. baru pukul 10.45pm.



tapi, sy sedar, inilah masenye utk 'enjoy' sebelum kluar results.
sebelum kena fikir pasal menyambung pelajaran.
masanya untuk.. lakukan perubahan. 'transformasi', bak kata pm kite.
=D


projecting towards a better eju. insyaAllah.

lost in austen

sudah sekian lama saya tak mengikuti any drama bersiri sebab malas nak gi
tengok tv masa kat kolej. source of entertainment sy cuma movies, movies, movies.



selepas cuti sebulan kat rumah ni, saya mula gila drama balik.
malam jumaat 'stanza cinta', malam ahad 'tahajjud cinta', malam isnin 'juvana',
petang weekdays 'kahwin masal', dan yg paling sy suka stakat ni;



'Lost in Austen', every wednesday, 4pm, channel 735



cerita pasal seorang gadis modern yang terperangkap dalam plot novel
'Pride and Prejudice', dan mengubah cerita novel tersebut. gile cool kan?
skarang ni baru masuk 3rd episode. silelah tengok! bagus untuk listening skills
sebab takde subtitle. kehkeh



awwh, comelnyee diorang =)


the super charming mr bingley *,*

kalaulah saya boleh masuk dalam cerita2 novel dan fairy tales;
alangkah indahnyaa! ='DDD

political-obsessed people
there's a huge difference between expressing your opinions,
and shoving your opinions down other people's throat.


from what i see, a lot of the people i know prefer the latter.
and i really don't understand why.


couldn't there be a win-win situation?
couldn't you respect other people's opinion?
did you think that u're always right and the others r always wrong?


self-opinionatedness and self-centeredness ain't give you no good, buddy.

since the 'bersih rally' issue, i see my friends divided (almost equally) into two groups;
one supports bersih rally, and one doesn't. they have their very own reasons for their opinions.


i, as an observer, am very displeased to see people arguing on their opinions using harsh words, trying to show that they're on the right side. but little did they know about what's in the other person's point of view. what they did were assuming the other side's views. they wouldn't care to listen and try to understand, but all they did were telling what they know which they think was right. most assumptions are false judgements, buddy.


before i end, i want to make it clear that my observations were based on both sides. do not ever assume that i'm only targetting a particular individual or whoever. again, most assumptions are false judgements, buddy.

i just hope that malaysians will be more respectful towards one another,
be it this party's supporters or that party's supporters. peace out! =)





p/s: tetibe speaking london lak arini. kehkeh
thinking out loud

kawan-kawan yg ambik IB dah dapat results semalam.
afiqah dah konfem akan masuk imperial college london.
hazirah akan fly ke australia tak lama lagi.
& saya tumpang gembira utk kejayaan diorg =)

________________________________________________

A level results kluar lambat lagi. bulan ogos. lepas birthday saya pulak tu.
semalam sampai tak dapat tidur fikir pasal results.


but the more i think about it,
the more i feel like i'll never gonna make it to imperial. ='(



ye, saya tahu, tak elok fikir negatif. tapi.. that's exactly how i feel. sebab..
selalunya, apa yang saya sangat sangat inginkan, saya tak dapat.
(dan of course, Allah gantikan dengan sesuatu yg lebih baik untuk saya)


mungkin warwick, or australia, or malaysia lebih baik untuk saya?
tak taulah. harap2 kalini it'll happen the other way around.
harap2 saya dapat apa yang saya inginkan. =|
doakan saya.

Cerita kedai kopi

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino