My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

peristiwa 13 mei

selepas balik dari BTN, dimana dibangkitkan isu '13 mei' dalam salah satu slot BTN,
saya pun tergerak untuk meminjam 3 buah buku milik along. ketiga-tiganya ditulis
oleh 3 pandangan berbeza. penulis cina (Kua Kia Soong), melayu (Tunku Abd Rahman)
juga penulis british (Leon Comber)


saya mula dengan membaca tulisan Kua Kia Soong terlebih dahulu.
beliau pernah ditahan oleh ISA, he was an opposition member of parliament, & also a director
of SUARAM. dikatakan dalam bukunya, Melayu adalah punca utama perbalahan, UMNO
adalah dalang, dan Tunku Abdul Rahman tidak bersedia utk menyalahkan kaumnya sendiri,
lalu membabitkan komunis dalam punca peristiwa 13 mei walhal komunis tiada kaitan lgsung.
penulisannya membuatkan kita mampu utk mempercayai beliau kerana dikatakan ianya
berdasarkan sumber documents declassified at the Public Record Office, London after
the 30-year secrecy rule.


kemudian, saya baca buku yg ditulis Tunku Abdul Rahman.
semestinya pandangan yang berbeza diutarakan oleh beliau. pada 12 mei, penyokong2 gerakan
dan DAP mengadakan perarakan. disertakan di dalam buku tersebut gambar2 penyokong2
tersebut mengejek2, membawa penyapu, melontarkan bom asap, dan sebagainya ke kawasan
sekitar. maka itulah yg membangkitkan kemarahan dan tercetusnya pergaduhan.


kedua-dua pandangan dan penulisan mereka sgt meyakinkan.


kemudian, saya selak2 pula buku penulisan Leon Comber.
dan dari situlah saya nampak kronologi peristiwa 13 mei. dan sejarah perhubungan melayu-cina.
memang pemuda UMNO ada berkumpul di luar rumah kediaman menteri besar selangor utk
tunjuk perasaan seperti yg dinyatakan Kua Kia Soong, tetapi atas terjadinya peristiwa ejek
mengejek pada perarakan 12 mei. so itulah sebenar-benarnya yg berlaku..

______________________________________________________

apa yg saya nak simpulkan adalah, pandangan yg diutarakan oleh sesebuah pihak,
sedar atau tidak, akan bersifat 'bias'. walhal kedua-duanya betul, dan kedua-duanya salah.


justeru, janganlah kita senang2 nak judge sesuatu tanpa melihat keseluruhannya.
seperti perhimpuan bersih 9 julai nanti. jangan disalahkan bersih, jgn disalahkan government.
kedua-duanya ada salah dan ada betulnya. cuma yg diperlukan adalah perbincangan secara aman. bagi saya lah =)

minah rempit

wa blaja naik motor smalam.
kat umah wa tadak basikal, so wa pun ajak mak wa ajar wa rempit.


sekadar gambar hiasan.


wa baru blajar guna gear 1. itupun mak wa sudah jerit2 "eju jangan laju sangat!". hahah x)
baru wa faham perasaan rempit tu camne. sronok bhai naik motor. rasa melayang je.


pasni, nak blaja masuk gear 2,3, & 4 laks.
lu jangan main2 sama wa. kehkeh =)

aktiviti masa cuti

selalu kekawan tanya, buat ape masa cuti?
dalam seminggu ni, inilah yg saya buat.
_________________________________________

1# senaman pagi dgn mak abah

setiap pagi, saya akan jalan keliling taman perumahan dgn mak selama 40 minit,
pastu masuk rumah, ajar mak abah senaman aerobik. comel gaban diorg menari x)


2# baca novel

saya baru habiskan 2 novel. 'senafas rindu' dan 'so super starry'.
senafas rindu sumpah bosan gile. buang masa je baca.
so super starry pulak, ending dia tak berapa nak happy.


3# kursus 'web designing' bersama angah

starting from next week, saya akan jalani kursus 'web designing' dgn angah.
might be useful as a part-time job in the future =)


4# 'marketing strategy' studies

kakak saya ada tinggalkan 3 buku tebal pasal 'marketing strategies & research'
yang saya rasa sangat interesting utk dibaca dan di-study sendiri. =)

_____________________________________________

nerdy much? takpe, semua ilmu yg dpt dari buku2 ni might be benificial suatu hari nanti.
memandangkan kat rumah dah takde internet, so saya ada banyak sgt masa terluang.
smoga masa ni dpt digunakan sebaik mungkin. insyaAllah =)

BTN
BTN was super fun! =)
maybe sbb ramai budak KYUEM. petronas, jpa, & pnb. semua sesama ber-btn kat kuaters
klia from 20-24 June. sebab tu kot btn rasa selesa & enjoy especially since masa btn la sy
first time berinteraksi dengan luqman muscom, lim xuehan, & shukri ismail. & dpt beberapa
kekawan baru. perbincangan dlm kumpulan pun sgt best =)




pasal mesej kenegaraan yg disampaikan, penyampaian adalah berkesan.
especially pasal perpaduan '1 malaysia' yg selama ni sy amek remeh & pemahaman perlembagaan especially perkara 153. ramai yg jadi semakin patriotik sampai menangis2.
termasuklah saya sendiri =)


kumpulan 6


walaubagaimanapun, ada jugak beberapa flaws dalam btn.
mungkin bergantung kepada faci & cara penyampaiannya.
yg penting, sy tak suka orang yg hanya melihat sudut negatif sesuatu perkara
& saya paling anti lawak 'double meaning' yg menjengkelkan. itu saja =)


semoga malaysia sentiasa berada dalam keadaan aman dan permai.
kita satu bangsa, satu negara, kita satu malaysia =')
the final week (ep 1)
#13-15 June: Kem ketrampilan diri & rohani PNB

kem ni jauh lebih baik dari apa yg saya bayangkan. especially tempat penginapan & the food.
sangat awesome. & pengisian dia pun menarik. tapi bak kata ustaz pnb tu, "yang kami beri
hanyalah 'tools', yang boleh melakukan perubahan adalah ANDA sendiri". =)



#15 June: Sapphire Farewell Party

sampai ky pukul 8 malam tu, trus siap2 nak pegi new block pukul 8.30. speech pun pakai
hentam je. sy harap sgt2 lepas sy tinggalkan ky, the juniors ingat benda2 positif je pasal saya
& the other seniors as well. =)


thanks for the memories.

the most exciting week

#Selasa: sleepover at ateeyqa asmadi's house

lepas tipah, kira, & nura habis paper biology, kitorang trus naik komuter ke ukm.
atiqah amik kitorang dari stesen, rehat2 sekejap, & malam tu pergi main bowling kat alamanda.
ni 1st time sy main bowling. terkial-kial gak ah nak baling bola. dah la orang kat sebelah power,
asyik strike je. lama-lama, sy dapat momentum, dapat strike sekali. sronok gaban. hahah =)
pasni kena belanja diorang sume kat cafe x)

________________________________________________

#Rabu: Girls day out

disebabkan malam selasa sy, tiqah, & nura tido pukul 2 lebih sbb tengok movie 'the 4th kind',
driver,cik atiqah pun lena dibuai mimpi. so ktorg jalan2 dulu sekitar taman perumahan dia
& ceroboh masuk dalam padang golf. pastu gi shopping kat times square. sume excited gle
shopping sampai lupe nak snap gambar. tp xpe, pengalaman shopping dgn korg da tersimpan
dlm memori =)

______________________________________

#Khamis: quality time with family

uzma dah pandai merangkak! & kucing along dah beranak 4 ekor!
whoah, banyak betul improvement selama sebulan saya x balik rumah. =)

_____________________________________________

#Jumaat: prom!

pakai GPS pun boleh tersesat nak cari hotel sheraton. hahah..
masa tengah2 sesat, kluar pulak lagu maher zain-insyaAllah. memang sesuai sgt lirik dia,
"insyaAllah u'll find your way" dengan situasi kitorang. hahah. lepas da jumpa hotel sheraton
keluar pulak lagu 'alhamdulillah'. unusual coincidence! =)


makanan2 dia sumpah sedap especially the cheese cake. aduii rugi betul tak tapau.
seronok bertangkap gambar dgn tipah, tiqah, nura, im, durra, & finaz. sume pandai pose =)


i'm seriously gonna miss u girls =)


next up: kem rohani PNB, 13-15 June. semoga kem itu seronok. amin!

project 1: treasure hunt

The Super Awesome Project: Treasure Hunt in Chalet L4*

________________________________________________

#introduction
bila tengok movie pasal treasure hunt, sy slalu rasa excited & teruja. (same je la tu kan)
sy slalu berangan, "kalau la aku yg jumpa clue tu. alangkah bertuahnya aku".
dan lantas, timbul satu idea.

apa kata, sy create satu 'treasure hunt' utk bakal penghuni chalet sy?
isn't that such an epic idea? =D
______________________________________________________


#procedure
saya dah sediakan beberapa clues yang menguji minda tp takdela sampai impossible nak jawab.
semua clues tu dibalut dengan plastik. in case 'treasure' ni tersimpan selama bertahun-tahun
lamanya, clues ni takkan rosak sebab plastik adalah non-biodegradable.
clues diletakkan disekitar chalet sy. samada di almari, di fire-extinguisher, dan lain2 lokasi
rahsia. seperti yg ditunjuk di gambar dibawah yg telah ditampal clues. tak nampak kan clues?
i know, i know i'm genius =p

pic atas: clues yg dibalut plastik non-biodegradable
pic bawah: contoh2 lokasi rahsia dimana clues ditampal


#How the Treasure Hunt will start?
sepanjang kehidupan saya kat kyuem, sy pernah tertinggal kunci dalam bilik sebanyak
lebih kurang 10 kali. ye, sy tau, sy sangat careless. so, setiap kali tu la saya kena panjat
partition dari bilik sebelah untuk menyelinap masuk ke dlm bilik sendiri.
stiap kali kena panjat, sy rasa sedih, marah, tension dgn diri sendiri.

oleh itu, bakal penghuni chalet L4* yg senasib dengan saya tidak akan rasa sedih lagi
bahkan teruja sbb jumpa the 1st clue di atas partition antara room C dan D!


kiri adalah room C, kanan adalah room D. di tengah2 adalah partition


#Back-up plan
andainya rancangan ini gagal, dimana terdapat penghuni chalet lain yg sibuk nak cari
treasure dekat chalet L4* ni, sy dah buat back-up plan. untuk mencari clue terakhir,
si 'treasure hunter' kena contact saya untuk mengesahkan bahawa dia da jumpa
semua clues yg saya da letak.


#Unavoidable Risk
kalau tiba-tiba KY nak buat renovation, contohnye partition nak tukar jadi dinding batu,
maka treasure itu akan remain unfound.
(baca dengan nada berbisik) it will be called.., "The Lost Treasure"
_________________________________________________



The treasure has been buried under the ground where nobody can find,
except for the young lucky girl, who'll climb up the partition like a spider,
and find the first ever 'key' to the hidden treasure! =)

my form 5 speech

masa saya kemas buku-buku & paper2 lama, tiba2 saya jumpa sehelai kertas terlipat dua,
terselit antara buku2 saya. sehelai kertas tu adalah speech yg sy bacakan di assembly
masa saya form 5 di kolej yayasan saad. rasa sebak bila baca. =')

sy nak buang kot paper ni. so, sy tulis kat sini sbg kenangan.
_____________________________________________



Aristotle once said, "without friends, no one would choose to live, though he had all other goods". yes, he was right. five years living in kys have taught me many things about life. without friends, I wouldn't be able to go through challenges and survive living in kys.


Have you ever laugh because of a friend? Have you ever cry because of a friend? Friends make us laugh and also make us cry. Some friends love to see us smile, always telling us jokes, and doing actions that can make us laugh. whenever we are having an argument with someone, friends are the ones who are there to listen to our problems, giving us advice and encouragements.


but not all friends are like that. there are friends who just love to look for our mistakes and tell everyone about it as if he or she is perfect. there are friends who make fun of us and some of them might not even know that it hurts so much until it makes us cry in the toilet or under the blanket. there are also friends who do not really appreciate us and talk behind our backs. some others even love to say harsh words to us.


but whatever that they do to us, remember that they are still your friends. they help to make you stronger, make you realise your weaknesses and make you change for the better. they give you memories for you to keep after you leave kolej yayasan saad doesn't matter if they are sweet or bitter ones. you'll be thankful for having those memories.



As for the fifth formers, we only have less than 2 weeks to be with our younger friends and a month to be among ourselves. i personally regret for not trying to get to know deeper about some of you and i wish i have more time for that. but time is running short. for the first to fourth formers, do appreciate your friends and be good to them. grab the oppurtunities u have to be closer to each and every one of your friends.


with that, i thank you.

_____________________________________________________



i miss my old friends. and i'm surely gonna miss my friends in kyuem =(



semalam,masa tgh makan aiskrim kat cafe, tiba2 ada orang call.
nombor 03------. ingatkan PNB yg call. terus angkat & buat suara formal.

"hello?"


"hello?" terdengar suara budak kecik di hujung talian.
comel sangat suara tu. rasa nak picit picit. x)
suara budak pompuan pelat2. maybe umur dalam 4-5 tahun





saya : ni siapa ye?
girl : ni shiapa?
saya : adik nak cakap dengan siapa?
girl : ni shiapa?
saya: ni... ni kakak
girl : kakak shiapa?
saya : kakak.. siti
girl : kakak siti?


tiba-tiba ada suara budak lelaki kat belakang, "nak cakap dengan mama"
budak perempuan tu pun jawab, "ni bukan mama.. ni kakak siti.."
pastu budak lelaki tu pun ambik talipon dari adik dia.


boy : nak cakap dengan mama boleh?
saya : adik.. adik salah nombor la.. nanti kirim salam kat mama tau. bye bye =)
__________________________________________



alahai kesiannya kat budak-budak ni. call mama masa pukul 6 petang macam ni?
mesti mama diorang belum balik kerja. biasalah, perempuan skarang ramai bekerjaya.


tapi, bila fikir balik.. saya pun akan jadi ibu bekerjaya satu hari nanti.(kalau kahwin)
macam mana dengan anak-anak? biar membesar kat nursery? biar babysitter yg jaga?
balik rumah pukul 6 (jalan jem), dah penat. kena masak. pastu rehat. dalam pukul 11, tido.
kirenye masa yg spend utk melihat anak2 membesar cuma kira-kira 7 jam sehari.
dan weekends dan cuti.



ya, inilah situasi ibu-ibu modern.



bila tengok budak-budak yg kurus-kurus kat nursery, tertunggu2 mama diorang sampai pukul 6 petang, hati saya rasa sayu, sebak, sedih, kesian sangat. sanggupkah sy nanti? T.T sy nak keje, tp sy nak jaga anak. boleh tak keje sambil jaga anak? keje kat nursery jelah. haih..

blind dates

bagi saya, peperiksaan ni ibarat 'blind date'.
sbb kita tak tau macam mana rupa paper yg kita akan jumpa nanti.
dan bila nak jumpa, hati rasa berdebar-debar. ;)



kata intan pulak, "orang nak pergi berperang, dia gi blind date plak".
intan cakap exam tu macam peperangan. intan memang mcm tu. ganas. hahah


musyi punya perumpaan lagi takleh blah.
peperiksaan ibarat 'nak gi kahwin'. masa exam, kahwin dgn paper.
lepas kluar result, tu kire macam exam paper tu dah beranak. =.=
_______________________________________


walau apapun persepsi kita terhadap exams,
yg penting, kita dpt hadapinya dgn baik. results tu lain kira.

buat masa ni.... KITA ENJOY! =DD (gaya nora danish)





post exam plans?


ahh macam biasalah. tengok movies, cuci setiap pelosok chalet,
cam-angel-ing di setiap corok kyuem, naik basikal, sleepover, shopping,
prom, parti sana sini, & benda2 common yg lain yg dpt anda fikirkan.


tapi ada beberapa projek yg luar biasa yg sy nak buat.
nak tau ke? ok ok nanti sy update pasal projek2 tu. klu taknak tau pun sy update jugak =)

Cerita kedai kopi

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino