My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

kisah anak disambar petir

bersangkutan dengan peristiwa petir menyambar satu chalet di kyuem sampai
almari terbakar tu, saya terasa nak share satu kisah yang berlaku kat port dickson.
kisah ni bunyik macam dongeng, tapi kisah ini adalah benar.
________________________________


peristiwa ni masa dekat2 nak raya. tak ingat raya aildilfitri or aildiladha.
saya tengah rileks2 kat rumah. langit cerah, cuaca elok, mmg sedapla nak rileks2.
sekali 'booom'! tiba2 je, terdengar bunyik guruh.


a few hours after that, mak dapat panggilan talipon,
ada seorang makcik baru meninggal dunia dipanah petir. less than 1km dari rumah ktorang.
so, mak abah pun pergi la kat sana untuk pengebumian..
______________________________

apparently, before kejadian dipanah petir, makcik tu bertengkar dengan emaknya.
tak tau punca pertengkaran. tp, ada satu ayat yg tak patut dia cakap pada emaknya,


"kalau mak tak mati dulu, biar saya yg mati!"


lebih kurang macam tu la konteks ayat. mungkin struktur ayat da bertukar
tapi meaning dia lebih kurang macam tu la.


masa dipanah petir, makcik tu kat dalam rumah, & tengah bersandar dekat peti ais.
innalillah.. siapa sangka langit yg cerah, tiba2 ada petir menyambar
tepat ke peti ais tu? emak kepada mangsa menangis2 lihat mayat anaknya.
tak putus2 dia cakap yg dia maafkan semua kesalahan anaknya. ='(




______________________


moral of the story:
1-jangan lupa tutup suis, cabut plug bila petir menyambar utk keselamatan.
2- hormatilah ibubapa, jangan sesekali berkata 'ah' atau tinggikan suara.



p/s: kisah ni mungkin ada tokok tambah. sy hanya tulis apa yg didengar dr org ramai.
yg penting, semoga kita semua dpt ambil pengajaran. wallahualam.


4 pendapat bernas:

o___o takut gila.. bila marah macam2 ayat boleh keluar..

mak sendiri, klu mrh sgt pun, istighfar byk2..

I like this post =(

glad u like it bro

Cerita kedai kopi

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino