My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

dont kill 'em
masa kecik, hobi sy memerhati semut.
kadang-kadang sy letak gula-gula depan sarang semut. & kadang2, bila nampak
semut angkat barang berat, sy tolong ambik dan hantar depan rumah diorang.


tapi, kenapa dah besar ni, saya bunuh semut bila semut lalu tepi pintu bilik saya?
they used to be my friends. dan sekarang, saya jadi pembunuh kawan2 sy sendiri.='(
jahatnyee T.T



dewasa tak menjadikan kita makin matang sepenuhnya,
kerana dlm sesetengah hal, kanak2 lebih matang melihat sesuatu benda




hadis riwayat Abu Hurairah ra:

Dr Rasulullah s.a.w, bahawa seekor semut pernah menggigit salah seorang nabi.
Nabi tsebut lalu memerintahkan utk mendatangi sarang semut dan membakarnya.
Ttp kemudian, Allah menurunkan wahyu kpdnya: Apakah hanya kerana seekor semut
menggigitmu lantas kamu membinasakan satu umat yg selalu bertasbih

(Shahih Muslim No.4157)


='(

sejak harini, saya akan cuba utk tidak bunuh seekor pun semut.
so tadi saya selamatkan seekor semut dari lemas kat toilet. wee =D
lepas tengok dia selamat dan tangan kecilnya lap air dari sesungut dia,
saya rasa gembira sgt. i've saved a life =') u should try it too!





yang ni pulak, spideys yg berumah kat bawah cermin toilet chalet sy. dah membiak rupenye =)
comelkan diorang? awwh, i love insects!

10 pendapat bernas:
ant

:))

eju??

yess??

anda silap jika tidak membunuh semut.

kenapa silap? =o

This comment has been removed by the author.

kat uk, semut n kerengga adalah serangga yg menyebabkan bengkak besar kalau kena gigit..

semut malaysia baik2 kot.. :D

ooh..scary nye semut uk. =.=
hahah

what do we call this? dramatic?

this is called 'reclaiming humanity', 'standing up for the oppressed', or we can also call this as 'ant rights' =p

Cerita kedai kopi

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino