My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

bangunlah
*entri ini adalah untuk memberi semangat kpd diri sendiri atau mungkin anda pon boleh ter-semangat sekali. =)


saya ada sebulan lebih lagi kat lembah ni.
pasni sambung blaja civil engineering 4 tahun, tapi belum sure di mana.




1st option: kalau saya berjaya dpt AA atau lebih, imperial lah tempat sy smbung blaja.
2nd option: tapi kalau dapat AB, maka warwick lah tempat yg dituju.
3rd option: tapi kalau BB/AC mungkin kalau ada rezeki, PNB hantar gi Aussie.
4th option: kalau xde rezeki kat Aussie, Malaysia lah rezeki saya.
5th option: kahwin je la kan senang! T.T


yang pasti, hasrat sebesar-besar hasrat saya nakkan 1st option saje ='(
tapi, Allah knows better. walau apapun takdir saya nanti, pasti ada hikmah.
yg penting skarang ni, usaha, usaha, usaha, usaha, dan terus usaha.


bak kata seorang kawan di status fesbuknya,
'The only acceptable excuse for failure is "I've done my best".'
dan satu komen menarik yg menjadi persoalan,
'How do you know that you cannot do better than your 'best'?'


oleh itu, saya harusss try to do my BESTEST BEST!
kalau taknak fail tak boleh malas2 cani..T.T


ini petikan lagu mencari by waheeda.

"Sesat di sini, arahnya tak pasti
Sepi dibelenggu mimpi, masih mencari

Yang Berkuasa, tolonglah hamba
Bukalah pintu segala, agar sempurna

Tangan ku tadah, agar menerima
Apa yang diberi oleh Mu, aku bersyukur

Hey!Hey! Bangunlah dari tidur
Buka mata pandang ke sana
Moga berjaya"


go eju. =')
dinner @ prom- dressing tips
disebabkan saya dah decide untuk taknak pegi dinner setelah berkira-kira isu money,
walaupun saya teringin sgt nak pakai dress, tapi dah keje nanti PNB ada jugak buat dinner,
so simpanlah hajat ni untuk umur dewasa sikit. hihi.


jadi skarang ni,
saya nak share cara pemakaian dress bagi pmpuan bertudung yang saya rasa cantik.
mungkin saya je kut yg rasa cantik, tp xpelah, saje bosan nak blogging pasal ni. lols.


ok, 1st of all, ini basic pemakaian secara overall,


dress+jacket+tudung.


secara naturalnya, dresses diciptakan body-hugging di bahagian atas, dan loose di bahagian kain. jadi, untuk neutralkan keadaan, pakai jacket yg stylo yang boleh tutup bahagian body-hugging tersebut while still looking fabulous.

inner+dress? NEVER
. kalau pakai dress dengan inner, itu masih seksi tau, gadis2.. =)


ex.1: kalau dress warna hitam, jacket silver or white nampak in



ex.2: bagi dress dan jacket, kalau pilih sama kaler, biar berbeza tone



ex.3: tapi saya lebih prefer 2 kaler berbeza, tapi neutralkan dgn accessories.
contoh, kalau merah & light brown, neutralkan dgn red shawl, light brown inner shawl,
dan shoes, purse semua kaler light brown.


kalau pilih jacket, make sure long sleeves.
jangan tersilap antara 3-quarter sleeves dgn long sleeves.
kalau pakai 3-quarter dengan handsocks, x lawa sgt.


tudung.. skarang ni macam2 fesyen.tengoklah tutorial kat youtube tu, macam2 ada.
tapi, pilihlah fesyen yang menutupi dada. =)

yang ini cantik, boleh nampak earrings, sesuai untuk muka lonjong.
tapi kalau boleh elakkan sanggul tinggi.

saya, personally prefer style ala-ala siti,
beli shawl panjang skit. ini tutorial dari fatin liyana [link]


oh, lupa nak khabaq. slalunye dress ni mahal kan. kalau nak yg cantik, RM300+ kena ada dalam tangan. tapi kalau bertuah dapat discount, paling murah pun RM100 kot. tapi saya ada jumpa 1 dress murah, di sini-[link]. RM35 je, beb!! cepat klik skarang! walaupun kain jenis cotton je, kalau pandai accessorize kan, konfem stylo.


oklah, itu sahaja, personal view dari saya. hehe =)
dah besar nanti saya nak bukak boutique. jenama 'ayjoo'. kalau cukup modal lah. haha

layang2 dan A&W
harini ada event 'living green' kat kyuem.
walaupun saya x faham ape kaitan main layang2 dengan living green, tapi xpe, layannn~
saya x main pun. tengok dari jauh sambil melayan perasaan melihat layang2 bterbangan =)
ini gambar2 random yg sempat saya snap.


tak banyak sgt layang2 di langit.


saya nak jadi macam layang2 ni. tersenyum menggapai langit =)


teringat zaman kanak2. aduhai.


tolong menolong menerbangkan kite =)


picnic bersama chaletmates =)



bukan senang nak dapat makan A&W kat kolej di tengah hutan highway ni. =)
satu je yang saya kempunan. sepatutnya ade van datang bagi free milo, tapi takdepun.=(


sweet =)
the chronicles of ladies night: the chair, the crown, and the doorgift.


the chair. masa tadika, cikgu tadika saya perkenalkan game 'musical chair'. sejak tu, sampai besar, ada je game musical chair kat sekolah, sampai la kat ky. tapi i'm always among the earliest to lose. but guess what? saya menang smalam! hihihihihiih. sori ye, saya macam hepi sangat2 sebab pertama kali menang musical chair. TAKE THAT kawan2 skolah tadika yang slalu curi kerusi saya masa music behenti! ahahah =DDD


the crown. =). love u ladies of ky. =)



the doorgift. sangat fabulous okay! teka apa kat dalam dia?
choclairs and cadbury dairy milk, yaww!
memang nikmat ahhh, dah lama saya x makan chocolate =)
banyaknye bajet diorang. tapi memang awesome. *thumbs up*


mungkin ayat ni agak sexist tapi, ky girls rocks!
dua bulan lagi, & saya akan rindu anda semua.
ladies nights '10 & '11 akan jadi kenangan manis yg akan sy ceritakan kat anak cucu nanti.hihi
=) =)

aliens invaded kyuem
"eeeeuuuuukkkkkkk eeeeeeuuuuukkkk"

terdengar bunyi yg sangat ganjil dan kuat sewaktu aku sedang basuh baju. lantai terasa
bergegar. air di dalam baldi terpercik-percik keluar. perlahan-lahan aku melangkah ke
common room dan menyelak langsir.


seperti yg sudah dijangka. U.F.O!



rupanya jangkaan NASA tepat. tahun lepas, NASA menghubungi Mr. Neil Sutherland,
headmaster KYUEM untuk segera mengeluarkan seramai mungkin daripada KYUEM pada
15-17 April kerana akan didatangi aliens. management berpakat untuk merahsiakan berita ini
dan melangsungkan housetrip pada tarikh tersebut. aku, syakira, dan laili, sebagai secret agents
KY, diberi kepercayaan untuk tinggal di KYUEM dan menyelamatkan kolej ini.


ya, inilah masanya.
segera kami memakai jaket hitam, menyarung boots tinggi dan sunglasses dan senapang laser
disangkut di bahu ala-ala cerita secret agents hollywood. aku membaling walkie talkie kepada
syakira dan laili dan disambut kemas oleh mereka. kami mula berpecah.


U.F.O mula mendarat di padang bola sepak. kira-kira 50 hingga 100 aliens hijau
keluar dari UFO. terus aku menembak mereka dgn senapang laser.


"pang! pang! pang!" "booom! booom!" suasana mula bingit.
syakira melambaikan tangan memberi isyarat supaya aku masuk ke dalam UFO sementara
syakira dan laili berbalas tembakan dengan aliens. tertunduk-tunduk aku berlari ke arah pintu
masuk UFO dan memecah masuk.


terdengar suara Ummu & Janice menjerit-jerit di dalam UFO.
sedang aku berlari ke arah suara tersebut, aku bertembung dengan ketua alien.


aku kaku seketika, menarik nafas. muzik 'rock' mula berkumandang.
dengan penuh gaya, aku melompat ke dinding, dan berpusing kakiku menendang kepalanya
seperti dalam cerita charlie's angels. kepalanya tercabut dan berlumuran darah hijau.


aliens yang lain menyerah diri kerana ketua mereka berjaya ditewaskan.
mereka melepaskan kembali Ummu dan Janice dan berjanji tidak akan datang ke ky lagi.


*cerita ini hanyalah imaginasi penulis*


my house
deary bloggy,

esok last paper saya menandakan berakhirnya trial exams. tapi bukan itu
yg sy nak cerita skang ni. asyik cerita pasal studies jek, isk, bikin tensi. nak
cakap pasal house. bukan rumah kat portdickson tu, tp rumah kat kyuem. sapphire =)


actually secara jujur, sy rasa bersalah sgt tak dapat pergi housetrip.
yelah, i've been looking forward for housetrip since last year lagi. housetrip enjoy gile kot =)
tapi cukup lah utk sy bgtau yg sy ada masalah kewangan. semester ni byk kena spend duit.


ape2pun, read my tweet!


saya rasa saya sgt jujur di twitter. sebab sy tulis on-the-spot apa yg saya rasa.
and since sy x berfikir sebelum menulis di twitter, maksudnye, apa yg ditulis datang dr hati =)
(cehh..jiwang plak aih. geli den. lols)


cakap pasal bangsawan, paper A levels saya habis awal. 2 June. so dalam lebih kurang 2 minggu left before leaving kyuem, saya akan cuba tolong sapphire stakat mana yg mampu utk bangsawan =) oh, and not forgetting, saya tengah cari calon untuk menurunkan pokok warisan kesayangan sapphire ni =)



show your spidey spirit juniors! u might be the next 'penjaga
pokok warisan' after four generations. pali>herman>haq>eju =)

macam lah diorang baca blog sy. lols. ok lah, tatatititutut...


p/s: don't be so judgemental lah. kalau x tahu masalah sy, jgn terus pandang serong lah kan.
France's Veil Ban

walaupun tindakan france utk ban burqa(face veil) yg berkuatkuasa pada 11 april ni dikatakan hanya utk halang org from hiding the face in public space, ia secara x langsung timbulkan pelbagai pandangan serong terhadap Islam itu sendiri. & makin tersebarlah Islamophobia (which means- an irrational fear or prejudice towards Islam and Muslims). bukankah ini satu diskriminasi?


kalau casual nudity is legal, kenapa covering the whole body
including the face is made illegal? dimana freedom of choice?


saya sangat setuju dengan pendapat Donnie from US:

"Will they ban the mini skirt next? It thoroughly dehumanizes a woman.
Even though women claim that they wear the mini skirt by their own choice,
we know that they are brainwashed by a male dominant culture and subjugated
into thinking of themselves as nothing more important than a sex object.
Where does it stop?"


dan anonymous from Australia:

"This makes me sick. France is a party to the European Convention on Human
Rights and the Universal Declaration of Human Rights both of which allow freedom
of religion, association ect. This is a sickening scare tactic being used by the western
world to instill fear against Islamic people. I am an atheist Australian who will be
wearing the full Birka in support of the Islamic faith when I go to France."


walau ramai bersetuju, ramai juga yg protes law tersebut.
even yg pakai-tudung-tapi-nampak-rambut-sejemput dan free hair juga bersama memprotes walaupun law tersebut hanya untuk yg ber-burqa. tapi.. di malaysia ni.. kenapa sesetengah kita yg sesama Islam juga masih berpecah belah. sampai bila? =(

fly

bukan. bukan ini yang saya maksudkan.


apa yg saya nak cakap adalah fly-terbang.
ye, terbang. menurut kamus dewan bahasa dan pustaka, terbang itu bermaksud
... (bayangkan mulut saya kumat-kamit tanpa bunyi sebab ada org tekan 'mute')


ok, stret to the poin, tadi saya tengah tensi buat further mechanics.
hampir menangis sebab saya buat sampai lebih kurang doploh kali soalan yg sama, tapi
tetap dapat jawapan yg salah. tetibe R.Kelly datang dan nyanyi di corong telinga saya.


"See I was on the verge of breaking down
Sometimes silence can seem so loud
There are miracles in life I must achieve
But first I know it starts inside of me, oh

If I can see it, then I can be it
If I just believe it, there's nothing to it

I believe I can fly
I believe I can touch the sky
I think about it every night and day
Spread my wings and fly away
I believe I can soar
I see me running through that open door
I believe I can fly
I believe I can fly
I believe I can fly"


mannn.. memang kena betul dengan situasi saya skang. =)
saya percaya saya boleh terbang. yeeeeeeeha!!
go e.j.u, go go e.j.u (sambil buat gaya ritual sapphire)

"yes! belah kanan!" jerit hatiku sambil mengutip selai bulu mata yg melekat di pipi lalu letak atas kepala. hati terasa berbunga-bunga, berangan pasal siapela yg dok rindu aku tuh. =D


isk. bukan salah aku terpercaya kat mitos ni. ni semua salah grandmother kepada kawan aku punya kawan yg sebarkan cerita pasal bulu mata ni. sampaikan masa kecik2, aku hilang mood xnak keluar bilik, bila bulu mata belah kiri yg jatuh sebab aku ingat ade orang benci aku.


tapi, skang, walaupun kadang2 aku terikut2 emosi bila bulu mata jatuh,
aku fikir.. dalam hidup ni, semuanya balanced.
semua yang kanan, pasti ada yang kiri.
semua yang positip, pasti ada yg negatip.


kalau ada yg rindu, mesti ada jugak yg x berkenan tengok muka kite.
tak kisah la bulu mata belah mana yang jatuh atas pipi.
kalau semua org suka kita, habis la botak mata kanan kite, takde bulu. =.=

________________________

perasaan 'tak suke' tu semua orang pernah rasa.
sampaikan tnampak batang hidung pun dekat hati dah meronta-ronta.
"demm.. kenapa dia ada kat sini? aduyai, tak sukenyee."
terus hilang mood segala bagai. tul tak? pernah tak?


cuma yg membezakan kita adalah.
either kita simpan rasa tu dalam hati, or cerita kat org lain, or cuba lupakan perasaan tu.
anda pilih. =)

rempit jap

beb, wa risau ni beb. wa ade exam khamis depan. further math applied, bhai.
lu tengok la bawah mata wa da macam kungfu panda da ni. geng2 wa ramai tegur wa punya mata lebam gile baba, wa malu, lu paham ak?


wa rempit2 guna stail superman pun wa x merasa lagi terbang btul2 punye beb.
wa nak fly ke UK beb. wa xnak merempit seumur hidup. nanti sape nak bagi anak laki wa makan?
ckp pasal rempit, wa da lama tak merempit naik basikal gi beli goreng pisang kat lembah beringin ni beb. wa tau xde kaitan, tapi wa saja nak khabaq.


smalam wa tengok maharaja lawak, beb. wa gelak sakan part sepah. terer bhai, lawak diorang memang kaw2 punye. lagi2 part 'gajah duduk' tu, wa gelak sakan pasal bapak wa pakai kain pelikat jenama tu. wa rindu bapak wa dengan mak wa. rempit pun dalam hati ada taman, beb.


ok wa nak sambung stadi.
akhir kata,
patuhi had laju di jalan raya. chaw lu~


p/s: member wa cakap ayat wa x cukup mantap agi. ni bikin wa panaz ni. wa ganaz beb. nanti wa bawak geng samseng wa, paris the cat, shing2 the teddy bear. ada brann? =pp

"ahhh, eju tu hangat2 taik ayam je nak delete blog"


aha! saya mengaku saya hot hot chicken poop. tetapi hati saya meronta-ronta kebosanan tatkala asyik termenung melihat soalan-soalan further mechanics dan stats; dan bosan dek asyik menyelak buku jalan kerja kakak senior yang saya fotostat dari mursyidah salwani.


lalu hati saya berkata,
"mari buang masa".


ya, buang masa itu adalah penting untuk melepaskan stress dan kebosanan.
justeru, blog yg dulunya koma kini sihat kembali dengan nama baru,


kelab kapucino keju.


tempat untuk bercerita, tempat untuk membuang masa. sekadar suka-suka =)
tetapi exam masih ada. minggu depan. 2 papers. doakan saya!

Cerita kedai kopi

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino