My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

jawapan terbaik
saya rasa jawapan yg diberikan sheikh ini sangat menarik:


"A British man came to Sheikh and asked: Why is it not permissible in Islam for
women to shake hands with a man? The Sheikh said: Can you shake hands with
Queen Elizabeth? British man said: Of course not, there are only certain people
who can shake hands with Queen Elizabeth. Sheikh replied: our women are queens
and queens do not shake hands with strange men."

-diambil dari status facebook kawan sy, iydzureen


tapi kalau soalan ni ditanya pada perempuan, macam mana?
takkan nak jawab jawapan yg sama. x)

__________________________________________

dulu, masa saya di sekolah, ada sekumpulan budak australia datang melawat sekolah kami. masa lunch, kami makan bersama. seorang student australia bertanya kpd kami,


"why do you wear that cloth around your head?"


lebih kurang mcm tu la ayat dia. kami saling pandang memandang.
menanti salah seorg utk tolong jawab. lalu saya pun jawab,


"it's an obligation in Islam. we, girls, have to cover our hair"
kawan2 saya pun mengiyakan. lelaki tu hanya angguk2
dengan raut wajah yg macam pelik.


dan pada waktu itu, saya tau itu bukanlah jawapan terbaik utk diberikan.
_________________________________________


pernah beberapa kali juga sy diajukan dengan soalan sama. kenapa kena pakai tudung? saya search jawapan2 yg baik untuk diberikan, dari video2 ceramah dsb, tetapi masih belum jumpa jawapan terbaik dan yang paling ringkas serta menarik kpd yang bertanya.

orang kata jawapan yg terbaik adalah dari hati,
kenapa saya pakai tudung?
jawapan2 saya akan menjurus kpd pandangan dari sudut Islam.


sama saja kalau sy bertanya kepada mereka,
kenapa pakai short skirt sampai nampak peha?
jawapan mereka akan menjurus kpd pandangan dari sudut kelompok mereka bukan?
dan of course, saya tidak akan tertarik untuk pakai short skirt.


masih mencari jawapan terbaik.=S

8 pendapat bernas:

"my hair is my surprise presentation to my husband in the future that people can't easily see., or touch."

eju

niceeee..very nice =)

but there must be a nicer answer.. yg boleh buat diorg tertarik pasal Islam itu sendiri

a.kay

(Y)

eju

tu simbol apa?

hamba Allah yang hina...

salam..

Camni Eju,konsep hijab sebenar mesti difahami.Sebenarnya kita kena faham kita bukan diwajibkan memakai tudung sahaja tetapi berhijab pakaian dan juga berhijab akhlak.rujuk annur:31 dan alahzab:59
Jadi,kalau sesiapa yang berhijab pakaian tetapi mengumpat dan mencuri beg orang dalam surau juga itu tidak dikira berhijab.Begitu juga yang berakhlak baik tetapi memakai tudung jarang,pendek dan berbaju serta berseluar ketat serta berdandan secara keterlaluan sehingga menarik perhatian lelaki2 lain.Jadi,kalau orang faham konsep hijab ini,Inshaallah janji Allah dalam Alahzab:59 akan tercapai.

kedua,jawapan saya mudah sahaja.kerana aurat dan tubuh seta maruahku sangat berharga.hanya orang tertentu yang layak menikmatinya.sama macam berlian.kenapa mesti diletakkan di dalam kaca dan dikawal oeh pengawal dan sistem penggera.kerana ia sangat berharga dan tidak mahu dicuri.begitu juga diriku tak mahu diganggu.orang yang membiarkan tubuhnya tededah seperti daging yang dilempar kepada sekawan anjing.mungkin ada anjing yang dapat menahan nafsu untuk makan tetapi lama2...fikir2kan.

ketiga,kenapa mesti pakai bra?memang mula2 pakai tak selesa tapi lama2 pakai ok kan sebab itu satu keperluan bukan kehendak.begitulah jua dengan pakaian menutup aurat.mula2 janggal lama2 rasa selamat dengannya kerana ia satu fitrah.

semoga membantu.

eju

wslm..

trima kasih atas jwpn yg sungguh pjg =)

sy suka jawapan anda! next time sy akan guna jwpn tu =)

eju

Alhamdulillah. sy dah dapat jawapan terbaik =)

ada seorg sahabat approach sy di skype dan menceritakan pandangannya yg lebih mudah utk diterima dan tidak sensitif pd pihak yg bertanya..

iaitu kaitkan dengan paderi kristian yg jiga memakai hijab. sebagai tanda menjaga kesucian. =)

jawapan ini bg sy terbaik sbb mereka boleh lihat dr sudut positif, bukan dr sudut negatif, dan tidak buat mereka kecil hati =)

jawapan itu hanya sebahagian kecil sahaja, tapi cara penyampaian dan kepintaran kita menangani situasi adalah lebih banyak memberi kesan berbanding jawapan...

jawapan yang mudah sudah mencukupi untuk orang yang mahu mendengar dan berfikir... manusia semuanya dikurniakan akal yang mampu berfikir hikmah dan kebaikan menutup aurat, tapi hal menutup aurat bukan perihal logik semata-mata. Ianya sudah merangkumi soal hati. jika hati kata tak mahu pakaian menutup aurat, sampai kesudah tak menutup aurat.

Tarikan dalam berdakwah ialah kaedah penyampaian dan kepintaran menyusun kata.

Ramai perempuan terlibat zina kerana sikap romantis dan kata-kata manis yang menguasai emosi wanita.

Ramai pula yang menjauhi masjid dan majlis2 ilmu kerana tidak tahan diperli atau dipandang sinis manusia sekeliling.

Ini ialah contoh dimana emosi memainkan peranan penting terhadap kesan sesuatu situasi.

Human is captured by emotion.

Cerita kedai kopi

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino