My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

prophet's birthday

ada satu artikel dalam majalah solusi yg menarik perhatian sy.


pasal seorang pmpuan yang ditanya berkaitan hijab oleh kawan non-muslim nya.
dia x tahu mcm mana nak jawab, so dia tulis dalam blog, minta pandangan.
ramai muslim marah2 dan memerlinya kerana tak tahu nak jawab.
sebaliknya, kawan non-muslimnya layannya dgn begitu baik sekali.


itulah sebenarnya realiti kita.


saya kagum dgn peribadi Rasulullah s.a.w.
bila orang bertanya berkaitan agama, baginda jawab dengan baik skali.
bila berdakwah, baginda berdakwah secara berhemah.
baginda banyak bersabar walau terima banyak cacian,tidak sesekali mencaci kembali.
baginda mempamerkan keindahan Islam melalui peribadinya.


kita pulak, sering melenting bila kawan seIslam tidak mengikuti ajaran.
seperti tak menutup aurat, sambut Valentine's day, and so on.


realitinya, pernahkah kita cuba mendekati kawan2 itu, buat hatinya tersentuh dgn ayat2 hikmah dan mengajaknya dgn berhemah dan bersopan, supaya mereka nampak keindahan Islam itu dan reasons disebalik ajaran Islam itu?


perkara2 mudah seperti ini,
jangan anggap semua orang Islam dah tau.
spread the love, not hatred..=)


happy birthday, dear Rasulullah =')

1 pendapat bernas:

tu yang aku pelik kadang-kadang.
even dalam konteks sekecil dalam sosial masyarakat kita.

orang kuat agama (cth; ustaz., imam., budak smka etc etc) susah nak terima orang tak kuat agama (cth; org tua pegi dangdut., mat rempit., mat disko etc etc)

apsal eh.?

p/s : patot la senang sangat kristian tarik orang masuk agama dia. sebab dapat layanan baik kot.?

Cerita kedai kopi

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino