My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

wrong choices in life

dalam hidup ini, kita dihadapkan dengan pelbagai pilihan.
sejak bangun di awal pagi lagi kita kena buat pilihan;

"nak bangun sekarang ke, nak tidur lagi 10 minit?"


pilihan-pilihan kecil seperti tu tak nampak signifikan dalam hidup kita.
kalau pilihan-pilihan yang besar? kalau tersalah pilih macam mana?


contoh macam awak pilih biasiswa PNB instead of JPA.
awak pergi ke KYUEM instead of KDU.
kalau awak pilih JPA, mesti awak dah nak fly ke australia dah.
dan tak payah pergi OBS yang lasak itu.


contoh macam awak pilih untuk bertanding jadi housecapt instead of treasurer.
dan awak dapat jawatan tu. tapi awak kadang2 rasa kesal utk pilihan awak.
tapi awak dah tak boleh lari dari tanggungjawab.


contoh macam awak pilih untuk menangis instead of tahan air mata tu dari teargland.
dan tiba-tiba, semua orang nampak awak menangis. dan awak rasa sangat malu.
sampai berbulan-bulan awak masih malu.


dan sekarang. awak kena pilih antara tiga universiti.
masa depan awak. empat tahun kehidupan awak.
kalau tersalah pilih? kalau tak dapat lepas condition?


one thing about making choices in life is,
kalau keputusan dah dibuat, tiada patah balik.
masa tak boleh diundur.
yang penting, make the best out of it.
ada hikmah disebalik pilihan tu.


cuma... hidup terasa lebih sukar.

3 pendapat bernas:

harap awk pilih jalan yg betul.
yg penting teruskan melangkah.

jom join segmen ni.
http://mstutustylo.blogspot.com/2011/01/25-random-things-about-me.html

ye., memang betul takleh undur balik sekali sudah pilih keputusan.

kalau saya., saya cuba pilih masa depan yang lebih sukar untuk dihadapi. contohnya kalau salah satu pilihan itu buat saya terasa panasnya neraka dunia., haruslah cuba pilihan itu untuk lebih merasa sejuknya syurga di masa hadapan.

once the olds said; bersusah dulu., bersenang kemudian.

but it truyly., just a says.

haruslah mintak khidmat nasihat mereka yang lebih pakar dan penuh pengalaman hidup di dada.

disusuli dengan pengharapan penuh pada Ilahinaa., Allah yang Maha Mengetahui masa lalu dan masa hadapan. Istikharahlah.

moga dapat petunjuk mana yang terbaik.

selepas dibuat keputusan., a great start will begin.

sampai masa tu., tawakkal jalan terbaik. moga tiada halangan hebat memundurkan perjalanan.

:)

"tiada yang mustahil di dunia ini. yang ada hanyalah kelebihan dan kekurangan untuk melakukannya."

eju

afi: insyaAllah..thx

faiz: wah panjangnya..! terima kasih atas nasihat..=) moga kesusahan akan disusuli kesenangan dikemudian hari. isnyaAllah. utk awak juga =)

Cerita kedai kopi

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino