My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

khasiat tahi hidung
kadang kadang, bila sy melepak kat resource centre ke, kat ruang tamu ke, kat kelas ke,
atau di mana jua sy berada, ternampak ketulan kuning kehijauan yg kecil, melengkung, dan keras2 kenyal. sy cukup kenal fossil itu.


cartilage dinasour? bukan.

gula-gula? pasti bukan kerana ia masin.

ianya adalah..
tahi hidung.


sy kenal sebab sy sendiri pernah mengawet ketulan-ketulan hijau kekuningan ini di bawah sinaran UV matahari. bukan direct exposure. sy letak ia di tepi tingkap yg tidak terbuka. maka ia akan mengeras dan tidak melekit apabila dijentik keluar tingkap.


ia adalah eksperimen berguna yg sy lakukan ya.
tolong jangan beri pandangan geli kepada sy. haha


maka, nasihat yg ingin sy berikan disini ialah,
jangan meninggalkan fossil anda merata-rata.
pastikan ada tempat spesifik yg anda boleh calit ia.
atau yg jenis rajin, pergilah basuh tangan dan biar ia mengalir dalam lubang sinki.


atau lebih afdhal lagi? makan sahajalah ketulan itu!
tak perlu tambah garam kerana ianya masin. perisa semulajadi.
baik untuk kesihatan! nyummy.


tekan gambar utk tumbesaran


11 pendapat bernas:

eiii eju. kotor! :D
haa. org tua2 kata ianya boleh juga jd ubat jerawat batu! :O

eju

yeke? pelik la pulak org tengok ada ketulan hijau melekat kat jerawat, ya dak? haha. xpe, bleh try

a.kay

tahi telinga boleh makan tak?

eju sumpah geli =.= haha.eju try dulu :P

eju

a.kay- tahi telinga nampak lebih menyelerakan.kerana ia nampak mcm 'kaya' yg selalu disapu pada roti.

nina- masa kecik2 dulu dah try makan hingus. masin.

hingus aku selalu makan.
tahi hidunnggg...~ pernah la jugak tak sengaja.
takde la pulak direct makan depan ramai.

nak-nak dalam pinggan terhidang elok bersama sayur sayuran kan.?

eh.? tahu pulak ia masin.? :P mungkin buleh jadik garam segera time garam kat dapur dah habes. :P

"mak., mak.! nasik goreng kampung ni cukup sungguh masinnya.! gunakan garam apa.?"

"ohh.. itu resepi spesel mak.!"

*gulp*

eju

haah kan..

klu harga garam naik, boleh guna tahi hidung sebagai alternatif.

bahkan ianya berkhasiat. =D

wauu.. perkongsian yg sungguh menarik~
selama ni, sy cuma manfaatkan tahi hidung untuk dijadikan gam sementara shj... rupa2nya ia berkhasiat..

eju

ouh, boleh dijadikan gam juge? wah, terbukti tahi hidung mempunyai pelbagai kegunaan seperti pokok kelapa.

haaha.. bolehla try2 makan pas nie.

eju

*gulp* err boleh2..haha

Cerita kedai kopi

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino