My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

gentleman

gentleman itu bukan ditafsirkan sebagai lelaki lembut ye.
tetapi lelaki yang prihatin,hormat org lain, dan baik hati.
in fact, lelaki gentleman lebih hensem dari lelaki macho yg tak gentleman.


being a gentleman bukan untuk memikat seseorang pmpuan.
tapi mencerminkan sikap lelaki itu sendiri. tapi mungkin sesetengahnya lupa ciri-ciri asas seorang gentleman. atau ingin control macho-taknak jadi gentleman.


1. tolong angkat barang berat. benda paling basic.
tapi ramai je yg biar pompuan angkat barang sendiri.
or worse, adik/kakak/ibunya sendiri


2. tolong buat kerja. tapi ramai je lelaki yg biar pompuan buat keje
walhal itu tugasnya juga. as for example, dalam groupwork.

3. senyum. bukan senyum kat pompuan ye. senyumlah kat
orang tua dan kanak-kanak. tak susah kan.

4. tolong bukakkan pintu. benda simple. nasib baik masih ramai yg buat.

5. offer a seat or offer untuk potong barisan. especially kepada
wanita mengandung, wanita yg dukung baby, & orang tua2.
ciri yang ini? ramai yang fail!

6. hormati privasi wanita. iaitu dengan tidak memasuki koc wanita di komuter.
tak malu ke hang sorang je lelaki dalam tu? =.="



saya tahu para pembaca blog saya semua amalkan ciri-ciri gentleman ni kan?
ini untuk sebahagian yang lupa saja. wanita pun, jadilah gentlewoman kepada wanita lain =)

0 pendapat bernas:

Cerita kedai kopi

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino