My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

tahun baru cina

masa family saya baru pindah rumah teres dulu, ada satu barisan teres je.
rumah saya di hujuuuuung sekali. jiran-jiran saya semua orang cina.


yang saya kenal ada 3 je yang peramah.
nyonya sebelah, nyonya becok, dengan nyonya tocin.


saya tak pernah tau nama betul mereka.
yang saya tau, mak saya akan membahasakan diri mereka, 'nya'.
saya yakin mereka pun taktau nama saya sebab mereka panggil saya 'amoi' sahaja.


sekali sekala, bila saya balik bercuti,
mesti nyonya sebelah tegur saya.
'amoi cuti ah? amoi nampak sulah timbam sikit.'
maka saya pun akan senyum malu-malu.
lepastu saya down sebab pipi saya tembam.


bila tahun baru cina, memang meriah dengan bunyi mercun, tanglung, dan tarian singa.
itulah kejiranan saya.


ekceli main point disini ialah,
kalau anda x ingat nama kawan cina anda,
'nyonya' dan 'amoi' adalah bahasa universal utk menggelar sesiapa saja.
inilah yg kita gelar, satu malaysia =)


selamat tahun baru cina in advance!


gentleman itu bukan ditafsirkan sebagai lelaki lembut ye.
tetapi lelaki yang prihatin,hormat org lain, dan baik hati.
in fact, lelaki gentleman lebih hensem dari lelaki macho yg tak gentleman.


being a gentleman bukan untuk memikat seseorang pmpuan.
tapi mencerminkan sikap lelaki itu sendiri. tapi mungkin sesetengahnya lupa ciri-ciri asas seorang gentleman. atau ingin control macho-taknak jadi gentleman.


1. tolong angkat barang berat. benda paling basic.
tapi ramai je yg biar pompuan angkat barang sendiri.
or worse, adik/kakak/ibunya sendiri


2. tolong buat kerja. tapi ramai je lelaki yg biar pompuan buat keje
walhal itu tugasnya juga. as for example, dalam groupwork.

3. senyum. bukan senyum kat pompuan ye. senyumlah kat
orang tua dan kanak-kanak. tak susah kan.

4. tolong bukakkan pintu. benda simple. nasib baik masih ramai yg buat.

5. offer a seat or offer untuk potong barisan. especially kepada
wanita mengandung, wanita yg dukung baby, & orang tua2.
ciri yang ini? ramai yang fail!

6. hormati privasi wanita. iaitu dengan tidak memasuki koc wanita di komuter.
tak malu ke hang sorang je lelaki dalam tu? =.="



saya tahu para pembaca blog saya semua amalkan ciri-ciri gentleman ni kan?
ini untuk sebahagian yang lupa saja. wanita pun, jadilah gentlewoman kepada wanita lain =)

further pure test

kalau compare dengan pencapaian orang lain, saya rasa sedih;
tapi kalau compare dengan pencapaian diri sendiri previously, saya rasa gembira. =)


so, len kali jangan nak compare markah dengan orang lain.
kalau tak, nanti rasa down gile.
usaha je untuk meningkatkan pencapaian sendiri.
ini adalah nasihat buat orang lain juga. =)


bak kata Jordin Sparks,


"take one step at a time,
there's no need to rush,
it's like learning to fly,
or falling in love,
it's gonna happen and it's supposed to happen
that we find the reasons why one step at a time."


from D to C to B to A to A*. InsyaAllah!

gambaran

gambaran yang fadia berikan membuatkan saya teringinnnnn sangat nak merasainya sendiri.
saya mahu ke sana. meskipun kadang kala saya rasa seperti mustahil untuk mendapatkannya, kerana AA bagi further mathematics dan physics itu adalah sukar, namun, saya akan tetap berusaha sedaya upaya.


ini impian saya.
=)

sakit ringan
bila time2 macam ni, saya rindu sangat kat mak saya.
mak sentiasa ambil berat bila saya sakit walau seringan mana pun sakit itu.


bagi kita, pening, sakit perut, selesema, sakit tekak, demam-itu semua sakit yang ringan.
tapi sekali anda kena, memang terasa sangat terseksa. lagi-lagi, minggu ni anda ada banyak test yang susah dan membunuh iaitu further mechanics. juga test further pure yang sebelum ni anda dapat gred terendah di dalam kelas.


anda nak study. tapi anda tension dengan hingus yg meleleh.
hingus yg jernih dan cair seperti air kosong,
lebih menyiksakan daripada hingus kuning yg pekat.
kerana hingus itu tidak ketara. seperti anda tidak mengalami seseme.
datang dengan pakej bersama sakit tekak yang sakit sampai ke telinga.
dalam badan terasa panas. tetapi bila anda letak tangan di dahi; tak rasa panas pun.


anda nampak sihat walafiat.
tapi dari dalam anda terseksa.
tiada siapa yang tahu.
hanya emak saja memahami.
emak.. ='(

sepots.

kesian tengok budak-budak ni berebut bola. nanti suh mak belikan sorang satu ye?


tadi ada sports carnival. budak2 intec, kms, uniten, dan miat datang berkampung ke mari.
saya jadi tukang tengok je. nak main, memang saya sungguh tak layak.


setuju tak dengan ayat ni?
"bukan semua orang boleh main sports."
saya setuju handred persen.


dulu, kat sekolah, sports tu wajib. nak, taknak, saya join lah netball club.
coach cakap, "awak tinggi, boleh jadi GS atau GK".
tapi bak kata omputih, "don jaj a buk bai its kaver"


tiga tahun saya datang praktis, tak lepas-lepas masuk school team. house team pun tak lepas.
sebab bila orang pas bola kat saya, saya lari atau mengelak sebab takut bola laju sangat.


kesimpulannya,
saya tak suka sepots.
sports itu ganas. cruel. violent. bola macam bullet. T.T


manifesto
dekat kolej saya ada buat manifesto untuk student council.
saya tertarik dgn manifesto imran, yang bertanding utk jadi mr president.
dia kata untuk jadi manusia yang hebat kena celik hal-hal dunia.


mula2, saya ingatkan dia nak provide surat khabar banyak2.


oh, kata noel, yang bertanding utk mr secretary,
dia kata dia taknak great ideas dilupakan begitu saja.
ni, saya ada idea. daripada letak tisu di setiap kelas, baik letak surat khabar!
bila recess atau 'take 5' boleh la baca, kan?
klu ada hingus pun boleh lap guna surat khabar lama.


saya selalu nak baca surat khabar dekat RC tapi selalu sahaja dimanipulasi oleh golongan boys.
saya malu la kan nak pegi join tetibe sebab nak baca surat khabar. nak tunggu, malas pula.
klu nak baca online, memang bye-bye lah sebab saya selalu terleka baca hal-hal dunia di facebook dan blogger saja.


kan best kalau kolej ni ada club atau society yg tolong buat jualan surat khabar.


macam kat sekolah saya dulu,
setiap bulan, ada orang datang kutip order. surat khabar apa? nak hari apa?
setiap hari ada delivery. dulu saya order untuk hari ahad sahaja.
setiap bulan, orang akan datang kutip duit.
kan macam fundraising tu?
klu nak jimat, 1 chalet share la duit.


please please. future sc.


physics trip
semalam, saya dan kawan-kawan pergi physics trip ke sunway lagoon.
saya tak pernah gi sini. so, saya macam gayat sikit. excited tengok banyak mainan.
lagi-lagi saya tak penah naik roller coaster dan terbang-terbang.


ramai orang tanya kenapa physics trip buat kat sunway lagoon?
sunway lagoon sangat physics kut. tak caya, jom tengok gambar2.


horizontal circular motion:


vertical circular motion di 'pirates revenge':


tertidur sebab bosan dengan low velocity dan no acceleration di wagon wheel:


mengaplikasikan projectile motion untuk memasukkan bola ke dalam bakul:


aplikasi gravitational field dan acceleration:

kalau perempuan ini wujud masa zaman sir isaac newton,
mesti newton terpikat. lawa gle kan perempuan ni?:


mesej istimewa kepada musyi, intan, dan alifah,
jangan lupa, booklet pink masih menjerit-jerit minta diisi. x)


shing-shing toy story

hai. nama saya shing-shing. nickname saya shing2.
saya pinjam laptop eju kejap untuk ceritakan kisah saya.
samy, saya harap awak tengah baca ni.


samy,
sejak kebelakangan ni hidup saya rasa kekosongan.
saya cuba untuk isi kekosongan tu dengan belajar further math dengan eju.
tapi saya tak faham. sebab dia pun selalu tak faham dgn apa yg dia buat.


oleh itu, saya cuba mengisi masa dengan menunggang paris hilton, kucing peliharaan eju.
tetapi dia kucing kurang upaya. KKU. dia tak boleh berjalan atau berlari.
lepas saya nampak zip di badannya baru saya tahu dia cuma kotak pensel.


oleh itu, saya pergi swimming di lautan biru bersama dolphin.
tapi saya takut air. sebab organ dalam badan saya semuanya kapas.
nanti badan saya jadi lembik.


samy,
hari-hari saya tunggu sms atau panggilan dari awak.
tapi tiada. saya risau. awak sihat ke? awak healthy ke?


saya rindukan awak samy.
semoga suatu hari nanti saya dapat jumpa awak semula.


wrong choices in life

dalam hidup ini, kita dihadapkan dengan pelbagai pilihan.
sejak bangun di awal pagi lagi kita kena buat pilihan;

"nak bangun sekarang ke, nak tidur lagi 10 minit?"


pilihan-pilihan kecil seperti tu tak nampak signifikan dalam hidup kita.
kalau pilihan-pilihan yang besar? kalau tersalah pilih macam mana?


contoh macam awak pilih biasiswa PNB instead of JPA.
awak pergi ke KYUEM instead of KDU.
kalau awak pilih JPA, mesti awak dah nak fly ke australia dah.
dan tak payah pergi OBS yang lasak itu.


contoh macam awak pilih untuk bertanding jadi housecapt instead of treasurer.
dan awak dapat jawatan tu. tapi awak kadang2 rasa kesal utk pilihan awak.
tapi awak dah tak boleh lari dari tanggungjawab.


contoh macam awak pilih untuk menangis instead of tahan air mata tu dari teargland.
dan tiba-tiba, semua orang nampak awak menangis. dan awak rasa sangat malu.
sampai berbulan-bulan awak masih malu.


dan sekarang. awak kena pilih antara tiga universiti.
masa depan awak. empat tahun kehidupan awak.
kalau tersalah pilih? kalau tak dapat lepas condition?


one thing about making choices in life is,
kalau keputusan dah dibuat, tiada patah balik.
masa tak boleh diundur.
yang penting, make the best out of it.
ada hikmah disebalik pilihan tu.


cuma... hidup terasa lebih sukar.

sakit perut
orang tua-tua kata kentut banyak itu sihat.
sebab ia dapat mengeluarkan angin dari perut.


sebenarnya saya nak mengadu yang saya sakit perut.
ia mengganggu saya sejak semalam.
kerana semalam kolej saya tidak menyediakan breakfast dan lunch.
maka saya makan makanan ringan sahaja sehingga pukul 4.
kemudian saya makan megi dua bungkus kerana kelaparan.


sampai sekarang perut saya buncit luar biasa.
terasa penuh dengan angin. sehingga mengganggu konsentrasi mahu belajar.


saya terasa seperti bayi yang kembung perut.
saya mahu minyak yuyi cap limau! ='(




semester terakhir
*sniff sniff*

udara semester baru dan terakhir di kyuem ini terasa lebih segar.
mungkin kerana lantai, langsir, toilet, semuanya sudah bersih bersinar atas jasa bakti makcik cleaner yg baik hati. pokok belaan juga masih hidup <3


tanpa membuang masa, mari kita teruskan dengan agenda kita pada hari ini.
semester akhir. semester yg paling penting. harus fokus seratus persen.
saya kembali menyelak helaian buku yg sy tulis sejak mula2 masuk ke kyuem ini.


helaian pertama buku tersebut


sangat seronok membaca kisah sendiri. terasa seperti heroin citer hindustan.
cuma bezanya, lagu-lagu hindustan hanya berkumandang dalam bilik sahaja dan tiada adegan bergolek-golek dan berlari-lari anak di padang bola sepak kerana musykil para lelaki yg sedang khusyuk bermain seperti skuad harimau malaya tergamam dan melarikan diri.


saya sedikit kesal kerana tidak sempat menulis satu helaian pun utk semester 3
disebabkan terlalu sibuk dengan hal-hal pekerjaan. tambahan pula, pelajaran yg agak terabai.
saya berjanji kpd diri sendiri utk menyambung 'novel' ini bg semester terakhir.
sem 2, 3, dan 4 dicompile bersama dalam 'volume two'.


sebagai kenangan di hari-hari tua kelak.
atau, jika ajal bertemu lebih awal, sy sudah selitkan nota supaya novel ini di-publish.
tetapi nama-nama harus ditukar. rahsia tetap rahsia. =D


nerd kan saya?
wee~ x)

khasiat tahi hidung
kadang kadang, bila sy melepak kat resource centre ke, kat ruang tamu ke, kat kelas ke,
atau di mana jua sy berada, ternampak ketulan kuning kehijauan yg kecil, melengkung, dan keras2 kenyal. sy cukup kenal fossil itu.


cartilage dinasour? bukan.

gula-gula? pasti bukan kerana ia masin.

ianya adalah..
tahi hidung.


sy kenal sebab sy sendiri pernah mengawet ketulan-ketulan hijau kekuningan ini di bawah sinaran UV matahari. bukan direct exposure. sy letak ia di tepi tingkap yg tidak terbuka. maka ia akan mengeras dan tidak melekit apabila dijentik keluar tingkap.


ia adalah eksperimen berguna yg sy lakukan ya.
tolong jangan beri pandangan geli kepada sy. haha


maka, nasihat yg ingin sy berikan disini ialah,
jangan meninggalkan fossil anda merata-rata.
pastikan ada tempat spesifik yg anda boleh calit ia.
atau yg jenis rajin, pergilah basuh tangan dan biar ia mengalir dalam lubang sinki.


atau lebih afdhal lagi? makan sahajalah ketulan itu!
tak perlu tambah garam kerana ianya masin. perisa semulajadi.
baik untuk kesihatan! nyummy.


tekan gambar utk tumbesaran


permasalahan
pepatah mengatakan,

'betapa runcingnya masalah itu,
runcing lagi jari-jemariku."



lebih-lebih lagi jari elia, girlfriend kpd khairul fahmi yg menamakan blognya jejari runcing, walaupun dia tiada kaitan dgn permasalahan yg saya hadapi ketika ini.


masalah yg saya maksudkan tidak lain tidak bukan, adalah homework.
yang sepatutnya tiada menjadi masalah buat seorang nerd.
tetapi memandangkan sy baru berkecimpung-camping dalam bidang ini,
makanya terdapat beberapa masalah yg timbul.


Masalah 1#

pure math. latihan yg diberi cuba sepasang kertas yg tidak sejoli.
dan terdapat pelbagai soalan yg tidak saya ketemu jawapannya,
terutamanya VECTOR. didapati punca utama masalah keguguran rambut.


Masalah 2#

mechanics.terdapat 2 set tebal macam novel yg perlu disiapkan
tetapi bak kata orang tua-tua, "daripada kau temenung tengok kertas tu,
baikla kau memasak di dapur ni ha..nanti tak lama lagi nak kahwin.."
benar, sy cuma mampu termenung melihat kertas-kertas penuh dengan masalah2
yang perlu diselesaikan selama berjam-jam lamanya.


Masalah 3#

statistics. ha, cukuplah tiga-tiga komponen further math.
sehingga lidahku kelu, dan mindaku membeku, semangat ku hilang entah kemana!
(tiba-tiba lagu 'aku stacy' berkumandang menggamitkan suasana)


target saya pada tahun 2011 ini ialah,
by the end of february, masalah-masalah ini harus dimasukkan dalam beg plastik
dan dihumban dalam tong sampah kitar semula supaya masalah ini dpt digunakan oleh
generasi masa hadapan. insyaAllah.



seperti yg dapat anda lihat di dada skrin laptop/pc/blackberry/iphone/ipad/watever anda,
blog saya telah menjadi blog nerd yang berjaya. ia bersempena dengan tahun baru 2011.


menitikberatkan mengenai pencapaian blog 'dunia eju' yg terdahulu,
isi kandungannya meleret-leret, seperti terlalu banyak kemerepekan yg terjadi.
begitu juga dengan kadar penurunan pembaca blog yang mencetuskan kerisauan.


tetapi kini tidak lagi!
dengan terciptanya blog berwajah baru;


Eju The Nerd!


saya kini lebih matang, serius, dan gemarkan buku.
sungguhpun terdapat sedikit penipuan yang berlaku di sini,
namun saya percaya, penipuan ini akan mendorong saya utk menjadi nerd sejati.


jadi apa tunggu lagi?
ikuti jejak langkah saya dalam memartabatkan perilaku nerd!
percayalah, ianya satu trend yg hot tahun ini.

Cerita kedai kopi

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino