My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

tak gentleman langsung!

panas betul hati aku tengok seorang lelaki yg muka boleh tahan hensem, baju bergaya, tapi, buat muka selamba je bila bayi yang didukung wanita yg beratur dibelakangnya menangis masa nak beli KFC. tak gentleman langsung!


hello, lelaki! dah sampai turn kau, bagi la potong line. sorang je pun.
baby tu kan tengah menangis, bagi la wanita tu beli dulu.



lagi satu, masa dalam komuter.
masa zaman belum ada koc wanita dulu,
selalu budak2 lelaki pakaian glamour xleh blah, yg duduk dalam komuter
buat muka selamba je bila wanita pregnant terpaksa berdiri. bukannya nak offer seat.
selalunya, kaum perempuan je yg memahami kesusahan perempuan.


wanita pregnant & wanita yg memegang baby,
mereka adalah golongan yg paling kuat dari segi fizikal & mental.
tetapi hakikatnya mereka lemah. golongan awam harus membantu.


para lelaki sekalian, termasuklah some perempuan yg belum memahami,
bayangkan wanita2 itu adalah ibu anda. kasihanilah mereka.
offer a seat, tolong bawakkan barang, bagi potong line,
& apa2 sahaja yg dpt membantu mereka di tempat awam.


x guna muka hensem/lawa tapi x bertimbang rasa.

4 pendapat bernas:
eyl

tp dalam komuter skrg ni pun bnyk dh berubah kan. ak tgk ramai je offer seat.tp still ade jugak yg buat2 tidur mcm aku xtahu.

true, true.

maafkanlah dier.. mungkin itu kali pertama dier menghadapi situasi begitu dan x dapat fikir perkara yang patut dibuat :p

eju

eyl: yup. semenjak ada koc wanita

arina: yep

hubahuba: cheh. common sense kut, xyah nak fikir =.="

Cerita kedai kopi

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino