My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

the rude lifeguard

harini umar ajak pergi swimming pool lagi, masuk yg ni, baru second time umar masuk pool.
tapi kalini, swimming pool lifeguard tu over-peramah. dia ajak umar belajar berenang.


mula-mula dia bagi umar pelampung kat tangan,
dia ajak umar masuk adults swimming pool tapi umar taknak.
dalam beberapa minit pastu, dia jadi sangat memaksa, & dia tarik tangan umar & masukkan dlm swimming pool tu. aku pun dah terkejut dgn tindakan dia, aku pun sound la sikit dia.


bila umar dah main-main dlm children's pool balik, dia cakap,


"you see, this is why all muslims can't swim. look at the chinese.
they train their children since they were babies, ..(bla bla bla)"


all muslims? or dia nak cakap 'all malays'?
kenapa dia cakap 'chinese'? why not 'buddhists'?


aku tak faham kenapa dia kena kaitkan dengan 'muslims'
& obviously bukan semuanya tak reti. ramai je yg terer.
klu setakat anak buah aku yang 6 tahun tu dia nak tuduh semua muslims.
it was such an insult.


=(
tak gentleman langsung!

panas betul hati aku tengok seorang lelaki yg muka boleh tahan hensem, baju bergaya, tapi, buat muka selamba je bila bayi yang didukung wanita yg beratur dibelakangnya menangis masa nak beli KFC. tak gentleman langsung!


hello, lelaki! dah sampai turn kau, bagi la potong line. sorang je pun.
baby tu kan tengah menangis, bagi la wanita tu beli dulu.



lagi satu, masa dalam komuter.
masa zaman belum ada koc wanita dulu,
selalu budak2 lelaki pakaian glamour xleh blah, yg duduk dalam komuter
buat muka selamba je bila wanita pregnant terpaksa berdiri. bukannya nak offer seat.
selalunya, kaum perempuan je yg memahami kesusahan perempuan.


wanita pregnant & wanita yg memegang baby,
mereka adalah golongan yg paling kuat dari segi fizikal & mental.
tetapi hakikatnya mereka lemah. golongan awam harus membantu.


para lelaki sekalian, termasuklah some perempuan yg belum memahami,
bayangkan wanita2 itu adalah ibu anda. kasihanilah mereka.
offer a seat, tolong bawakkan barang, bagi potong line,
& apa2 sahaja yg dpt membantu mereka di tempat awam.


x guna muka hensem/lawa tapi x bertimbang rasa.

semester empat

pejam celik pejam celik, dah 3 sem dah aku kat kyuem.
tinggal 1 sem je lagi aku kat ky. sepatutnye aku rasa hepi, tp.. hm.=(


smalam masa end of sem dinner, aku tengok muka sorang demi sorang,
aku rasa sayu. aku ingatkan aku sorang je yg rasa. rupanya kira & intan pun rasa.
& maybe ramai lagi yg rasa prasaan yg sama.


sem 4, sem yang pendek. semester yg perlu study kuat all the time.
semester yg takleh main-main dah. semester yg tiada lagi involve dgn aktif dlm events.


& aku ni jenis x reti bersosial. aku x reti jadi peramah.
aku bersosial cuma bila ada keje/event. so, most probably next sem aku akan habiskan masa dgn kawan2 yg rapat je. & aku sedih sbb aku suka berkawan dgn semua, cuma aku x reti =(


nerd kan aku? hee.


tp itula kehidupan. sekejap jumpa, sekejap berpisah, atau selama-lamanya berpisah.
yg penting, pasti akan berpisah.


apa-apapun, aku suka holiday! yeeha =)
pagi esok akan mula cuti-cuti malaysia lima hari.

arjun rampal hilang ='(

baru tadi, arjun rampal hilang kat IT Lab.
pendrive biru aku ='(( dah la aku paling sayang pendrive tu.
ceroboh laci mr ravi, xde. rasanya dah ada orang amek ='((


haih. dah second time dah hilang pendrive. bankrupt jugak aku cmni. aku da la miss-cane. ='(
seb baik amir khan, aftab, & aditya ada lagi. aditya, fon aku tu pulak, asyik sakit sakit je.=(


pasni beli pendrive yg leh sangkut kat leher.
konfem x hilang. ='(



mak, nak balik!! =((
caution: entri ini sangat emotional. & sesetengah pembaca mungkin x faham entri ni.


finally, it's official now.
bangsawan postpone ke july 2011.


kebanyakan students ky happy, tapi aku x. some of us tak.
aku nak bangsawan. aku nak bangsawan. aku nak bangsawan!!!! ='(


memanglah bangsawan still ada, tapi masa tu aku dah jadi alumni,
which indirectly means, aku x involve secara official dalam bangsawan.
and i might not be able to come pun, sebab mungkin tarikh tu, pnb ada obs, camp, etc
aku cuma jadi penolong/penasihat je bagi juniors yg akan handle. what the fish?
it's our last event before stepping down. without bangsawan, aku rasa tugas aku tak selesai.
aku. rasa. tugas. aku. tak. selesai. faham tak? ='(


sampai tua pun, aku akan rasa x puas meninggalkan ky.
sbb, aku x merasa handle benda yg paling aku nak.
sebab apa? sbb i've finished my high school years.
masa high school, aku selalu handle props, house decoration, etc.
the best placing i got cuma 2nd place.
& semangat aku berkobar2 untuk bangsawan,
sebab this is THE LAST CHANCE utk aku handle props.
THE LAST CHANCE utk aku accomplish apa yg aku inginkan.
tapi? the last chance has blown away by the management.
bye bye, last chance.


aku sedih. faham x? i love sapphire.
aku nak tebus kekalahan last year.
aku nak gotong-royong ramai2, & treasure the moments.
itu apa yang seniors batch 11 cakap pada kitorang.
dan, semuanya dah berakhir tanpa pengakhiran.
='(

maths is easy

if only mathematics is as simple as this x)

baran

bila kita tengah marah, kena beristighfar. tarik nafas. ambil wudhuk.
duduk. klu blum reda, baring. klu blum reda, tidur teghuih.


itu yang sepatutnya lah kan.
tapi, aku yg x perfect ni kekadang terlepas jugak mencarut dalam hati. ish3.
bila dah panas, fikiran pon kurang waras. rasa nak belasah orang pun ada. =.=


aku paling baran bila:


1. aku korbankan waktu rehat aku, bersiap pakai tudung sume, sekali baru
dapat berita yg meeting/gathering/plan cancelled. babun gile an.

2. pegi shopping pastu sales assistant duduk sebelah, pandang slack bila aku pilih baju.

3. bila family aku datang nak lawat aku tapi pakcik & makcik guard tiba2 nak marah2
family aku. x reti nak respect orang. seb baik ky dah tukar guard =D

4. & yang paling buat aku baran, bila ada makcik yg suka menyusahkan hidup orang lain,
suka buat hidup orang jadi miserable, sesuka hati dia je nak reject/postpone events.=.=*

hari ni hari raya. tapi saya sedang lapar.

selamat hari raya aildiladha! =D


walaupun hari ni hari raya, tapi saya tengah lapar sekarang.
pelik kan? mak saya x masak ke? kenapa oh sy rasa lapar?
oh.. mak saya masak macam2 harini. tapi saya x dpt makan.
sebab,sy x balik rumah.. sy kat kolej.. & sy terlepas lunch sbb tertido.

T.T



tapi takmengapalah.
yg penting, saya tau mereka rindu saya.
saya dpt dengar dari suara mak saya.
mak sy cakap next week dia nak masak sedap2 bila sy balik.
& pagi-pagi lagi, abah hantar sms kat saya.


"Selamat hari raya aildiladha.
harap eju ceria selalu same kekawan.
semoga sentiasa dilindungi Allah &
beroleh kejayaan. amin"


sambil itu, terdengar takbir raya berkumandang di surau kolej.. ouh! syahdu! =')
hindustani
semenjak aku delete semua lagu2 english aku, aku mula dengar lagu2 hindustan
yg aku copy dr kakak aku. & sekarang aku da jadi peminat hindustan. <3


girls lain dok minat korea,
tp aku minat hindustan. ahah x)


main khabi batlata nahin, par andhere se dharta hoon main maa
yun to main dikhlata nahin, teri parwaah karta hoon main maa
tujhe sab hain pata, hain na maa? ~ ='(
(xpaham? tekan sini. lagu favourite aku at the moment)


yang gambar bawah ni nama dia aditya narayan. dia penyanyi.
& dia baru sekali jadi lead hero dalam cerita 'shaapit',yg baru release bulan mac 2010.
comel kan dia? tapi kakak aku dah cop..


rasanya kawan2 aku pun dah muak dengar aku nyanyi lagu industan dlm kelas.
setakat ni ada la dalam 3-4 lagu yang aku hafal lirik.. tapi x best la sbb aku nyanyi sorang2.
klu dapat buat geng mesti best nyanyi ramai2 pastu tengok channel Zee kat tv room. baru la nampak variety of interest selain channel KBS world. hee x)

kenangan silam
cuba teka yang mana aku =)


semalam cousin aku upload gambar ni kat facebook & tag kawan2 lama. barulah aku dapat jumpa profile fb kekawan lama. masing2 dah jadi anak dara, sume cantik2.


tapi entah kenapa aku rasa x gembira pun nampak kwn2 lama.
maybe sbb kenangan pahit aku kat SKPP. kawan2 perempuan aku mengumpat aku pasal aku berkawan rapat dgn Nitthya. (budak paling tinggi yg pakai skirt). aku x tau nape diorg x suka aku pasal tu. racist? or jealous?


so, bila aku dapat tawaran gi asrama, aku menangis merayu kat mak & abah utk benarkan aku pegi, walaupun mula2 abah aku x setuju. pelik kan. orang yg normal akan merayu xnak pegi asrama tapi aku lain. aku xnak sama sekolah dgn diorang lagi. aku nak cari kawan baru.


& yes, i made great friends kat kys.
really great friends =)


tapi.. great friends yg aku maksudkan adalah kwn2 perempuan.
kawan2 lelaki aku, some of them x suka aku. diorg ckp aku hodoh cam nenek. =.=
masa form5, aku x sabar utk start a new life kat kolej. aku nak jadi eju yg baru.


so far, aku rasa bertuah kat ky
banyak yg aku x dapat masa zaman dulu, aku dapat sekarang. =)
rasanya, itulah sbb Allah uji aku awal2. sbb kat kolej Allah nak bagi aku kenangan manis.
Alhamdulillah..


tapi, disukai & tidak disukai orang itu adalah perkara biasa.
aku manusia. aku x perfect. jadi aku terima saja apa perasaan org pd aku.
itulah yg aku belajar selama 18 tahun idup kat dunia ni =)


p/s: tetiba rasa nak bercerita x)

Cerita kedai kopi

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino