My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

solar storm warning by NASA

solar storm tu ape? solar storm ataupun geomagnetic storm ni terjadi daripada solar flare, a large explosion in the sun's atmosphere (dlm bahasa mudah: api yang meletup marak dari matahari) dan storm ini terjadi disebabkan magnetic field bumi yg tinggi, & magnetic field matahari yg rendah. (menurut apa yg aku faham)


di bawah ini adalah explanation from NASA's website.



aku dah highlight points penting dengan warna kuning, jadi senang utk korang baca. =)
ramai orang predict yang manusia semua akan terbakar & mati tahun 2012, tapi, wallahualam, itu semua kuasa Allah.. x semua science predictions itu betul.


dan di bawah ni, news baru drpd NASA, bertarikh 21 September 2010

"solar storms can accelerate rapidly, gathering steam
for a harder hit on Earth's magnetic field"





tapi, ada juga yg cakap, x perlu risau sbb sunspot cycle pada 2012 tidak serius.
solar storm yang paling kuat pernah terjadi pada 1989, dan ia telah merosakkan transformers, & ganggu bekalan elektrik.


in 2005, solar flare telah menyebabkan gangguan pada satelit & GPS selama 10 minit. bayangkan kapal terbang yg menggunakan sistem GPS utk landing, & kapal laut yg guna sistem GPS? boleh buat kita sesat dlm kapal or even worst, accident di udara. T.T





bayangkan lah betapa kita sangat bergantung kpd electricity & satellites utk hidup. kalau lah betul prediction NASA ni, paling teruk pun, mungkin nanti satellite hancur, transformers hancur, electricity down.


& then, no more handphones,
internet, electricity, television
, etc.
kembali kpd zaman purba kala.. tadaaa..


once again, NASA hanya predict,
Allah yang menentukan. Allah Maha Besar.
apa-apa je boleh terjadi, jika Allah mahukan ia terjadi..

0 pendapat bernas:

Cerita kedai kopi

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino