My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

dumber society
selaras dengan health awareness week yg baru lepas kat kolej aku, aku ingin share apa yg aku dpt tau pasal makanan2 yg kita makan yg membahayakan otak kita.


makanan merupakan salah satu penyebab
generasi skarang mempunyai otak yg makin lembab.


ini telah diproven oleh kajian saintis. kte sendiri boleh nampak yg silibus pembelajaran kte makin senang klu nak compare dgn silibus zaman dulu2. CIE syllabus, SPM, semuanyalah. ada orang kaitkan semua ni dgn sebuah 'rancangan' yg telah diatur utk menjadikan kte semua bodoh dan tidak dpt berfikir rasional, so that one day they can easily rule us. tapi itu cuma salah satu conspiracy theory yg tidak pasti kebenarannya.


so, apakah kandungan makanan2 yg memberi efek kpd otak tersebut?
ini cuma antara tiga daripada pelbagai kandungan lain.


1. monosodium glutamate (MSG)

ramai yg dah tau pasal ni, so aku xyah cerita banyak lah. MSG ni ada dlm makanan yg sedap2 yg kite suka sangat makan. keropok, ajinamoto, mcd, kfc, & macam2 lagi. walaupun kte dah tau bahayanya, kte still makan jugak dengan alasan 'ala, xpe, sekali sekala je.'


2. mercury di dalam makanan

mercury boleh menyebabkan brain neuron degeneration & disturb the central nervous system. menurut saintis, tiada amount yg selamat utk dimakan. maknanya, betapa sikit pun kandungan mercury dlm makanan, effectnya masih ada. sikit demi sikit, effectnya ke atas otak akan berlaku secara konsisten. surprisingly, mercury ini ada dlm high-fructose corn syrup. [link]


tengok lah mercury ada dalam apa? quaker oatmeal at the top of the list! hershey's, chocolate milk, yogurt, semuanya yg kononnya makanan sihat. huwa ='o


3. aspartame

hati-hatilah bila jumpa 'sugar-free' products. ada kandungan aspartame yg membahayakan otak. aspartame boleh menyebabkan brain tumor, parkinson's disease, alzheimer, etc. dan makanan2 yg mengandungi aspartame juga sgt selalu dimakan. vitamin & herb supplements, yogurt, candy, breath mints, cereals, sugar-free chewing gum, instant breakfasts, frozen desserts, juice beverages, milk drinks, shake mixes, sweeteners, instant teas and coffees, etc [link]



hati-hatilah dgn apa yg kita makan.
always 'check the labels' walaupun leceh. buat pilihan bijak.
untuk kesihatan otak anda, & utk kekalkan generasi yg bijak pandai. insyaAllah. =)
2 pendapat bernas:

selalu tengok benda2 lucah pon buleh melembabkan fungsi otak gak. (:

camne nak tajamkan fikiran ek.? :-?

eju

astaghfirullahulazim..

tula sy ckp, "makanan merupakan salah satu penyebab" je. ada byk lagi sbb lain.

hindarkanla sume yg boleh menumpulkan otak tu k =)

Cerita kedai kopi

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino