My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

makin berminat

kadang-kadang aku terfikir, kalaulah aku ambik architecture, mesti seronok.
tapi, akhir2 ni, aku rasa, keputusan yang aku buat setahun lepas untuk ambik engineering adalah keputusan yg terbaik untuk aku. =)



sebab architects cuma tau conceptual art dan tau cukup2 je pasal aspek2 pembinaan yang lain. keje diorang cuma design je. civil engineer yang melengkapkan design tersebut dalam bentuk bangunan.


civil engineer boleh je nak design sendiri tanpa mintak tolong architect.
asalkan design tu lepas requirements & laws.


& impian aku, nak design & bina rumah sendiri =)
semoga dpt jadi kenyataan. amin..



p/s: da lama x apdet blog pasal personal life. =)
solar storm warning by NASA

solar storm tu ape? solar storm ataupun geomagnetic storm ni terjadi daripada solar flare, a large explosion in the sun's atmosphere (dlm bahasa mudah: api yang meletup marak dari matahari) dan storm ini terjadi disebabkan magnetic field bumi yg tinggi, & magnetic field matahari yg rendah. (menurut apa yg aku faham)


di bawah ini adalah explanation from NASA's website.



aku dah highlight points penting dengan warna kuning, jadi senang utk korang baca. =)
ramai orang predict yang manusia semua akan terbakar & mati tahun 2012, tapi, wallahualam, itu semua kuasa Allah.. x semua science predictions itu betul.


dan di bawah ni, news baru drpd NASA, bertarikh 21 September 2010

"solar storms can accelerate rapidly, gathering steam
for a harder hit on Earth's magnetic field"





tapi, ada juga yg cakap, x perlu risau sbb sunspot cycle pada 2012 tidak serius.
solar storm yang paling kuat pernah terjadi pada 1989, dan ia telah merosakkan transformers, & ganggu bekalan elektrik.


in 2005, solar flare telah menyebabkan gangguan pada satelit & GPS selama 10 minit. bayangkan kapal terbang yg menggunakan sistem GPS utk landing, & kapal laut yg guna sistem GPS? boleh buat kita sesat dlm kapal or even worst, accident di udara. T.T





bayangkan lah betapa kita sangat bergantung kpd electricity & satellites utk hidup. kalau lah betul prediction NASA ni, paling teruk pun, mungkin nanti satellite hancur, transformers hancur, electricity down.


& then, no more handphones,
internet, electricity, television
, etc.
kembali kpd zaman purba kala.. tadaaa..


once again, NASA hanya predict,
Allah yang menentukan. Allah Maha Besar.
apa-apa je boleh terjadi, jika Allah mahukan ia terjadi..

dumber society
selaras dengan health awareness week yg baru lepas kat kolej aku, aku ingin share apa yg aku dpt tau pasal makanan2 yg kita makan yg membahayakan otak kita.


makanan merupakan salah satu penyebab
generasi skarang mempunyai otak yg makin lembab.


ini telah diproven oleh kajian saintis. kte sendiri boleh nampak yg silibus pembelajaran kte makin senang klu nak compare dgn silibus zaman dulu2. CIE syllabus, SPM, semuanyalah. ada orang kaitkan semua ni dgn sebuah 'rancangan' yg telah diatur utk menjadikan kte semua bodoh dan tidak dpt berfikir rasional, so that one day they can easily rule us. tapi itu cuma salah satu conspiracy theory yg tidak pasti kebenarannya.


so, apakah kandungan makanan2 yg memberi efek kpd otak tersebut?
ini cuma antara tiga daripada pelbagai kandungan lain.


1. monosodium glutamate (MSG)

ramai yg dah tau pasal ni, so aku xyah cerita banyak lah. MSG ni ada dlm makanan yg sedap2 yg kite suka sangat makan. keropok, ajinamoto, mcd, kfc, & macam2 lagi. walaupun kte dah tau bahayanya, kte still makan jugak dengan alasan 'ala, xpe, sekali sekala je.'


2. mercury di dalam makanan

mercury boleh menyebabkan brain neuron degeneration & disturb the central nervous system. menurut saintis, tiada amount yg selamat utk dimakan. maknanya, betapa sikit pun kandungan mercury dlm makanan, effectnya masih ada. sikit demi sikit, effectnya ke atas otak akan berlaku secara konsisten. surprisingly, mercury ini ada dlm high-fructose corn syrup. [link]


tengok lah mercury ada dalam apa? quaker oatmeal at the top of the list! hershey's, chocolate milk, yogurt, semuanya yg kononnya makanan sihat. huwa ='o


3. aspartame

hati-hatilah bila jumpa 'sugar-free' products. ada kandungan aspartame yg membahayakan otak. aspartame boleh menyebabkan brain tumor, parkinson's disease, alzheimer, etc. dan makanan2 yg mengandungi aspartame juga sgt selalu dimakan. vitamin & herb supplements, yogurt, candy, breath mints, cereals, sugar-free chewing gum, instant breakfasts, frozen desserts, juice beverages, milk drinks, shake mixes, sweeteners, instant teas and coffees, etc [link]



hati-hatilah dgn apa yg kita makan.
always 'check the labels' walaupun leceh. buat pilihan bijak.
untuk kesihatan otak anda, & utk kekalkan generasi yg bijak pandai. insyaAllah. =)
buku sejarah penipu



mungkin dah ramai yg dah tengok video ni,
& sedar bahawa zaman2 batu, paleolitik, mesolitik, etc itu semua dongeng.
semuanya teori semata-mata & hanya pembohongan sejarah.


tapi ramai juga yg belum tau pasal ni. & aku rasa aku patut share.
jadi kalau boleh tengoklah video ni. tp kalau internet terkentut kentut, baca je lah =)


kenapa zaman batu, zaman logam itu tipu?
sebab.. kita sendiri tau manusia pertama atas bumi ni Nabi Adam a.s.
Nabi Adam dah pandai berkata-kata, berpakaian, & bertindak waras.
malah Kaabah & Masjid Al-Aqsa dibina oleh Nabi Adam spt dlm hadis Rasulullah.
sedangkan dongeng zaman batu mengatakan manusia hidup dlm gua, guna batu sbg alat.


kalau kita refer kat Al-Quran,
Allah refer kepada nama-nama Nabi sebagai ukuran masa sejarah
"...di masa kerajaan Sulaiman.." (Baqarah 102)
"...sesudah Musa.." (Baqarah 246)
"... sesudah Nuh.." (Isra' 17)


mana kita nak percaya?
buku sejarah ke hadis Rasulullah & Al-quran?



kita sekarang di zaman umat Nabi Muhammad. mengikut hadis, zaman ini ada 5 fasa.
inilah 5 fasa tersebut;


1- Mengikut Rasullulah, fasa pertama bagi umat ini adalah ketika Nabi Masih hidup.zaman ni sudah berakhir.
2-Pada zaman ini kita dpt lihat umat Islam diperintah oleh 4 Khulafa’ Rashidin. zaman ini sudah berakhir.
3- Kemudian datang pula zaman pemerintahan kerajaan yang “menggigit”. Mengigit di dalam hadis tersebut bermaksud mereka hanya menyerahkan kekuasaan kepada keturunan mereka. Kita dapat lihat pada fasa ini, kerajaan Umayyah, Abassiyah dan Uthmaniyah
dengan menggunakan sistem monarki. zaman ini sudah berakhir.

4- Zaman yang diperintah oleh pemerintah yang sombong dan bermaharajalela, itulah zaman kini.

5- Dunia akan kembali diperintah mengikut cara Nabi berasaskan syariat Islam


selepas fasa kelima, berakhirlah semuanya.
pada fasa kelimalah akan datangnya dajjal.
& kita x tau bila akan berakhirnya fasa keempat kita ni.
mungkin esok,mungkin tahun depan, mungkin 2012, mungkin 2020, mungkin etc.
wallahualam...


dengan kesinambungan previous post aku mengenai illuminati,
kita boleh nampak ia ada kaitan dengan fasa keempat. dimana iblis & syaitan berlumba-lumba untuk tarik kita semua ke arah kesesatan, ke arah neraka.


kita sekarang di fasa keempat!
bila-bila masa je nanti timbul fasa kelima.

bila-bila je dajjal boleh muncul atas bumi & menyesatkan kita.
kita xtau kan? jadi berwaspadalah.


mungkin ini semua cuma conjectures.
tapi, percayalah sepenuhnya pd kebenaran Al-Quran & hadis Rasulullah.
kembalilah kepada nature kita =)

legend

kat dinding bilik aku ada banyak inspirational words.
salah satunya 'study itu seronok' tapi aku selalu avoid dari tengok ayat tu. heh
tapi ade satu ayat ni, aku suka tengok hari-hari sebelum aku tidur;




ayat ni selalu bagi aku semangat hari2. bagi aku, maksud ayat ni sgt mendalam =)


aku xnak sia-siakan hidup yg sekejap kat dunia ni.
lepas aku mati, aku nak orang ingat siapa haizumawati. generasi ke generasi.
aku nak berbakti, buat something extraordinary, keluar dari comfort zone.
perhaps, satu hari nanti aku menang nobel prize ke.
anything is possible kan x)


join me! =)
my ten.ten.ten


ada tiga majlis perkahwinan kat pasir panjang, port dickson.
betapa bertuahnya para pengantin yg pilih tarikh ni. senang nak ingat anniversary=)
mak ajak pergi makan kat sana, so kat rumah xyah masak lunch.


kat rumah kedua, tempat duduk dah penuh.
tinggal 1 tempat je kat depan sorang pakcik muda ni.
pakcik tu umur dlm 40-an, botak, pakai gelang besi, and baju ketat.
sekali pandang, memang rasa berat hati nak duduk depan dia, tp aku duduk je.


tapi bak kata omputeh, 'don't judge a book by its cover'.
walaupun luaran mcm gangster, sebenarnya pakcik tu lelaki yg gentleman. =)
dia tuangkan air utk aku, mak, & abah. n dia basuhkan tangan anak dia yg dah lepas makan.
see? jarang kot jumpa lelaki yg tuangkan air utk orang lain.


selain tu, weekend kalini adalah weekend yg aku paling terasa rapat dgn parents aku.
sebab aku x bawak balik laptop. =) so, aku spend masa sepenuhnya dgn mak abah.
see? teknologi sebenarnya buat kita leka.


aku yakin dalam 50+% remaja kat malaysia ni bila balik rumah jumpa parents,
diorang akan sibuk dengan handphone dan internet. borak dgn mak abah pun kadang2.
for some worse cases, ada yg berkurung dalam bilik je bila balik rumah.
tinggal2 kanlah teknologi tu bila di rumah. luangkan la masa dgn mak ayah =)


africa
kawan aku, ayne volunteered in kenya, africa.
dia 1st malaysian yg volunteer kat kenya, & sangat super menarik bila baca dia punya blog. u should read it. seriously. baca skang gak. tekan link kat bawah ni.

http://aynezarof.blogspot.com


aku suka part dia nampak wild animals macam zirafah, zebra, and hippo.
seronoknya.. =) macam rasa nak ikut je pergi sana.
and orang2 kat sana belum tahu pasal Islam.
ayne's adopted father tuang beer kat gelas ayne, & cakap;


'Allah wont know, Ayne. Drink it.'


& dia terkejut jugak bila nampak ayne solat.
eh, aku macam menceritakan balik pulak. hahah
korang baca lah sendiri kat blog dia =)



ayne orang yg sangat awesome
dia idola aku =)
blueberry?
bila orang berborak pasal blackberry, aku selalu tersasul sebut 'blueberry'.
maklumlah.. orang kampung.. =) mana aku tau sgt teknologi2 terkini ni.
ipad lah ipod4 lah ipud lah. tercengang-cengang je aku bila aku belek orang punya.
"ni camne nak tekan ni? nak tekan kat mana? x reti.. =.="


fon samsung comel pemberian along aku dah pecah =(
skarang aku tgh pinjam fon alang. nak taknak, kena beli fon sendiri jugak nanti.
berangan lah kan nak beli pink blueberry. eh, blackberry.
nampak keperempuanan. cantik kan? T.T



tengok2 kat lelong.com.my, blackberry harga firm RM250 je.
yang tengah bid baru takat RM300+
tapi cam takut dah calar2, and rosak sana sini.
xpelah, bosan la pulak asyik bb je sana sini. xde identiti sendiri..
baik beli henfon basic je tapi comel kan? jimat duit elaun aku x)
the SPARK in life
"People nowadays just easily loose their spark in life.
Maybe its called the 'burnt out' phase that after so
many years of torturous exams and of working hard,
you just are so burried into what people think you
should be verses what you want to be. In high school,
it was you should get a scholarship and get into the
top universities! You should be a doctor or a lawyer!
Should get straight A's all the way! Should should
should. What about WANT?"

-Ayne, my high school friend


latest post ayne di blog nya,buatkan aku sedar kenapa hidup aku hilang 'spark'.
aku terlalu paksa diri aku untuk apa yang aku PATUT buat.
bukannya untuk apa yang aku NAK buat.


aku sangat sangat suka melukis, lukis komik, buat projek2 gila,
bagi gula-gula dekat semut and tengok semut angkat gula2 tu ramai2,
belajar bahasa sepanyol guna google translator,
jogging sambil membayangkan diri aku jadi hot gile lepas kurus,
& macam2 lagi yang aku suka buat.


- dilukis pada 14 Januari 2009


tapi aku dah lama tinggalkan semua ni sebab
bagi aku, tiada guna utk buat semua tu.
aku dah matang. aku PATUT fokus pada future.
& no wonder, hidup aku tidak se'enjoy' masa zaman dulu2.


right after exam ni,
aku nak buat balik apa yg aku suka buat.

1st: aku nak melukis banyak-banyak =)
2nd: nak jogging setiap petang.

3rd: nak belajar bahasa industan guna google translator



p/s: nak blaja bahasa industan sbb i'm in love with modern hindi songs. especially lagu2 aditya narayan =)

Cerita kedai kopi

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino