My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

alkisah sales assistant

klu shopping dekat Billion & The Store kat PD,
tempat yg paling aku rasa berat hati nak singgah adalah tempat barang2 kosmetik.
klu nak beli facial foam and shampoo, aku sembar produk yg aku nak, pastu trus lari.
sebab, kat kawasan tu, ada banyak sales assistant yg suka menegur jerawat orang.


gambar hiasan


tadi, masa aku nak gi amek garnier facial foam,
minah sales assistant datang kat aku.


"ee..adik taknak cuba safi ke? cuba la safi.
boleh hilangkan jerawat adik tu. besar tu."



dia cakap sambil cucuk-cucuk pipi kiri dia, iaitu kawasan di mana jerawat aku tumbuh.
cara pandangan dia & intonasi dia & body language dia,
membuatkan aku rasa offended & ingin menjauhi produk safi selama-lamanya.


moral of the story is; secara umumnya,
jika ingin menegur keburukan/cacat cela/kesalahan orang lain.
perlian atau ayat direct boleh mengecikkan hati orang. be nice & humble. pple will listen. =)


p/s: aku dah penah try safi, the whole set. tapi x berkesan, bazir duit jek. garnier lagi bagus =D

7 pendapat bernas:

wahahaha!

taktik tu maybe tak berkesan kat eju, tapi it works for some people :p

here is a situation:

after the dialogue above;

customer: eh btol ke? eee risaunya saya. bagi saya the whole set! saya nak jerawat ni ilang

saleperson: iye! btol tuh. tengok muka saye tade jerawat, lepas pakai produk ni la. ha amik bekalan untuk sebulan. hari ni de promosi. hari len tade da

customer: eh ade promosi! ok2 bagi saya bekalan setaun!

saleperson on the spot senyum lebar sambil tangan pantas capai kehendak customer...

:p

this story is a bit exaggerated

eju

doesnt work for most pple i know..

maybe it works for boys. especially sales assistant yg cntik..kan huba2? =p

btw, compare garnier and safi, duhhh garnier jauh lg bagus kot =)

haha... as i said, it might work on some people.

me? i dun need any. Yet. haha

so between garnier or safi, i have no idea :p

eju

oh, i was in ur shoes before. started having pimples last yr.

u will need one later. eh, not one, plenty. =p

OMG!!!!!!!!!!!!!! THAT PERSON IS A BITCH!!!!!!!!!!!!!!!!!!! sapa tu????? next time i pergi PD kena tampar!!!! watch out!!!

p/s haha...hi eju!!! sorry....i emo baca hahaha!

eju

i know right? typical malaysians, like ayne said. x pandai layan customers dgn baik.. =.="

cheer up. c da bright side :p no need to tampar people around.. huhu

omg! am i going to have simple pimple?

Cerita kedai kopi

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino