My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

mansuh UPSR, PMR
aku tau isu mansuh2 ni da lama org kecoh,
tp aku baru nak bebel arini. hehe


tadi aku gi baca thestar.com.my sbb angah cakap Jun Sang, pelakon Winter Sonata mati bunuh diri. aku pun gi check. rupanya salah, pelakon tambahan sbenarnya. sang hyuk yg mak aku kata 'comel'. muka ensem,tp kenapa la bunuh diri. T.T


sambil tu, aku pon g vote kat poll ini,


siapa kata ramai org sokong utk dimansuhkan? ceit, penipu je akhbar2.
aku yakin para pelajar2 pon majoriti nak ada exam.


11 tahun belajar tanpa ada exam besar,
tetiba nak ambik SPM 10 subjek.

kesian sungguh~


lagipun klu guna kaedah penilaian pihak sekolah, cikgu2 boleh je tipu2 markah bebudak, bagi markah tinggi2. common kot. sbb rata2 cikgu2 nak dapatkan bonus. (i'm not saying all. ramai jugak cikgu yg jujur)


bagi aku okey je exam-oriented education system ni. bagus la ajar budak2 handle pressure dari kecik, ya dak? exam-oriented ni menggalakkan students rajin belajar. klu x, makin pemalas la bebudak mcm aku nih. heheh. co-curriculum je kena perkukuhkan.


tapi klu ada alternatif yg lagi bagus dari UPSR & PMR, silakan.
moga kementerian x buat kputusan terburu buru =)
disney
musim world cup ni, abah amek astro sports channels.
klu dulu amik yg basic je sbb parents x tengok sgt channel yg lain.


tadi, along and his family datang..
macam biasa, umar, anak buah aku ambik remote & tukar channel 611.astro ceria.
skali dia tekan 615. eh, ada! laaa... abah amik children channels skali rupanya..
dah la favourite aku. banyak crite best2.





"dah seminggu eju cuti,
abah x bgtau pun ada disney channel.."



"hihihihi" abah gelak.
game pompuan

buat masa skrg ni, aku addicted to 'sorority life' game kat fesbuk.
skarang aku baru takat level 34, akak aku dah level 100+.



atas usaha penat lelah, titik peluh aku main game ni,
ini antara koleksi baju, handbags, kasut, neckwear, shades, & rambut palsu aku.
ada banyak lagi lawa2 =D


sronok gilee main tukar2 baju. bukan senang nak dpt baju lawa. kumpul duit punyelah lama. kena catfight dgn pompuan lain lagi, kena keje lagi, kena socialize sampai energy dgn stamina habis. mmg sonok ah.


aku rekemen try la main buat isi masa lapang.
pompuan sure suke game ni.
laki metrosexual pon boleh je nak main
antisocial.

wahai pembaca (klu ada), benarkan sy membebel sorang2.
ini suatu luahan perasaan. sbb kata hazieyati,'blog adalah tempat utk luahkan prasaan"


salahkan exam lepas yg buatkan aku terkurung dlm bilik selama sebulan
yg jadikan aku semakin antisocial skrg.
mungkin itu pilihan aku yg nak study sesorg dlm bilik
sampai dah xtau mcm mana nak berkomunikasi dgn org dah.
chaletmates pon jarang ada kat chalet. tinggal aku n tips je.


especially bila dah tukar kelas ni, aku still dlm proses sesuaikan diri.
& kekadang terasa lonely. tp fikirkan studies, biarlah aku jd nerd & antisocial utk kebahagiaan akan dtg. huwa =(


salah aku la jugak sbb x jalan2 gi chalet org n lepak2. aku mmg malas nak jalan.
skarang nak senyum pun mcm buat2. nak buat lawak pon mcm lame gile.


klu dulu masa cuti aku aktip gak ber-fesbuk, ber-ym.
skrg, aku main game 'sorority life' je kat fb. xde prasaan nak bersocial pun.


status fb aku pun da xde org mau komen.
blog aku pun asyik '0 potpet' je.
aku rasa aku dah jadi antisocial lah.
sem depan mcm mana mau handle rumah?
eju2.. jgn begini dong. =.="
kantoi=segan

aduyai, bagai nak gugur jantung ku, melihat news feed di facebook.
hahah... entri cikgu art kacak sempena teachers' day bulan may lepas dah dibaca oleh cikgu yg berkenaan.. maka, aku terasa amatlah segan. haha..


bak kata org, sepandai2 tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah juga.
(ade kaitan ke peribahasa ni?)



to my special stalker: nak buat 1 entri pasal awak, kang awk segan =p
2nd sem
2nd sem adalah semester yg penuh bersejarah dm hidup aku. banyak yg aku blajar dr pengalaman2 2nd sem ni.


"orang yg baik akan berbuat baik
kpd org yg berbuat jahat kpdnya"



quote yg aku pegang selama ni ada kemungkinan akan memakan diri.
kerana terlalu bertolak ansur, org2 ini akan terus menganggap kita lemah
& boleh diperkotak-katikkan. oleh itu, pasni aku rasa nak jadik garang lah.
asyik lembut je. =)



nantikan kemunculan...,
eju yg garang & menakutkan.
coming soon.... =D

cmni lah muka pikachu yg comel mcm aku bile marah x)



to my special stalker: rajin2 lah update blog awk, sy nak jadi stalker sejati jugak.. =)

farewell

rasa mcm baru smalam aku berdebar2 nak kenalkan diri masa taklim depan seniors.


rupanya dah setahun dah. cepat gile masa berlalu. secara umumnya, aku xde rapat sgt dgn seniors. biasa2 je.yg sebenarnya aku jenis pemalu. heheh. tp still, diorg byk membantu aku directly and indirectly. & sebak jugak tgk diorang dah nak pergi. ='(


& aku berbesar hati dpt jadi penjaga pokok warisan sapphire.
nama dia 'Manja'. sbb dia suka dibelai daun2nya.


paly>herman>haq>eju


comel kan manja? =)


& ucapan spesyel to this one particular senior,
take care. smoga anda menempa kejayaan. ceria selalu.


persoalan yg selalu berlegar di pala otak;

"will we think about tomorrow like we think about now?
will the past be a shadow that will follow us 'round?
will these memories fade when you leave this town?"



stay you. harap awak x kan berubah ='(
i'm gonna miss u so much.

ugly me.

edited (15 Jun 2010):

ada orang suruh delete entri ni
sbb dia kata x elok blogging masa tgh emosional.
=)

someone prettier

"All men have a wish. We wish all women were gorgeous.
Then, we won't have to choose because there won't be a need to.
And one thing all girls are worry about is,
what if someone better shows up?"

-from the movie How to keep my love


sinopsis:
heroin & laki tu dah together for 7 years. then, tiba2 laki tu terserempak dgn pompuan hot gile. & pompuan hot tu pun syok kat laki tu walaupun dia tau yg laki tu da ade gf. ee perampas! laki tu pon of cos la syok jgk kat pompuan hot tu.


masa tgh tgk scene heroin tu menangis, aku pulak ter-menangis skali.
then, buat2 peluk bantal sbb malu kalau tipah nampak. hahah..
oh, serius tacing~ jahat btul pmpuan perampas tu T.T


kesimpulannya,
aku nangis sebab..
aku bygkan diri aku yg jadi heroin dlm cite tuh.
tu yg feel habis. woa T.T


ok, entri merepek.
next movie please! =D
jiwa tersiksa
apakah prasaan anda bila sebahagian besar kekawan anda dah merdeka dr exam, & anda ada seketul paper je lagi, & paper tu susah nak score, & anda ada 16 movies menarik yg nak tgk lepas habis exam nanti.


jiwa tersiksa. ouuhh T.T


oh my 16 babies;


1- Knowing
2- Case 39
3- Vanilla sky
4- Love happens
5- Tooth fairy
6- Sorority row
7- Couples retreat
8- The blind side
9- The perfect couple
10- Make it happen
11- My sister's keeper
12- How to keep my love
13- Princess and the frog
14- How to lose a guy in 10 days
15- Did you hear about the morgans
16- assasination of a high school president


babies, wait for mama..=(
sexy is my name


"so what's your name hey baby what's your name oh yeah
sexy's my name yea sexy's my name"


tidak tahu kenapa lagu miss nina ft colby o'donis ni menjadi kegilaan ramai, & ramai org suka quote lirik, "hey sexy girl from kuala lumpur". especially bebudak Kay-Elle yg rasa dirinya sexy, buat status ni kat facebook.


aku x nafikan yg beat dia boleh tahan la jugak. boleh henjut2 kepala.
tapi kurang suka lirik dia, esp org yg nyanyi tu, org malaysia. sama jugak mcm lagu2 jason derulo. lagu in my head, sedap, tp lirik x senonoh. bak kata penceramah talk masa aku kat skolah dulu,



revolusi lagu:

1970-an : lagu cintan cintun je
1980-an : i wanna hold your hand- the beatles

1990-an : so kiss me- sixpence none the richer

2000-an : i wanna **** you- akon




lagu2 omputih tahun 2010, xboleh cakap lah. macam2 jenis.
lagu2 party, clubbing. yg jadi kegilaan remaja melayu Islam. no wonder masalah keruntuhan akhlak makin serius dr tahun ke tahun. lagu je pun dah bertemakan pergaulan bebas, belum lagi tv shows, movies, social networking sites.


terfikir- mcm mana lah generasi akan dtg. anak2, cucu2 aku.
kena didik diorang btul2.. =S
6 months

buta itu seronok sbb yg nampak hanya yg elok.
gila itu ceria sbb tidak perlu risau yg over-over.
hidup jadi simple & jiwa jadi kental
makan makin kenyang, & hati makin girang.


being crazy and blind for 6 months is wonderful.
and i want to be like this forever.
semoga ini adalah yg pertama dan satu-satunya.
=)



kpd pembaca, tolong hiraukan entri yg sgt merepek ni. =D
when fairy tale ends
i've just watched '27 dresses' for the second time &
'confessions of a shopaholic' for the third time.


kenapa aku x bosan eh tgk crita2 mcm ni?
sbb movies mcm ni, spt modern version of fairy tales. bile tgk cerita yg ada happy ending buat hati aku rasa berbunga bunga. mcm ayat penghujung every fairy tale;


"& they live happily ever after"
aww~tapi, hakikat kehidupan; when the fairy tale ends, real life begins.


even cinderella kena dump dgn prince charming bile
prince jumpa someone hotter than her.


bila snow white dah beranak pinak, prince bukannye nak tolong jaga. hampeh~


sleeping beauty mmg jenis yg kuat tidur. sampai tua prince tunggu dia.


rambut panjang rapunzel gugur habis sbb cancer. T.T


thanx to this website-[link] sbb menyedarkan aku bahwa fairy tale doesn't exist ='(
dirasuk dan dibunuh

kat sekolah, ada satu race.
sepuluh demi sepuluh orang dilepaskan dalam hutan tebal, & perlu melepasi beberapa halangan spt bergayut kat jambatan, pecahkan kayu, etc. aku x masuk race ni, aku tgk je. takut aku tgk, diorang ni sampai luka2, berdarah.


takat 2nd stage je, dah ramai org kalah. dalam 2-3 org je dpt teruskan.
so, aku lepak je la dgn kawan2 yg kalah tu dekat 1 pondok ni.


suddenly, one of us dirasuk. lisa.


dia x jerit2, x meraung, dia senyap je. mata dia x berkelip. dia pandaaaang je semua org. at first ktorang x tau, kitorang tgh buat circle & borak2 je. tiba2 lisa terkam siti & gigit bibir siti sampai tercabut. mmg gerun gile, siti dah xde bibir, nampak semua gigi siti berdarah darah.


pastu dia serang amal pulak,
nasib baik amal cool, dia tolak2 je lisa. kitorg sume dah tergamam.
ada yg mula ambil tindakan, tarik lisa dr amal, aku pun join & tolak lisa keluar dr pondok & tutup pintu.


hari makin gelap. dah senja.
lisa dekat luar.
amal cakap,
"klu kita biarkan dia kat luar, org lain yg akan kena!"
betul jugak. we have to do something.


then, kitorang decide utk berpecah & umpan lisa utk pegi kat starting point race td. aku pair dgn intan, bawak surah Yassin. sejuk2 tgn ktorg, cuak. dah sampai kat tempat tu, eman suruh intan tolong umpan lisa sbb intan mcm kuat agama sikit dr ktorg sume.


then, lisa jalan dtg kat ktorg,
& trus diorg ramai2 tangkap lisa & ikat.
diorg bawak ular & anjing buas untuk bunuh lisa.
kurung lisa kat sangkar, berikat, & lepaskan semua binatang ni,
& kitorang tgk je.


aku terkejut.
xkanlah diorg nak bunuh lisa? lisa kena rasuk je, & dia x bunuh siapa2 pun.
tp aku boleh buat apa je? aku sendiri takut dgn ular & anjing.
& depan mata aku, lisa mati dgn penuh tragis.


pergh. mimpi aku kalini mmg mcm movie, serius.
dulu ada gak sekali aku mimpi pasal alien. mcm movie jugak.
best dow. layan~ ada praktikal fizik satgi. hahah =)

abah is hospitalized

mak call tadi, bgtau yg abah masuk hospital.
baru lepas 2 operations selama 4 jam. Alhamdulillah, abah dah selamat.


sebenarnya abah dah masuk hospital sejak semalam.. & mak rahsiakan dr aku, sbb mak xnak aku hilang fokus untuk exam.. alang ambik akak dari UKM, sbb tulah aku dgr suara akak masa emak call smlm. alang tanya mak, nak ambik aku kat ky ke x, mak ckp xpayah sbb aku ada exam. adik-beradik aku yg lain semua ada disisi abah.


sebak. ='(
exam jahat.


"Ya Allah, kurniakanlah kesihatan kpd ayahku.
Semoga beliau sihat & dipanjangkan umur.

amin."

Cerita kedai kopi

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino