My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

not an ordinary teddy

kawan2 aku ramai tanya kenapa shing2 dah tak ikut aku pergi kelas.
sbb selama ni aku selalu bawak dia gi kelas, gantung kat beg.

ini alkisahnya~


yg sebenarnya, shing2 x suka org panggil dia 'teddy bear'.
sbb dia x suka kena picit picit & kena cucuk cucuk
sampailah pada suatu hari;



dah lama dia x contact aku, sampai aku risau nak tau keadaan dia.
aku search kat merata-rata, sampaila terjumpa kat internet;
shing2 skarang dah jadi victoria secret's supermodel



x sangka aku shing2 skarang dah pandai bergaya.
ingatkan nak gi amerika jumpa obama, rupanya nak jadi model.


smalam dia call aku. dia tgh ada shooting kat afrika.
merata-rata tempat dah dia pergi.


bangga aku jadi kawan dia. =)
statistics


soalan 5 markah.
& aku buat macam ni.
& 5 markah konfem hilang.


*whooosh*
dissappear!


A-bintang makin jauh ditelan kabus.. ='(


changing class
whoah!
akhirnya bakal menjadi kenyataan.. =D


haritu aku jumpa puan kas-counsellor utk tanya pasal subjects.
& finally aku membuat keputusan untuk drop A2 chemistry & continue with further math. lepas tu, jumpa mr azman-deputy headmaster utk cakap pasal nak tukar cikgu FMP.



they are all very supportive.
& aku agak terkejut, rupanya mr azman xdelah garang mcm yg aku dgr. instead, dia sgt friendly & supportive. dia ckp, "baguslah awak buat mcm ni. this is for your future".



& finally, i talked to mr Alderson, kelas yg aku nak masuk.
sekejap je dia dah ingat nama aku. 'Haizumawati'! dia panggil. ahaha. & he even encouraged me untuk masuk kelas dia lebih awal sbb dia dah nak start ajar further math.



moga keputusan ini adalah yg terbaik.
further mathematics- A*
amin.. =)
this wonderful woman

hari ni birthday mak.
dont know why but aku rasa sayu sgt malam ni.
dah lama x homesick mcm ni. walaupun sejak form 1 aku dah biasakan diri jauh dgn mak, tp harini aku homesick teruk.. ='(


maybe 'cause it has been 2 months since I last hugged her. i miss her. very very much. kalau boleh, nak peluk mak, kiss her on the cheek, and say,
"selamat hari jadi, mak. eju sayang mak"


='(
susu sebelanga
aku mengidam susu dutch lady. low fat ke full cream ke, xkisah. T.T
btw, bukan nak cakap pasal susu sebelanga.
& bukan mau bebel pasal nila setitik jugak.
xde kaitan pun sbenanye..


terus terang lah.
this is about my previous school.
pelik, kenapa org selalu ckp,

"eh,eju dari skolah tu?
x nampak mcm dr skolah tu pun?"



are two persons from the same school identical? or somehow, have similar attitude, characteristics, personality, or style? tak kan? everyone is unique and i'm proud to be myself. bukan ada cop sekolah di dahi aku. kolej yayasan saad membentuk aku jadi diri aku, & membentuk kawan2 aku jadi diri mereka.



not that i'm emo or angry or anything,
cuma nak bagitau je.. heh =)
tiada apa yg membezakan
antara saya dan kamu.

tidak juga sekolah.
kita sama saja.

bom nagasaki

dalam kelas math;

eju : nak lepaskan bom nagasaki boleh?
nol : bom nagasaki? kenapa bom nagasaki?
eju : sebab dia lepaskan 'poisonous gas'.
nol : oh.. orang yg x kenal eju mesti x sangka eju mcm ni. (giggles)
eju : kenapa? sbb eju nampak lemah lembut & comel?
nol : aah.
(terdiam sebentar)
nol : eh? comel tu tak!



terfikir.
next semester dah takde sama kelas lagi dgn nol. ala xbestnye.
kalau tukar kelas math, kena sacrifice block 3 jugak. which means, da x sama kelas dengan salwani jugak. kalau x tukar? hm.. boleh kot kalau rajin study.


oh, eju!
please rajin study walaupun next sem extra busy! T.T
sebelum tu, kena tempuh lagi 6 papers.
math p3 and S1 kena full marks baru dapat eh-bintang.
sbb m1 aritu soo-sah =(
nak eh-bintang!
go go E.J.U!
cikgu art kacak

teachers' day kembali lagi!
last year aku crite pasal cikgu add math, mr tan.
this year mau bercerita pasal cikgu art pulak =)


tahun 2005,
cikgu art aku, cikgu Aton cuti bersalin sebulan.. so ada cikgu freshgraduate ganti dia iaitu cikgu shaydenaim.. umur dia 23 masa tu. first time dia datang, semua girls skolah aku kecoh.. aku & geng aku ramai2 pergi tinjau kelas art sbb nak tgk. hahah..
semua girls nak minat cikgu tu
.
termasukla, sorg kawan aku yg bernama S.
biase la, zaman pertukaran hormon kan.


masa 1st class kitorang dgn cikgu shayde,
cikgu tu letak teko dengan iron kat depan, & suruh kitorg lukis.
then, dia round dari meja ke meja. then, dia stop lama gile kat meja aku. dia cakap bagus.. pastu, dia tolong betulkan sikit shading lukisan aku.


lepas keluar kelas je, S marah aku. haha..
dia cakap dia jeles.. aku innocent sey, serius!
rasa guilty lak kat S, tapi syok tu, syok jugak. kehkeh.


oklah, kpd semua cikgu2 yg berjasa kpd anak bangsa;
Happy Teachers' Day!
juga kpd kawan2 kpm aku yg bakal menjadi cikgu =D

money or love?
"if your apartment (or in my case- chalet) is on fire
and you only have 60 seconds to grab something,

what would you take?"


ape jawapan anda?
laptop? phone? diari? gambar? duit?


(soalan diatas adlh petikan dr muvi 'leap year')



apart from exam yg masih ada 9 papers utk dirempuhi,
malam smlm aku nengok sampai 2 ketul movies, yg bertajuk
'Pisau Cukur' & 'Leap Year'.
(untuk lepas tension ye. arini aku janji nak stadi 24 jam)
basically, both movies bertemakan, between love and money.
sangat meaningful, sgt sweet, & sgt menyentuh prasaan..!

p/s: klu nak tengok, mintak kat jannah. dia supplier muvi aku. heh..
anyam ketupat

anyam ketupat (a.k.a mengumpat) adalah pkara yg biasa dilakukan di mana-mana walaupun bukan nak dekat hari raya.


even kucing2 yg melambak kat kyuem ni pun bergosip pasal anjing yg masih berkeliaran walaupun sekor dah ditangkap. maksudnya, ada byk scooby-doo rupanya =.="


berbalik kpd anyam ketupat;
adalah suatu perkara normal utk seseorg rasa kurang puas hati kpd seseorg.
tetapi adalah tidak normal utk diceritakan rasa tersebut dgn penuh emosi kpd orang lain. biasalah, masa tgh marah, kena luahkan, kalau x, meletup. sy sendiri pun x perfect, selalu teranyam ketupat. tp bila difikirkan balik, jauhilah aktiviti tsebut.


cuba pejam mata
& bayangkan diri sendiri yg kena kutuk
oleh sekumpulan manusia yg bergelar kawan
"ee dia tu gedik gile, poyo,over"
"ee dia bajet hot ape, menyampah i"


betapa hancurnya hati.
kawan kot.
oleh itu, jom sama2 bersangka baik & jd straight forward.
klu x mampu terus terang, simpan je dlm hati klu xsuke.
byk lg cara lain utk luahkan prasaan selain anyam ketupat.
sbb bila diceritakan kat org lain, org tu akan terpengaruh utk turut membenci.


say no to umpat
=)
hari emak
oh, emakku seperti model =)


hari-hari, hari emak.
tapi eju tetap nak ucap selamat hari emak. =)
sbb mak dah banyak berjasa kat eju. banyaaaakk sgt! sampai x terbalas. mak besarkan eju dari tinggi eju 30cm sampai 161cm. mak didik eju dgn nilai2 murni, sampai eju besar jadi seorang gadis yg sopan santun, baik hati, pemurah, rajin, penyayang, comel, (alamak, byk sgt la pulak nak listkan. hehe =P)



semoga mak panjang umur, murah rezeki
& semoga eju dpt bersama mak sampai akhir hayat eju.
eju sayang mak sgt sgt.

options for a better future

AS exam bakal bermula dalam kurang 6 hari lagi.
dan nak taknak, aku tetap akan kena buat keputusan ni.
utk membolehkan diri terbang & penuhi harapan mak abah, keluarga, juga.... sponsor. =.=


oh, yes, aku mengaku math P3 aku sgt sgt sgt lemah.
untuk dptkan A* utk math, haih.. sempat lagi kot nak usaha keras.
paling paling cikai pun, next year resit lah. oh moga dijauhkan.T.T


oleh itu, aku amatlah gusar utk mengambik subjek Further math.
klu p3 mcm gini, further cane? mau cari na'as?
dengan chemistry lg yg cam nak seksa aku mati-matian.
oleh itu, my first option is;


drop further, ambik computing AS.


tapi lepas dikaji pd websites 6 ketul universiti tu yg dipilih sponsor 'baik hati',
kebanyakannya suka sangat kat further math utk 'chemical engineering' course.
oleh itu, timbul another option,


tukar cikgu utk further pure math.


Mr B bagus, bijak, brilliant, bravo. cuma aku rasa aku perlukan cikgu garang yg boleh buat aku rasa terseksa dan terpaksa study. hmm.


susah kot next sem cam busy gile je.
oh, cabaran sungguh!

kena tindih?

pernah dengar orang tua2 cakap pasal kena tindih masa tidur x?
especially bile tidur terlentang, nanti ada hantu atau jin hempap badan sampai x boleh bangun walaupun kita dah sedar.


dalam tahun ni je, dah lima+ kali aku kena tindih.
aku yakin yg aku dah sedarkan diri, sebab aku nampak langsir kuning, siling dengan kipas jenama 'Mistral' berpusing, and meja study aku yg bersepah. aku dah terjaga, tapi aku tak boleh gerakkan badan aku langsung. otak nak send mesej kat tangan 'gerak lah tangan oiii!' tapi tangan xmau gerak jugak.=.="


aku tertanya-tanya,
betul ke kena tindih dgn hantu?
asal aku kena banyak kali dah?
xkan hantu tu suke kat aku kot?
=.=" seram seram


lalu aku pun google.. rupanya ada explanation dari aspek sains =)
namanya adalah 'Sleep Paralysis'. condition: lumpuh sementara
kondisi ini terjadi apabila kita masuk stage 'tidur nyenyak'
walaupun bila kita dah sedar sepenuhnya, malangnya, otak x activate electrical signal suruh swith on balik badan kita.. lalu kita pun jadi paralysed. inilah yg aku selalu kena..


ini sebab musabab 'sleep paralysis':

1. tidur dalam posisi terlentang terlalu lama
2. jadual tidur yang tak tentu arah (irregular sleep clock)
3. sleep/rest deprivation (tak cukup tidor la ni...penat sgt)
4. stress yang byk kat otak...masalah exam, house, bla3
5. pertukaran gaya hidup secara tiba2


oh, no wonder =.="

smile. forgive and forget. look forward to the future. know ur strength. be good to everyone. think positively. focus on studies. be around the people you love. be brave. be strong and patient. laugh and smile. don't give way to hating. and don't let your emotions control you.

now, inilah EJU yg aku kenal. =)

Cerita kedai kopi

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino