My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

malingsia or malaysia?
tadi, abah tengok badminton-indonesia open super series. aku join je. penonton indonesia 'buu' atlet malaysia.. aku pon tpikir, ni sbb kes manohara ke yg diorg buu malaysia ni? lalu, arini, dalam kebosanan, aku blogsearch sal mende ni.. x sangke aku, BANYAK GILE blog menghina malaysia yg datang dr indonesia.. ish2.. siap ade group anti malaysia kat facebook. nak baca? klik je.

[malingsia.com]
[ganyang malaysia]
[facebook group]


aku sedih bile tau kewujudan sume nih. nape nak bermusuhan? benci-membenci? dahla negara kita ni berjiran, malaysia byk tolong indonesia, indonesia pon byk tolong malaysia, masing2 dlm pelbagai aspek, jadi; sama rata la.

klu nak tengok aspek negatif, mmg la byk. macam yg ditulis dlm sume blogtu. ade kebenarannya jugak. tapi, sama aje klu nak dilihat aspek negatif dari negara seberang. 2 kali 5 aje. cuba tengok bende positif je, insyaAllah kita hidup aman damai. kan elok camtu.

aiyooo.. smoga diplomasi antara 2 negara ni kekal.
PEACE NO WAR!


ni, ade petikan dari web indonesia mengenai badminton tadi:


Hujatan “huuuuu” dilontarkan oleh penonton setiap kali atlet Malaysia memasuki arena pertandingan. Lee Choong Wei, Hafiz Hashim, Koo Kien Keat, Tan Bong Heong, Tan Bin Shen, Gan Teik Chang, dan rekan-rekan lainnya hanya bisa tersenyum tipis menanggapi cemoohan penonton.

Tindakan penonton tuan rumah yang demikian, sebetulnya sangat disayangkan sekali. Olahraga seharusnya dapat dijadikan sebagai media pemersatu bangsa-bangsa yang tengah berseteru. Olahraga seyogyanya dimanfaatkan sebagai ajang penebar damai. Bukan arena pengobar kebencian.

Sorry to say, mereka memang warga negara Malaysia, namun bukan pelaku kejahatan. Bukan pelaku kekerasan, bukan pula otak dibalik keusilan pelanggaran teritori Indonesia; lantas mengapa harus terkena getahnya?


i agree.

10 pendapat bernas:

eleh.. bukan die yg tgk badminton.. orang yg tgk pastu bagitau kat die.. cisss!

eju

org tgk ar. tp xprasan part buu tu je hahaha

Ohohoho~ aku tau lame da bnda ni..
Ade la ari tu kan, ak tanye la "bibik"(maid) sorang ni..

aku: bik, npe ramai endon beci mesia?
bibik: ngak tau kok..
aku: laa,, x kan x tau.. npe ek?
bibik: iya, bibik dulunya diajarin juga benci sama mesia..
aku: so, bibik benci la ya??
bibik: ngak! bibik ngak benci.. bibik kesini baru bibik tau yg mesia baik2 aja..
aku: oooo, bagus la,, sbb orang mesia x pnah pn benci endon..
bibik: iya, bibik tau.. tapi, bibik ngak tau apa penyebabnya..
aku: ye lah bik, meh kita berbaik2.. =)

haha~ motif is, propaganda yg dibawa amat bahaya.. Propaganda & war.. (sigh)...

eju

yup..& aku rs xsemua kot org indonesia yg benci msia..mcm bibik ko..tp byk hasutan kat sana esp media..tabloid diorg pon slalu burukkan kte..

N

diaorng mmg camtu..dlm friendster pun banyak group yg dyorg bina smata2 utk kutuk malaysia..dlm blog pn,ada yg jnis sje2 bg templates free dgn kod ttentu,pas2 kalau org kita upload template tuh , dyorg akan hack blog kita..mmg kureng ar indon2 nih,tak berterima kasih tol

eju

uish, sal template tu bahaya tuh.. mmg kureng sey.. jgn layan lagu+drama indon lagi.hahahah

tak kesah la eju asalkan Datuk Lee Choong Wei berjaye menang Indonesian Super Series :)..

lgpnkn eju..ms fadh pegi SEA Games beberape thn lps kt Bkt. Jalil..ade jgk kes pasukan Indonesia kne boo ngan org Mesia..last2.. 2 x 5 jer hehe.

Bg fadh kte berjiran ni kne la menghormati antara 1 sama laen kn..wtpe gado2..xde pekdahnye pn.

eju

ohoh yeke? 2x5 je laa kite 2 negara nih. haha.. eju rase segelintir je org2 yg sesama benci2 ni, tapi sbb nila setitik, rosak la susu 1 tong. ahaha

peace!

Ganyang malaysia ditubuhkan oleh Megawati Sukarno kerana tidak berpuas hati tidak mendapat sabah dan sarawak.. Ketahuilah, negara mereka kaya, tetapi, sebahagian besar bajet mereka adalah untuk bencana alam.. Haish x paham2 la nape la gaduh2 nih.. Pape pon.. Both country ROCK!!

INDON MALING

Siapa sebenar nya yang meniru dan mencuri Malaysia atau indonesial ? Indon mengaku semua nya adalah miliknya. Lagu rakyat, makanan,batik, pulau, laut, lautan, selat, tanah, bukit, gunung dan biawak komodo. Indon menuduh Malaysia mencuri, mencontek, maling dan sebagainya. Indonesia juga banyak menciplak hampir semua .....

Benderanya ditiru daripada bendera Poland. Lambang kerajaan pun ditiru dari poland. Sudah ada 2 yang indonesial tiru dari Poland. Hairan lah. Adakah ini kemungkinan atau memang mereka meniru. Memang indonesia dasar maling. Kalau Malaysia tiru bendera Amerika, sekurang-kurangnya Amerika menang perang dunia kedua. Poland kalah perang dunia kedua bong !!!... Apa yang hendak kamu banggakan dengan Poland. Malaysia beli kereta kebal (tank) dari Poland. Kah kahh kahhh !!!

Nama indonesiaL ditiru daripada India dan russia. india + sia = indonesia. Kononnya mereka beranggapan Indonesia adalah negara kuasa besar setaraf dengan India dan Rusia dan ingin menandingi Amerika. Nama pun mahu di tiru. Tiada nama lainkah. Kamu yang selalu mencuri identiti Negara lain dan bukan Malaysia. Apakah kamu kekeringan idea? Dasar peniru, penciplak, pencontek dan maling. Dia yang maling, mengatakan bangsa lain yang maling. Kalau dah bodoh memang bodoh.

Matawang nya pula ditiru daripada matawang Rupee dari India menjadi rupee-ah atau rupiah indonesiaL. Adakah ini juga kebetulan. Sudahlah nama negara hampir sama (Ind, India=indonesiaL) dan sekarang nama mata wang pula sama (Rupee=Rupee-ah=rupiah). Malangnya matawang Rupiah Indonesia hanyalah menjadi gelak ketawa di Malaysia. Ini adalah kerana nilainya yang terlalu amat rendah. Nilai satu juta rupiah (wow banyak tu) bernilai antara Ringgit Malaysia RM300 hingga RM 400 sahaja. Kah Kahh Kahhh ...

Banyak lagi Indonesia mencuri idea dan budaya bangsa lain. Bangunan MONAS Indon juga ditiru daripada Washington Monument di Amerika.

Dasar maling memang bangsa maling. Semua mahu ditiru. Semua lagu inggeris dan melayu mahu di dangdut kan oleh orang indonesiaL. Saya pernah mendengar lagu Cindai Siti Nurhaliza versi dangdut nyanyian penyanyi populer indonesia maling ini. Malah banyak lagi lagu melayu dan inggeris. Tiru semua lagu di dunia ini lah dan kamu tidak perlu bersusah payah mencipta lagu. Dasar maling pemalas ...

Cerita kedai kopi

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino