My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

JPA ke PNB???

DILEMA! DILEMA! DILEMA!

ya Allah.. baru tadi, aku dapat miskol dari nombor KL. aku mati2 ingat PNB, nak bgtau bile tarikh medical checkup. pastu, nombor yg sama kol fon abah aku.. rupanya, orang JPA!

  • JPA : awak skarang blajar dimana & bwh tajaan apa?
  • eju : saya akan belajar di kolej yayasan uem bawah tajaan pnb.
  • JPA : sebelum ni, awak ada tolak tawaran JPA?
  • eju : ya. saya tolak tawaran JPA ke IPTA
  • JPA : ada buat rayuan utk ke luar negara tak?
  • eju : tak.. oh, boleh buat rayuan ke bile dah dapat ipta?? (serius aku xtau do!)
  • JPA : boleh.. tapi dah tak sempat dah..
  • eju : oh.. alaa..
  • JPA : tapi sy ada berita baik untuk cik.
  • eju : ya?
  • JPA : cik dapat biasiswa JPA ke Australia dalam bidang architecture
  • eju : ye???!!! waaaaa!!!!!!

ya Allah, ya Allah, ya Allah, mana 1 aku nak pilih ni??!!??!!??!! JPA bagi masa 2 hari je untuk buat kputusan. isnin ni, 8 jun, aku da kene bgtau kputusan aku.. tolong!!!!!!



kalau aku pilih PNB
  1. aku da konfem akan keje ngan PNB
  2. ramai kawan aku kat KYUEM (manda, pika, anas, sara, deena, bryan, opie, hashim), da dapat kwn baru da pon.
  3. aku dah sign agreement
  4. tapi, aku x suke engineering & takut aku sangkut

kalau aku pilih JPA
  1. mmg kos yg aku minat-architecture!!
  2. KBU international college. kat bandar. cam cool but i'm alone there.
  3. byk procedure sbb kene tolak PNB
  4. path kehidupan aku klu aku pilih JPA, masih blur

serius aku rase nak nangis skrg.. 2 hari je nak pikir.. which 1???


23 pendapat bernas:
F

Tutup mata, dan buat pilihan.. Hoho..

moga buat pilihan bijak..
eju kn mmg ske architecture
bagai mengantuk kne sorong bantal..
bonus~

This is just ideaologi from me.

Bagi aku lah, aku akan ceburi bidang yang betul-betul aku minta. And for you its architecture. So, when future comes, you are working in something that you really like. Kerja menjadi lebih baik jika kita minat dalam bidang tu. But, u have to find that work by yourself, if you perform and lucky enough, adalah syarikat yang bakal ambik ko kerja nanti.

Alone? When you come to new place, even when you start your first day of work, that's normal. And by that time le, ko akan berkenalan dengan kawan-kawan baru. As myself I'm speaking based on my experienced and the story that I listen from others, member-member aku dulu masa sekolah yg masuk ke kampus yang sama, masing-masing buat hal sendiri. You will find some new friends and you left the old one. Bukan tinggalkan macam tu, tapi korang akan berpecah kepada click-click masing2 dan buat hal sendiri je.

Tapi contact each other tu masih ada ^^



PNB? You see that you are confirmed to be hired by PNB. Great! Masa depan yang dah terjamin. Tapi, kalau bidang yang kita tak minat, susah jugak. Tapi masa belajar boleh berjinak-jinak untuk menyukai bidang engineering tu sebab ko tak nampak lagi apa yang ko belajar kan?

Like my experienced, memula aku nak ambik dlm bidang komputer, but my parents tak bagi sebab market kurang. So aku ambik electrical engineering even aku tak pernah terfikir dulu pun nak ambik mende nie.

Aku tak minat sangat, but im good at this course. Tup tup, tetibe lak ada belajar programming dlm silibes aku, my expertise. So mcm 2 gabungan yg berlainan - electric (average) dengan programming(expert). Tak pernah terfikir pun dlm letrik pun ada jugak programming ye. Hahaha.

So I give you my oppinion, the road not to be taken is your choice ^^

*Haha, habislah English aku tunggang langgang

bak kata beberpa org kat atas nie..
lg better kalo kita study apa yg kita minat..
apa2..gud luck k..~

blaja la apa yg ko minat... bab kata abang2 senior abiskan blaja dulu pikir keje kemudian..

istikhorah EJU!!!

This comment has been removed by the author.
eju

F> (tutup mata) aaaa aku xnmpak ape2..hahaha

ripah> yup.. but, klu die antar kat UK baru btul2 nak.. huhu T.T

khairi> ahaha yup, pasal kawan tu, stuju..cuma eju dah mind set nak pegi kyuem, tu yg berat hati ni (sigh). hmm.. and what u said is true, boleh blajar utk minat engineering. & that's y i'm in such a dilemma right now T.T

feeq> hmmmm..thanx feeq

eyi> hmmmm.. thanx eyi

buat solat istakharah.
mintak petunjuk tuhan.
doakan keputusan yang terbaik buat diri mu.
ngehngehngah.

p/s: biler tengok balik komen aku, mangai panjangnyer >.<

all da bez eju..buat pilihan yg bijak..mehehehe..:)

architecture!!!!!!
architecture rulezz!

eju

khairi> thanx a lot 4 ur looooong advice =) rilli appreci8 it.. =)

monica> thanx.. huhuh

ain> err.. yeah! haha

cik eju!!!
wat laa pilihan yg terbaik...
pilih sumting yg akan menjamin masa depan n akan beri kepuasan kepada dirimu sndri...
gudluck k...

Anonymous

bwat plhn tepat!!,,
kalo dh tgk dlm surat prjnjian jpa tu tulis lps grad kne kerja dgn kerajaan utk bbrapa tahun,,
i2 pn kalo dpanggil..kalo xbole carik kerja sndr.slalunye dak jpa ovrsea akn dpt kerja dgn krajaan brbnding dak jpa ipta..krja la dlu dgn krajaan 4 few years,,then br crik kerja tmpt laen,,sng sket sbb dh ad pgalaman..

kao pnb ak xtaw,,tp mcm stuju gak ap khairi ckp

erm, klau ak pun eju ak gi yg ak mnat..tp kes u ni complicated sket..cz PNB mmg akn automatically hired ko nnti lps gard..so, xde mssalah nk pikir2..

istikharah is the best eju...
doa for ALLAH bless n right path..

i'm always praying for my friend succcess..

p/s: klau eju gi UK, leh join rapik gi old trafford 2012..hahah..kontrom ensem eju..

eju

iza> thanx iza..huhuh

anonymous> tula..lgpon klu keje ngan pnb, bukan dlm bidang engineering pon wlaupon amek engineering.. haih.. susah2..

rapik> thanx rapik.. haih..

istikhorah ye eju.
eju dpt ape eju minx uh.

eju!1st congrat la dpt due2 tajaan..
ni pndpt aje taw..

psl job jgn risaw bumi Allah msh luas lg..kt u beta blaja pe yg kte mnt..pape pn all da best!!

let Allah lead u da way..=)

eju

fa> thanx fa..huhuh

khairi> thanx.. =)

Anonymous

[url=http://firgonbares.net/][img]http://firgonbares.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]where to buy pirated software, [url=http://firgonbares.net/]can i buy software to[/url]
[url=http://firgonbares.net/][/url] sms discount software budget software canada
adobe acrobat 9 pro upgrade [url=http://firgonbares.net/]free acdsee download[/url] free kaspersky internet security 2009 activation code
[url=http://firgonbares.net/]buy cheap microsoft software[/url] filemaker pro 10 advanced torrent
[url=http://firgonbares.net/]software of adobe photoshop[/url] www macromedia com software flashplayer 7
cheap oem software reviews [url=http://firgonbares.net/]pro cheap software[/b]

Anonymous

[url=http://sunkomutors.net/][img]http://sunkomutors.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]kaspersky internet security 2009 crack not blacklisted, [url=http://sunkomutors.net/]profit software discounts[/url]
[url=http://sunkomutors.net/][/url] coreldraw 12 trial crack oem software on
2009 Mac Parallels Desktop [url=http://sunkomutors.net/]purchase discount software[/url] adobe photoshop cs3 free download
[url=http://sunkomutors.net/]buy final draft software[/url] software canada review
[url=http://sunkomutors.net/]buy cheap computer software[/url] antivirus software downloads
buy indesign software [url=http://sunkomutors.net/]biggest discount software[/b]

Anonymous

[url=http://bariossetos.net/][img]http://bariossetos.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]Adobe Macromedia Anti-Virus, [url=http://hopresovees.net/]All Software original[/url]
[url=http://vonmertoes.net/][/url] reseller of software adobe creative suite 4 production premium student discount
software volume discount [url=http://bariossetos.net/]Mac Retail Price[/url] get academic software
[url=http://vonmertoes.net/]windows vista[/url] coreldraw 12 trial crack
[url=http://vonmertoes.net/]it software reseller[/url] software stores london
cheap oem software scam [url=http://bariossetos.net/]academic referencing software[/b]

Anonymous

[url=http://murudobaros.net/][img]http://murudobaros.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]academic price software, [url=http://murudobaros.net/]nero 9 key[/url]
[url=http://murudobaros.net/]education price software[/url] discount software photoshop adobe creative suite 4 design premium upgrade
purchase software through [url=http://murudobaros.net/]hosting reseller software[/url] microsoft student discount software
[url=http://murudobaros.net/]acdsee[/url] want to buy a software
[url=http://murudobaros.net/]autocad blocks[/url] kaspersky 6.0 update
utv software buy [url=http://murudobaros.net/]adobe editing software[/b]

Anonymous

[url=http://hopresovees.net/][img]http://bariossetos.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]free download adobe creative suite 4, [url=http://bariossetos.net/]logos software discount[/url]
[url=http://vonmertoes.net/][/url] http www macromedia com software flashplayer city software store
its software store [url=http://vonmertoes.net/]vancouver canada software[/url] net software purchase
[url=http://bariossetos.net/]sell softwares online[/url] academic software stores
[url=http://hopresovees.net/]free macromedia flash player software[/url] Readiris Pro 11 Mac
profit software discounts [url=http://vonmertoes.net/]microsoft office 2003 student and teacher full version[/b]

Cerita kedai kopi

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino