My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

pnb test & jpa interview 2009
PNB TEST
-----------------------------------------------------------------------------------
pukul 9.30, dah siap da nak bertolak. thanx a lot to angah & kakngah yg sanggup antar aku gi menara pnb, sbb abah xtau sgt selok belok jalan kat kl.. aku xtau nape tp, pagi tu aku ceria smcm.hahahah..dgn poyonya aku bergambar

dah smpai tu, baru pukul 11.30.. kene kumpul pukul 1.30. fush. byk masa lagi. angah pon ajak gi klcc jalan2. parking kat parking lot taman klcc.. jauh gile bjalan pegi suria klcc. penat!! dah la pakai high heels tumit kecik. melecet kaki! hahah.. disebabkan peluh2 bjalan, takut bau masam.. beli roll-on perfume kat suria klcc..angah la ni, bagi idea tgkap gmbar kat bola ni

itu dia menara pnb.. gmbar bawah tu. xlawa pon design die.sape la arkitek yg design..hahahah.. apela aku ni! ok2, fokus, ade pnb test japgi!!aku xleh ckp in detail pnb test tu sbb soalan yg sama akan repeat on the next following years.. ape yg boleh aku ckp, ade 3 papers yg kitorang kene jawab.

1.1st paper more on english
2. 2nd paper more on iq (sape2 yg dah buat mensa, senang la nak jwb. huhuh, nasib baik aku pnah amek mensa)
3.3rd paper more on math..

english tu mmg agak susah sbb ayat2 sgt2 bombastic!!! ayat belit2.. hopefuli aku jawab byk btul.. yg math tu pon quite hard.. so aku x put high hope sgt on pnb scholarship.. huhuhu..

jumpe my friends!! that's afiqah, i'm in the middle, & arina on the right. ade 3 budak laki kwn2 aku yg blum kluar. anas, kimball & bruno. xsempat jumpe, cos i have to rush back home for jpa interview tomorrow..cuak2!!

JPA INTERVIEW
---------------------------------------------------------------------------------------
aku sempat dptkan nasihat dr kawan aku yg dah pegi jpa interview. she said, just relax & be cool. BE COOL!! she stressed on that. yea, be cool, eju!! i should thank my friend because i really feel relaxed because of her.. thanx sara!!yeahh... bersemangat!!

that morning, i woke up at 6. 1st time aku terjaga sendiri. selalunya mak kejut. hahaha!! siap2, pukul 7.15am bertolak ke politeknik pd, and arrived at 7.30. dah ramai gak la sampai. to make this short, i am among the earliest to go into that frightening room. there was 3 malays and 2 chinese. the chinese guy is so very friendly. i got number 3, so i sit right in the middle. there's a malay girl from tkc (wow...tkc..) and she chose sosial science. the others chose engineering and i'm the only 1 who chose architecture.

we got to know each other while waiting for our turn outside the room. but i couldn't remember their names.hahahah.. we chitchat until the time comes. again, BE COOL, EJU!!

masuk2 je senyum2 n cakap 'selamat pagi'. there are 3 interviewers. 2 men and 1 woman. memule, die suruh perkenalkan diri.. sesi pertama mmg boring ah. kenalkan diri je. pastu 2nd session terbahagi 2.

1. sesi perbincangan bahasa melayu
2. sesi perbincangan bahasa inggeris

topik perbicangan bahasa melayu: ibubapa memainkan peranan dalam membentuk modal insan. aku cuma akan type jawapan2 aku je. so.. nilah jawapan2 aku lebih kurang...;

eju : seperti yg kita ketahui, era ini, kebanyakan ibu bapa sibuk dgn kerjaya masing2 sehingga ada kalanya mengabaikan anak2. ada yg bekerja sehingga lewat petang dan masa yang diluangkan bersama anak2 terhad. oleh yg demikian, bagi membentuk modal insan, anak2 ini harus diberi lebih perhatian oleh ibubapa & ibubapa seharusnya mengambil cuti semasa berlangsungnya program yg dilangsungkan disekolah. selain itu, ibubapa harus menyokong usaha kerajaan dalam membentuk modal insan. seperti kementerian belia & sukan baru2 ini (interviewer tu angguk2.. that's a good sign!! =D) ada menganjurkan aktiviti2 belia yg membentuk modal insan seperti rakan muda. oleh itu, ibubapa harus menggalakkan anak2 menyertai program2 spt ini..

pastu, yg lain2 tu, basically ckp pasal membentuk anak2 yg masih kecil dgn nilai murni & all.. pastu, yg 2nd interviewer tu tnye..

2nd interviewer: apakah maksud modal insan bagi pandangan anda?

eju : seperti dalam perniagaan, modal akan mendatangkan untung (ape aku merepek nih?? -.-") dalam konteks pkataan 'modal insan', pada pendapat sy, ia merujuk kpd generasi kini yg menjadi modal atau asset (pkataan aset cilok dr budak sebelah. hahaha) negara kita untuk menjadi pemimpin masa hadapan. modal insan merujuk kpd sahsiah yg baik, kebolehan2 dan keistimewaan yg dpt diasah lagi untuk menjadi pemimpin masa hadapan.

the 1st interviewer tu ckp 'bagus'. heheh..good sign, good sign.. tp kat org lain pon ckp 'bagus' jugak. aiseh..hahahah..pastu,

2nd interviewer: jadi, di peringkat sekolah pula, bagaimana sekolah dpt membentuk modal insan?

this time, aku xde chance nak jawab. aku nak nympuk je, org lain dah bcakap. aiseh. pstu, last2 tu aku nak menyampuk, interviewer dah bagi topik bahasa inggeris lak.. hohoh xpe2..

1st interviewer: i'll choose an easy topic for u guys.. something entertaining..

yessszaaa... bagus2! aku suke interviewer ni!!

1st interviewer: nowadays, many movies were published by adopting from a novel like 'harry potter'.. what's the most recent movie that u watched and tell us why do u like/dislike the movie?

eju : i have a question. do we have to choose a movie that is adopted from a novel?

1st interviewer: not necessarily, but preferrably.. there's not so many movies that is adopted from a novel, right?

giggles... giggles... sume org gelak2.. yg budak tkc tu 1st jawab. she talked about the movie 'twilight' and she really has good points on why she liked the movie. i'm the 2nd to answer.

eju : the most recent movie i watched was 'slumdog millionaire' (everyone nodded and smiled and the interviewers said 'aaah..') which had won the..err.. i forgot what award..hahahah (aiseh, award ape eh?? blank lak tetibe!!)

the chinese guy: oscar

eju : yes.. oscar.. (giggles) i like the movie because the streeline (eh, gagap! gagap!) stoooryline (aiseh.tergagap lak..) the storyline is creative and the sound effects really captured any1 who watches it (belasah je la, eju..belasah..). i like the movie because it shows a true story of the indians who lived in a (sheet. ape 'kawasan rumah setinggan' in english???) err... (sume interviewers pndang aku) who lived in an area without technologies like what we have in malaysia.. the movie is about the main character whose answering the questions in 'who wants to be a millionaire' program while having flashbacks on what he experienced when he was young. it was really interesting how the questions relate to what he'd gone through in his life.. i like this movie also because it showed the bond between the family and friends and it shows a lot of moral values.. (lebih kurang cmni ah jwpan aku. tp gagap skit sbb agak blank)

finally, it's over. interviewer tu buka sesi soal jawab. aku tanye

eju : bila kami akan dimaklumkan sekiranya kami terpilih?

interviewer: dlm masa terdekat ni.. xkan sampai 5 bulan, budak2 dah masuk universiti, kamu blum dpt jawapan lagi kot.. (gelak2)

okeh. it's over. yg penting, i know i've done the best i could. terpulanglah kpd interviewers yg menilai aku. aku dah senyum semaksimum yg aku boleh & angguk2 pada jawapan2 kwn2 lain. duduk tegak setiap masa and eye-contact yg x berbelah-bahagi. i think bende2 kecik ni penting jugak..okey lah. harap2 dapat.. amin..


5 pendapat bernas:

sungguh aku x paham apa kaitan muvi ngan bidang architecture... hahahaha

all the best.
jumpe kat london la nnt..
keh3

>:)

eju

peace>> kitorg campur..ade engineering & social scnce gak..sbb tu bg soalan umum kot.hahah..

aiman>> insyaAllah... amin!!

ARC

hahhaa eju cakap pasal SLUMdog Millionaire and xtau SETINGGAN tu APEE??

meh pakcik translate
SLUM= Setinggan
DOG= Anjing
Millionaire = Jutawan

=)

eju

LOL...
slum ke?? aiseh...
main tgk je pon crite tu, pakcik uuui..
hahahah..malu la ni (*^^*)

Cerita kedai kopi

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino