My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

kematian & kehilangan...................

x ramai yg dapat paham prasaan aku skarang ni sebab..maybe aku diantara kelompok kecik yg btul2 sayangkan binatang..

& hari ni... aku dah kehilangan seekor binatang yg amat2 aku syg.. dah lama aku x menangis seteruk ni. & aku sendiri xtau kenapa aku sedih sgt kehilangan dia..

mungkin sbb aku tertunggu2 dia lahir sejak dia dlm perut miley lagi.
mungkin sbb aku terlalu gembira bila dia lahir & dpt pgg tgn dia yg kecil tu.
mungkin sbb aku habiskan pagi, petang, siang, & malam aku,
melihat dia hidup dengan sihat.
mungkin sbb aku sendiri saksikan dia mula membesar.
& mungkin sbb aku x mungkin akan dpt lupakan dia.

* * * * *
pagi tu, abah tergesa-gesa panggil aku. "eju! anak hamster!"
aku pon lari keluar & ternampak chui terbaring atas lantai, terkapai-kapai sbb kena hinggap semut. banyaaaak sgt semut. aku terkejut tgk dia atas lantai sbb selalunya dia dalam sangkar. rupa2nya sbb abah tarik keluar kain yg miley gigit sampai termasuk sangkar. abah xprasan yg abah tertarik chui sama. cepat2 aku halau semut & angkat chui masuk balik dalam sangkar.

masa tu, miley tgh tidur. bila aku bukak sangkar, dia terjaga. tibe2, die gigit anak dia sendiri dgn ganas. gigit. gigit. gigit. & gigit. memang aku terkejut gile masa tu. miley dah xkenal anak dia. anak yg selama ni dia sayang, anak yg dia susukan, anak yg dia jilat2 untuk bersihkan.
dia.dah.x.kenal.lagi

& dia makan anak dia hidup-hidup, depan mata aku sendiri.

aku xsggup tengok. nak selamatkan, mmg x sempat. badan kecil chui yg pink tu terkopek, bertukar warna merah. mmg betul2 kejam sgt sgt. aku x sanggup lagi, aku terus pergi dari situ. aku x dapat tahan sebak. deras air mata aku keluar.

bila aku dah tenang sikit, aku tgk balik dlm sangkar. kepala chui dah kena makan, tinggal badan je.

* * * * *

ni baru je kehilangan baby hamster. kalau baby manusia, mesti aku lagi sedih.
& seriously, aku xpaham kenape mesti ade ibu yg sanggup buang anak sendiri dalam tong sampah, dalam longkang. kenape????!! baby tu baru je nak mengenal dunia, baru je nak mulakan kehidupan. ugh. manusia yg sanggup bunuh anak sendiri, sama je mcm hamster aku, same je mcm BINATANG!

hargailah setiap benda yang bernyawa.....
5 pendapat bernas:

urm..
takleh nak bacer sangat cerita ni
fobia...
aku ada imaginasi luar batasan..
xsanggup nak baca cerita2 mcm ni..
even accident pun cter pun tak sanggup..
sakit otak aku kene preasure biler terbayang "keadaan" tue..

anyway, feel sorry to your hamster..

sabar yerk eju...
jgn nanges...
huwaaaaaa....sedey ako bce citer nie...
ako paham sgt2..ako pun penah rse camnie...

eju

khairi> jgn bace part die makan anak dia hidup2 tuh.hahahah.. thanx..

zoul> huhu..thanx sbb memahami..

Anonymous

huhu..kesian btul la anak hamster tu...but I penah dgr gk kalo anak kucing,hamster yg bru lahir tak leh pegang sbb ibu kucing/hamster tu akan makan anaknya yg ade bau manusia...cikgu skola rendah and senior EDC yg bgtau..

Anonymous

tak sangka btul2 berlaku...sabar eju

Cerita kedai kopi

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino