My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

asasi alam bina!

weeeehoo! aku dapat 1st choice.. asasi alam bina UM =). alhamdulillah.. syukur2.. dulu, aku dah pikir da suasana kat u, bayngkan macam yg akak aku cerita kat aku mase die balik umah.. cam seronok gile.. dgn kawan2 baru sume.. tp, huhuh xpela.. rezeki aku di tempat lain..



bantuan kewangan pon dpt.. klu aku kene pilih matrik/um, mmg konfem gile dah aku pilih um. eeee cam sronok je!!!!! congrats, & have fun kepada sume kawan2 yg berjaya......!! =D
bg yg x bjaya, jgn sedih, rezeki anda pasti ade di tempat lain! truskan perjuangan!! =)


wakenabeb!!
ym pingbox kat sidebar blog wa ni menyebabkan wa dah kena banyak kali beb!! huhu... ade orang yg xde keje, pegi menyamar untuk kenakan aku. & smalam, saf kenakan aku habis2.. mmg aku dah menggigil, nak kluar air mata dah, rupenye kene tipu!!!!!! aaaaaargh..

aritu, ade sorang budak borak ngan aku kat shoutmix. die dapat pnb-engineering jugak.. tp, aku xtau identiti dia. die letak nama 'Curious'. pompuan/lelaki pon aku xtau. die kata, nanti jumpe kat wisma pnb je. huhu.. aku pon curious jugak nak tau die sape.. sbb, nnti klu jumpe, leh la tegur..


pastu, smalam, 'curious' ade masuk ym pingbox aku.. ape lagi, aku excited ar borak ngan dia. die kata dia dah start study a-levels sejak habis spm lagi. die cuakkan aku gile arh. die kata a-levels ni xleh main2. susah gile. sume orang da start study dah, aku je yang rilex lagi kat rumah. pastu, sume orang pandai2. die buat aku rase ketinggalan sgt2 dalam plajaran. last2 tu, aku cakap, aku rase cam xlayak pulak dpt pnb nih.

die kata, die ada kawan yg pandai gile. tp kawan die ni suka bergurau, pandai menipu jugak. die offer utk bagi ym kawan dia, so that aku leh mintak tolong klu ade apa2 yg xpaham.. skali last2 tu, die bagi email 'kawan' die tu,

nazha_91

cissss!!!!! saf punye keje!!!! rupa-rupanya dia dah baca kat shoutmix, pastu die kenakan aku. adessss.. aku dah menggigil-gigil gile doh masa borak ngan 'curious' tu.. sengal gile r saf!!!!!
ape2 pon, WAKENABEB!!!!! hahahahahahahaha =))

babai architecture
sedih plak bile bace pe aku taip nih. mmg aku sejak dulu minat sgt nak jadik architect.. huhu.. tapi, aku kene lupekan r sume mimpi2 ni.. tp sal nak bukak boutique tu mmg aku akan buat 1 hari nnti. senang nak carik baju, handbag, kasut. pinjam je kat boutique sndiri.. hahaha..

pasal engineering.. aku masih blurrrrrrrrrr.. sume org da start tanye nak pilih engineering ape. yg aku tau 3 bende alah ni je- civil, mechanical, electrical. ramai suruh amik civil sbb ade kaitan ngan bangunan. saau (member aku yg dulu plan sama2 nak jd arkitek) pon suruh amek civil, so nanti leh kerjasama buat bangunan. aku lak pikir, dah alang2 amik engineering, baik buat pilihan yg gempak sket. cehhh.. tah la. nnti r aku wat research.. adess.. penin.

tulun aku decide.. huhuh..

huwa.. lame dah x bukak facebook. arini tergerak lak hati ni nak bukak, aku pon usha tagged photos yg melambak.. terjumpe pic ni. huhuh.. made by hazirah.. pic muke2 classmates aku, kelas 5 amanah, budak2 pure science.. suke pic nih!! wlaupon tudung aku cam xbetul tym ni. hahaha..

skarang, sume dah ikut haluan masing2... huhu.. entah jumpe lagi ntah x. aku dah la malas nak gi reunion. ramai antara diorg yg tengah tunggu mara/jpa.. ade yang dah pegi UK, yg budak belah kanan skali, dua dari bawah tu.. anas ( atas skali, 2 dari kanan) , pon dapat pnb-engineering sama mcm aku... hoho nnti kene jumpe dia balik..

p/s: cube teka aku yg mane 1? hehehehe
aku diantara 20 orang bertuah
keadaan eju sekarang : terlampau hepi & excited =D

Ya Allah.. aku bersyukur sangat2, aku terpilih antara beratus-ratus org yang memohon pnb scholarship 2009, juga antara berpuluh-puluh org yg hadir untuk ujian pemilihan pnb.. ya Allah, aku bersyukur sgt sgt sgt sgt =)

baru je pagi td aku borak dgn mak.. "mak, kawan yg duduk sebelah eju mase ujian pnb aritu dapat biasiswa jpa pegi jepun.. yg pnb tu entah dapat entah x.. mcm xde harapan je..". skali tadi, dalam pukul 3.15pm, aku terima panggilan dr pnb.

aku adalah antara 20 orang penerima pnb scholarchip 2009 ke luar negara yg terpilih dari seluruh malaysia!

tapi.. aku apply course engineering. pakai hentam je apply, sekali dapat! hahaha!! nampaknye, aku kene tukar hala tuju hidup aku yg selama ni mengharapkan bidang architecture.. tadi dia ada tanye..

  • pnb : jadi awak accept atau reject biasiswa ni?
  • eju : err.. boleh bagi saya masa untuk fikirkan?
  • pnb : eh, cik, cik ade mintak yg lain ke?
  • eju : ye..
  • pnb : mcm ni ye, cik haizumawati.. kami dah telefon pihak jpa, nama awak dah clear dari jpa sbb cik dah terpilih untuk biasiswa ni.
  • eju : (sheeeeeet.. klu camtu, klu aku reject, aku xkan dpt jpa pon!!) err, yeke?? klu mcm tu saya terima lah.
  • pnb : baiklah. nanti akan ada follow-up call.. nnti kami akan beritahu yg selanjutnya.

huhuh. nampaknye secara drastik, haluan idup aku bertukar ke arah lain! tapi, mungkin ni yg terbaik utk aku.. aku yakin, Allah dah ttpkan yg terbaik utk aku =)

so, after this, aku akan continue studies dlm A-level.. tempat xtau lagi..(cuak2) pastu, dah lulus baru tetapkan negara mana. wahahhahahaha!! hopefully UK!! huhuh. yg penting, i'll do my very best!!!!!!! go go go eju!!!!!!!!!!!!!

edit: terharu bile baca blog akak aku..klik la- http://hazieyatijamil.blogspot.com


pergi kau dari hidupku!
cewahhhhhh.. tajuk dramatik gile. nway, seperti yg aku dah crite kat post kematian & kehilangan, aku x sangke selama ni, aku tinggal bsama 2 pembunuh bersiri. 4 babies yg x berdosa dibunuh dgn kejam oleh mereka. aku report kat polis, tp polis gelakkan aku lak. (pe aku merepek ni??)

papela.. yg penting, aku da buat keputusan muktamad. aku dah xnak jaga miley & justin lagi. hamster yg x berperikemanusiaan. family aku pon bg sokongan..

  • emak : xpayah la bela tikus tu lagi
  • angah : buang je kat ladang kelapa sawit
  • kakngah : jual balik kat cina lelong tu
  • abah : tinggalkan dekat hutan simpan. 1 malam je dah 'habis'

huhuh. aku ingat nak bagi kat orang je. tp last2 tu, abah volunteer nak jaga. so, ok la. yg penting, aku da xnak tgk muke diorang lg. dah la duit aku byk abes kat diorg selama 5 bulan aku jage diorg.

  • sangkar : RM50
  • diorang : RM30
  • pasir mandi : RM20
  • serbuk kayu : RM15
  • makanan : RM40
  • JUMLAH : RM155

aaaaarghh!! duit.aku.lesap.mcm.tu.aje. huhhhh.. RM155, aku bleh beli 15+ peket keju. ugh

moral of the story: jangan bela hamster
err.. aku malu sbenarnye nak wat post ni.. hehe..
malu weh!!! serius!!

tp aku rase, aku ptt gitaw nape aku xmsk forum lg..
sbenarnye, aku x merajuk la.. aku cume sedih je. at first.

aritu, mase aku nak tekan 'log in' kat cb, tetibe aku nampak nama aku disebut2.. so, xjadi la aku tekan 'log in'. tekan 'refresh' je, nak tgk ape yg dibualkan.. rupa2nya, sikap aku x disenangi oleh bberapa org, & aku rase cam "alamak.. aku ni.. x disenangi ke kat sini?". camtula ape yg aku rase.. bukan pasal t-shirt pon, watpe nak marah psl tshirt kan? cam pelik je..hahahah.. aku cume sedih ar.. rase mcm org xsuke aku.... huhuh. sensitip jugak aku nih eik. hahahaha..


so.., itulah sbenarnye sbb die. simple jek. sedih, pastu malu la kan, nak masuk. huhuh.. pastu, arini tadi, aku pon join2 la discussion kat group 1991 fs.. ade borak2 pasal republic, pastu yana cakap kat aku:

dalam pikiran aku 'hohoh.. iye2 je diorg bharap aku kembali. wahahah'
lalu, aku pon masuk la republic sekejap.. tup tup, kebetulan nama aku masih disebut-sebut dlm cb.. kali ni, bukan sesuatu yg menyedihkan, tp mengharukan. hohoh.

eyi ckp die xde niat pon sbenarnye. yeke? die aje yg tau.. tp.. huhuh, ilex la eyi.. aku bukan marah ko pon, cume aku malu je nak masok republic balik..

sbenarnye, aku dah okey dah. cume... aku dah cakap 'g.o.o.d.b.y.e' kat republic, so, aku kene tunaikan janji. huhuh. nak masuk balik, tp malu+ego yg membuak-buak.

& terharu sgt2 bile terbaca perbualan diorg... uwaaaaaaaaaa ='( :
papepon, kawan2 republic 1991 ku, aku mmg sayaaaaaaaaaaaaaaaaaang sgt kat korang. tanpe korang, maybe idup aku bosan skit. heheh.

bihah, feeq, myra, wany, ripah, iza, death, selamat, fa, mira, afiq, eyi, pene, nad, eida, azrina, pqah, fawh, kyna, nurus, safwan, najwa, lizzy, aiman, amirfazwan, faiz, fahmi, wani, irfan, zeze, donut, amyny, asyraaf, gafar, liyana, wawan, vandetta, syeraazmi, tipah, dan lain2.. fuyooo byk jugak eik orang yg aku kenal from republic =D
sori klu ade nama yg ttinggal =(

tp disebabkan aku xboleh lg masuk forum, jgn la sombong2 ngan aku kat ym+blog+myspace. hope kite akan still keep in touch.. klu buat cf, invite la aku!!!!! huhuh.. aku xkan lupe korang sampai bile.. (korang tu je, yg maybe lupe aku..hahahahaha)

tengoklah. mungkin prasaan malu & ego akan hilang lepas aku dah masuk u nanti. *peace!!* =)

kematian & kehilangan...................

x ramai yg dapat paham prasaan aku skarang ni sebab..maybe aku diantara kelompok kecik yg btul2 sayangkan binatang..

& hari ni... aku dah kehilangan seekor binatang yg amat2 aku syg.. dah lama aku x menangis seteruk ni. & aku sendiri xtau kenapa aku sedih sgt kehilangan dia..

mungkin sbb aku tertunggu2 dia lahir sejak dia dlm perut miley lagi.
mungkin sbb aku terlalu gembira bila dia lahir & dpt pgg tgn dia yg kecil tu.
mungkin sbb aku habiskan pagi, petang, siang, & malam aku,
melihat dia hidup dengan sihat.
mungkin sbb aku sendiri saksikan dia mula membesar.
& mungkin sbb aku x mungkin akan dpt lupakan dia.

* * * * *
pagi tu, abah tergesa-gesa panggil aku. "eju! anak hamster!"
aku pon lari keluar & ternampak chui terbaring atas lantai, terkapai-kapai sbb kena hinggap semut. banyaaaak sgt semut. aku terkejut tgk dia atas lantai sbb selalunya dia dalam sangkar. rupa2nya sbb abah tarik keluar kain yg miley gigit sampai termasuk sangkar. abah xprasan yg abah tertarik chui sama. cepat2 aku halau semut & angkat chui masuk balik dalam sangkar.

masa tu, miley tgh tidur. bila aku bukak sangkar, dia terjaga. tibe2, die gigit anak dia sendiri dgn ganas. gigit. gigit. gigit. & gigit. memang aku terkejut gile masa tu. miley dah xkenal anak dia. anak yg selama ni dia sayang, anak yg dia susukan, anak yg dia jilat2 untuk bersihkan.
dia.dah.x.kenal.lagi

& dia makan anak dia hidup-hidup, depan mata aku sendiri.

aku xsggup tengok. nak selamatkan, mmg x sempat. badan kecil chui yg pink tu terkopek, bertukar warna merah. mmg betul2 kejam sgt sgt. aku x sanggup lagi, aku terus pergi dari situ. aku x dapat tahan sebak. deras air mata aku keluar.

bila aku dah tenang sikit, aku tgk balik dlm sangkar. kepala chui dah kena makan, tinggal badan je.

* * * * *

ni baru je kehilangan baby hamster. kalau baby manusia, mesti aku lagi sedih.
& seriously, aku xpaham kenape mesti ade ibu yg sanggup buang anak sendiri dalam tong sampah, dalam longkang. kenape????!! baby tu baru je nak mengenal dunia, baru je nak mulakan kehidupan. ugh. manusia yg sanggup bunuh anak sendiri, sama je mcm hamster aku, same je mcm BINATANG!

hargailah setiap benda yang bernyawa.....
kawan aku nak kahwin!!

aritu, aku terdengar mak abah aku berborak.. aku pasang telinga..

  • abah : muda lagi dah nak kahwin
  • mak : tulah. baru 18 tahun. keje pon belum tetap lagi.
  • abah : nanti orang lain sibuk blajar, dia dah kendong anak.

18 tahun? pkataan tu buatkan aku excited nak taw sape yg dibualkan, lalu dgn muka xtau malu, selamba rock je aku menyampok perbualan org tua2.

  • eju : sape yang nak kahwin tu??
  • mak : eju kenal kot.. sama sekolah rendah.
  • eju : sape? ape nama die?
  • mak : anak cik zaman. xtau la nama dia.
  • abah : cube tanye epa. epa mesti kenal. budak lelaki duduk kat taman setia.
  • eju : lelaki?????? la..ingatkan perempuan..

klu pompuan, logik la jugak kahwin awal. ade laki kaya masok meminang, pastu agree.. tp ni lelaki! cam pelik je kahwin awal bebenor.. sape ek. ni yg excited nak taw ni!
lalu aku antar sms kat epa, cousin aku.

* * * * *
epa, sape budak laki tmn setia sebaya kita yg nak kawen tu?
(message sent)

(1 message received)
ala... mamat zaman tu..

yg mane eh? describe sikit
(message sent)

(1 message received)
die gelap2.. klu nak senang ingat, die gagap skit

mcm ingat.. awalnye die nak kawen
(message sent)

(1 message received)
ntah. dah gatal sgt kot.
* * * * *

hahahahahah.. epa ni, selambe je kate org gatal. hohoh. pastu, lame2 sket tu, baru la aku ingat sape 'mamat zaman'... budak yg popular mase skolah rendah dulu. die popular bukan sbb ramai peminat, tp sbb suke kacau org. aku ingat, dulu, aku pnah gaduh dgn dia sampai mata dia merah2 macam nak nangis. hahahaha lawak bile ingat balik. tp lupe sbb ape gaduh.

ape2 pon, awal sey jodoh dia sampai.


*sekadar gambar hiasan*


SELAMAT BAKAL PENGANTIN BARU, KAWAN!
=D


p/s: ehem..ehem.. ko yg tgh membaca tuuu, bile lagi? ;P
Dunia Eju
pada 24 april 2009,
bersamaan 28 Rabiul akhir 1430,
tepat pukul 1.31 pm

BLOG EJU DIBERI NAFAS BARU

hohoh.
okey x template baru ni?
tajuk pon baru jugak.
Dunia Eju.
sebab...
mulai ari Jumaat yg mulia ni,
aku nak memperbaiki diri jadi eju yg lebih baik. =D

sbb aku sedar yg,
the world is mean.....
so i have to be strong!!
yeahhhh!!!

okey x template baru ni? x rase sesak ke?


baby boy =)
miley, hamster aku tu, dah beranak!!! dapat baby boy!!!!!!!!! yeay!! aku sangat2 hepi =D

tapikan. aku pelik. asal sekor je?? huhuhu.. aku tengok perut miley tu cam bunchit lagi je... tapi, tgh hari tu die beranak (dalam pukul 1), tunggu sampai malam xkeluar2 lagi pon. klu ade lagi babies dalam perut dia, harap2 diorg masih sihat & xlemas dlm tu.

yg sedihnye, baby boy ni cacat.. sebelah kaki die xde. xtaula sbb justin dah makan or mmg cacat semulajadi.. tp he's still cute!! memule, aku nak namakan die jesse (mcm jesse mccartney) tapi mak aku awal2 dah nak namakan dia CHUI, sempena nama anak marina (mentang2 arini last episode marina, tv3, 3.30pm) hahahaha.. tp aku okey je dgn nama tu. CHUI. hihi..

alololo...cute betul tgn chui terkuit-kuit.. =D

tgh menyusu..

dan disebabkan tokei pet shop pernah bagitau aku, kene asingkan bapak dia sebab takut bapak die makan anak, aku terpakse letak justin dalam perangkap tikus sbb takde sangkar lain. kesian btul aku tgk si justin tuh. tp.... sbg bapak yg bertanggungjawab, die kene berkorban skit la. kehkehkeh..

camne aku nak terus terang?
haih... cmne aku nak terus terang kat kekawan aku nih.. diorang slalu tumpang internet umah aku. aku xkisah.. aku lg sronok jumpe2 kekwn lama. TAPI mslhnye, pc aku ni kat tgh rumah. sume ahli keluarga aku nampak ape yg kitorang buat bile lalu lalang. & dpt dgr perbualan kitorang gak.

klu stakat cek2 kputusan permohonan tu xpe la, ni siap nak tukar layout myspace, main2 komen ngan laki2.. hmmm.. dah la angah aku tu anti myspace.. pastu, borak2 sal boyfriend dgn volume suara maximum.. haih.. bapak aku, abang2 aku tu dah la garang gile & anti bila cakap pasal laki2. adesss.. aku pon bknnye suke sgt pon bincang sal laki2. tp..... aku seriously xtau cmne nak ckp dgn diorg... huhuhu..

& aku kesal dgn tingkah laku diorg yg x salam mak abah aku pon bile datang. cam... entahla.. cmne nak ckp ek.. huhuhu.. pastu, bile parents aku tanye, jawab cam nak x nak je.. at least, hormat la parents aku........ show some respect..

cmne aku nak cakap eik ngan diorg? kang, jadi gaduh lak.......... aku xnak cmtu.. tulun aku.. ='(
whatever will be, will be
aku risau.
sangat2 risau.
& menyebabkan aku kemurungan arini.

risau dgn masa depan aku.
dgn apa yg aku dah rancang.
dpt ke aku capai semua tu?
jpa scholarship, a-level in intec, then, fly to UK
path yg sungguh jelas.
tp.. berjayakah aku?

rancangan yg aku share dgn kwn aku, saau..
1 day before kitorang balik umah masing2,
die suruh potong rambut dia buat kali terakhir.
in case, lepas ni kitorang dah x jumpe lg.
mase tu mata dia berair.
& buatkan aku nak menangis jugak.
tp kitorang sama2 tahan air mata.
aku tau die jugak tgh imbas kenangan dulu.
spanjang 5 tahun kitorg berkawan.
dulu, aku la penyebab rambut die senget benget.
& kali terakhir aku potong rambut die tu,
die tersenyum tgk cermin lepas aku potong.
aku dpt rase, senyuman tu penuh makna..

huhu, saau..
arap2 kte sama2 dpt jumpe balik.
not in reunion, but in intec & UK

tp klu aku yg terkandas,
aku redha..
mungkin ade hikmah disebalik tu..
(mungkin aku dpt jumpe org lg ensem dr kaka ac milan. who knows? hahahaha)
aku mengharapkan asasi UM/UIA klu xdpt jpa..
tp klu asasi pilihan 1-4 x dpt, nmpaknye matrik perak la hala tuju aku..

que eju, eju
whatever will be, will be..
the future's not ours to see..
que eju, eju


cair dengar suara aizat
dah lame aku x feel2 dgr lagu. klu kat asrama dulu, mmg x sah klu x dgr lagu. lagi2 bile malam2 before tido. wlaupon dlm otak xde terfikir sapa2 in particular, tp tah, feel je dgr lagu.. klu dah terminat 1 lagu tu, asyek tekan repeat, repeat, repeat, sampai 1 jam dgr lagu yg sama je. hahah..
lagu2 yg pnah wat aku gile cmni adalah:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
  • miley cyrus- 7 things
  • arctic monkeys-mardy bum
  • chris brown-gonna be my girl
  • justin timberlake-what goes around comes around
  • katherine mcphee-over it
  • aliff aziz-ini satu kisah
  • bau-warkah
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
& arini, aku terdgr lagu AIZAT-PERGI. oh,my.. sgt sedappppppppp mmg best gile lagu ni!!!!!!!!!!!!! huhu. penyampaian yg ikhlas, sayu, music yg harmoni, gabungan guitar, violin, & suara aizat yg sgt sesuai dgn irama menyentuh jiwa. fulamakkkk jiwang sey! huhu..

dengarlah!!!




Sayu terpisah
hikayat indah kini hanya tinggal sejarah
berhembus angin rindu
begitu nyamannya terhidu wangian kasihmu
hujan lebat mencurah kini
bagaikan tiada henti
kaulah laguku kau irama terindah
tak lagi kudengari
kau pergi.. pergi..
sepi tanpa kata
terdiam dan kaku tak daya kau kulupa
apa pun kata mereka
biarkan kenangan berbunga di ranting usia

best kan? kan? =D

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
edit: 1 day later

aku da bosan dgr lagu ni.hahahahhahaha!!




tu gambar atas tu mata aku. hahahahahahha!! prasan... huhu. cantik sey mata die. cilok dari tenet je. aiseh. 5 bulan ni, keje aku dok makan, tido, tengok tv, menghadap pc. day in & day out. itu je la koje aku. aiyo. result nyer, bawah mata pon naik lebam.. eye bags pon menonjol. wohooo menyedihkan. ade sesapa hadapi masalah yg same? ni saje je nak kongsi produk2 kecantikan yg bagus & x bagus buat pompuan2 sekalian & xlupe juge, buat laki2 metrosexual. hahaha!!

dulu, aku gune fair & lovely. murah.. harga bawah RM10. tapiiiiii, xbagus!! jgn terpedaya dgn iklan fair & lovely. hohoh. bawah mata aku makin gelap ade laa.. 2 minggu kot aku gune, tp makin teruk jdnya.


pastu, aku try gune garnier. harga RM23.90.. dulu la, skrg xtau brape ringgit. bagus gak r... tp MAHAL! bg aku mahal la. skali beli, boleh la. ni dah abes, nak beli lagi, aiseh, abes duit poket aku... bagus, mmg bagus la.. *thumbs-up* skrg ni ade garnier baru. yg roll-on tu. cam best je.. tp hohoh. aku lg prefer beli produk murah, tp berkualiti.



ckp pasal murah, ni haaaa avon advanced eye perfector. RM 8.90 je weh!! dahla banyak isi die. leh guna sampai 2 tahun wooo... stakat ni baru 3 ari gune, tp leh rasa kesan dia. bagus!! seb baik kak ngah aku pengedar avon. senang nak beli. hahaha....


cakap sal jerawat lak.

aku syorkan korang gune la oxy.. oxy5 ke oxy10 ke.. oxy10 bagus, tp mase memule guna, mmg kulit terkopek sikit. tp jerawat hilang r. mmg bagus oxy nih. clean&clear lak x power sgt menentang jerawat. jgn gune, jgn gune. jerawat x ilang, do.. crius.

n produk kesygn aku is silkygirl!! klu pegi watsons ke guardian ke, aku jalan melepasi kawasan loreal, maybelline, trus pegi kat silkygirl. hohoh xsanggup aku nk tgk barang2 RM30+. cepat duit lesap.. silkygirl ni murah but amat berkualiti & sesuai utk teenagers! stakat ni, ni aje produk silkygirl yg aku ade:

wohooo aku mmg ske bincang sal produk2 nih =D
kalah bet.....
arini ym aku busy. tetibe je ramai tol yg ym aku. hohohohoh.. sume gara2 kalah bet ngan eyi.. klantan menang ngan negeri9 2-1 dalam bola sepak.... aiseh... jd, sebagai simbol kekalahan, aku kene tulis 'eyi ensem' atas ym. ramai daaaa org salah paham. penat aku explain 1-1... jd kpd sume di luar sana, jgn slh paham. hohoh. dah la sminggu bturut-turut. hadooooooi.

syok la ko eik, eyi?

my babies =)
walaupon bukan aku yg melahirkan diorg, tp aku dah anggap diorg mcm babies aku sendiri.. cewahhh, cam ape je. diorang tu hamster2 aku la.. x lain, xbukan;

Justin Tembamlake
& Miley Kurus


aku risau sebenarnye ni.. next month aku da kene pegi sambung blajar dah.. x konfem lg matrik/u/intec, tp yg penting, mungkin aku tpaksa tinggalkan justin & miley. klu nak bawak, leceh pulak. tapi diorg tu bukan boleh dgn orang lain. mesti digigitnye. dgn aku je diorg x gigit. gigi tajam cam jarum lak tu.. huhuh cmne laaa aku nak tinggalkan diorg nnti..haih..

tengok la tu. kiut btul.. xsmpai hati aku nak tinggalkan... ='(

MILEY KURUS:
kengkadang aku panik tgk die tido cmni. ingatkan da innalillah. tp tgk perut kembang kempis,, cheh, idup lagi la tu.hahaha

budak ni nak lari gi mane haaaa?

suke tgk die berdiri.. nmpak cun cam miley cyrus..hohohoh

JUSTIN TEMBAMLAKE:
justin ni jinak sket. leh pegang2.. ensem kan die?

dah sronok duduk kat luar, da xenjoy duduk dlm sangkar da. tu yg gigit2 besi tuh.

aku ingatkan perut dia da stuck kat situ sbb gemok sgt td. rupenye membuta. hahahahah apela justin ni =D

aww, man... i'm gonna miss them ='(

jgn contohi lelaki ni...
*entry kali ni adalah sbg pengajaran kpd sume....

klu korang ade bace entry 'jangan mudah percaya lelaki' , kisah ni adelah pasal lelaki yg same.. (klik pd tajuk tu klu blum baca) ..

nenek aku crite kat mak aku, tgh malam semalam, ade dgr bunyik bising kat luar rumah, pastu nenek pon kluar sama dgn pak itam aku yg rumahnye sbelah umah nenek.

bunyik bising tu sbenarnya, ade beberapa org tgh blasah sorang laki ni (A), sbb A ni dalam cubaan merompak kawasan perumahan kat kampung tu.. dan A adalah org yg sama yg tlah mencabul kehormatan seorg pmpuan yg aku kenal.. Astaghfirullahulazim.. mmg teruk prangai si A nih.

die mmg ade byk rekod jenayah.

kete yg die guna pon sbenarnya kereta curik.. asal dari Melaka, & die pergi ke merata tempat utk operasi merompak... & die sbnarnya DAH ADA ISTERI! isterinye tu, wallahualam baik/xbaik, tp klu isteri die seorg yg baik, mmg kesian gile r kat dia sbb dpt suami camtu. makan minum x halal!


huhuhuh.. spandai2 tupai lompat, akhirnye jatuh gedebuk atas tanah jugak... jadi, jgnlah contohi lelaki ni.. byk dosa.. smakin jauh dr bau syurga.. INGATLAH!! hohohoh..
TAGGY FROM MYRA
------------------------------------------------------------------------------------------------------

1) Apakah nama blog anda sekarang dan kenapakah anda memilih nama blog itu?
ini satu kisah. tajuk lagu aliff aziz.

2) Apakah link blog anda sekarang dan bagaimana boleh timbul idea untuk menamakannya seperti itu?
ejumawati. sbb...nickname aku eju & nama btul aku haizumawati. jadi la ejumawati.. (bosan do crite ni.hahaha)

3.) Apakah method dalam penulisan blog anda?
kisah idup aku. bosan eh? klu bosan, kluar dari sini!!!! (macho x bile aku marah? hohoh)

4) Pernah terasa nak hapuskan blog anda? kenapa?
penah. sbb aku nak tukar layout, nak wat blog ni jadik lawa.., tp error lak. burok gle kan blog ni?

5) Apakah pendapat anda mengenai blog kepada pemilik blog yang tag anda ini?
blog die lawa

6) senaraikan calon yang akan di tag:
rasenye da ramai org buat. sape yg lum wat, sile wat!



TAGGY FROM PENE
----------------------------------------------------------------------------------------------------

1) Who are you?
>>eju. ensem.

2) Who is more important to you? Friends or boy/girlfriend?
>>friends.. klu suami baru lg important. hohoh

3) How often do you think of committing suicide?
>>dose besar do. ish ape la soalan

4) Do you think you have enough confidence?
>> bile depan laki2 ensem je konfiden xckup. ngahahahaha ape daaa

5) How many babies you want?
>>3 ekor. xsabar nak tunggu hamster aku beranak!!

6) Do you believe in seeing a rainbow after the rain?
>>scientifically, yes..

7) What is your goal for this year?
>>nak jd kawan yg disenangi ramai. nak buat baik dgn sume org xkire dgn org yg buat baik dgn aku, juga dgn org yg x buat baik dgn aku..yeah!!

8)Do you believe in eternity love?
>> i hope i'll find 1. cewahhh... but i think, eternity love is for ALLAH!

9) What’s a perfect boy/girlfriend like to you? (List 10)
>>
1. beriman supaya dpt bimbing aku
2. bertanggungjwb
3. klu x hensem pon xpe, asalkan aku senang bile dgn die.hohohoh
4. suke tolong org
5. xterlalu romantik. geli doh. kengkadang xpe r.
6. tall. lebih tinggi dr aku la at least. i'm 164cm. xske doh kene tgk bawah. rase cam klcc..
7. kelakar. klu xpndai wat lawak, skurang2nye leh wat aku tersengih cam kerang busuk pon xpe
8. pandai wat kputusan. lagi2 time ade problem
9. protective & concern sal aku. tp xdela over smpai wat aku terkongkong..hoho
10. last but not least, sayang aku seorg.. cewah!!!! wei, jiwang arh soalan ni!!!!!!!!!!!!!!!!

10) What feeling do you love most?
>> prasaan bile gi shopping & dpt beli perfect clothes!! wohooo!!!!

11) What are the requirements you wish from the other half?
>> erkkk.. commitment? ahh papela. aku xpaham. -.-"

12) Is there anything you wanna tell the people you hate?
>> fikirlah prasaan org lain.

13) What does flying means to you?
>> terbang

14) What do you crave for the most currently?
>> keju. cheese cake to be precise.. aaaaaaa, sedap!!!

15) Who’s hotter? Chace Crawford or Kevin Peake?
>> kaka ac milan is the hottest..

16) Describe the person who tagged you in 5 words.
>> koya, prasan, rendah, ade janggut, tp baik..ngahahaha!!

17) What have you done to yourself make yourself happy?
>> manjekan diri dgn bahan2 kosmetik yg menghilangkan jerawat & jeragat. hahahahahhaha!!

18) If time were to rewind, when will you want it to be?
>>zaman mase aku form 2 (bnyak sweet memories)

19) What are your fear(s)?
>> semestinya ALLAH. slain tu, takut klu aku xdpt scholarship.. cmne aku nk smbg blaja!! huhuhuh...

Instruction: Tag 8 people. List them out at the end of the post. Whoever does the tag will have blessing from all.

1.kakak
2.arina
3.arc
4.khairi nairfan
5.bihah
6.myra
7.areefah
8.redbirdfe
jgn jelez...aku dpt award!

omg omg omg.. i cam, cam, x percaya, u know!! i dpt award! can u believe it?? u jgn jelez... ahaks!! (eee gediknye!! ngahahaha)

okeh2, kembali kpd eju normal. aku nak ckp thanx kpd ARC kerane bg aku award nih atas alasan, blog aku wat die gelak walaupon mase aku tgh serius.. erkk... komen yg memberngsangkan..thanx, arc!! ngahahaha...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
nampaknye, aku kene pass award nih lak.. cmni caranya:

  1. Put this badge in your awesome blog
  2. Award this badge to 10 bloggers whom you think are inspirational and friendly.
  3. Make sure you put the recipients' names here, along with their links.
  4. Let them know about this
&, the winners are.......................... jeng jeng jeng!!

  • HAZIEYATI kakak aku yg mrupakan the best sister in the whole wide world!!!! tempat aku share secrets! =)
  • ARINA kawan 1 skolah yg fun, gorgeous, ala2 paris hilton =)
  • TOMATO kawan kenal mase zaman2 youthsays yg sgt baik & pemurah sbb slalu bg aku taggy & awards!!
  • BIHAH suke puji org tp dia sndiri cukup spesyel orgnye!! she's jujur, berpendirian tetap, & brani luahkan apa yg dia rasa. she's awesome! ;)
  • MYRA sgt ramah,nice, & suke gelakkan lawak2 budu aku..hehe!!!
  • ZUFAYRI sgt baik orgnye tp kengkadang koya & prasan..hahaha!!
  • SYAFEEQ berbeza dr laki2 len sbb die xpnah gurau2 kasar or sakitkan hati aku =)
  • FA org yg kreatif dlm bidang penulisan & she's nice!
  • AIMAN kwn yg setia (esp. to F..hahahah) & sbb blog die la, aku jumpe forum 1991 & bkenalan ngan org2 yg sgt best!! =D
  • aku nak bg sume followers aku. sile amik award ni!!
ikhlas dr aku...terimalah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! =D
wei. bengong sey. sape tah pompuan ni, tetibe anta msg kat friendster, kata aku takut tua. aku 17 la, ngeng. 4 bulan lagi baru 18. ugh... asal la ramai org susah nak caya.. xcaya sgt? aku ade tunjuk ic kat blog aku lg 1 sbg bukti aku lahir pd tahun 1991: http://karyaeju.blogspot.com/2009/02/i-know-im-ugly.html

aku taw la aku ni hodoh, nmpak tua.. so? ade bg pape masalah kat org ke? aku bersyukur dgn diri aku. aku xkesah la aku ni hodoh ke, nmpak tua ke, xde org nak kat aku ke, yg penting, aku x susahkan hidup org pon kan?

haih.. mslhnye bukan sorg, ramai lak tu yg tegur aku cmni. apelaaaaa nasib.. ='(
doktor-doktor ensem
alhamdulillah, makcik aku da makin sihat & da kluar hospital.. dr ahad lepas smpai smalam, aku ngan mak abah bermalam kat umah alang kat rawang.. ulang alik ke hospital selayang, dalam 1 jam perjalanan.. stiap hari, masak lebih skit utk anak2 makcik.. & aku dpt keje sambilan tanpa gaji, iaitu keje jadi babysitter.. babysit anak makcik yg umur 4 tahun bnama fatihah!! she's soooooooooooo cute! die nak ngan aku je, dgn mak, die masam je. hahahah..

she's soooo cute, kan? :


eh, aku da lari dari tajuk utama., doktor2 ensem!! hahahahaha.. masa mlawat makcik pd hari kedua, pesakit kat depan katil makcik dikelilingi sekumpulan pelajar medic 3rd year dr uitm.. bakal2 doktor la kan. ade 3 laki, 6 pompuan... omg omg omg... 3-3 lelaki tu sgt sgt sgt sgt sgt sgt ensem!!!! mmg smpai tahap kehenseman kaka ac milan!! hahaha.. klu diberi markah kehenseman dr 1 hingga 10, aku bagi markah 8.99.. sume putih melepak!! fuhhh just my type, man! hahaha.. bukan aku sorang je yg rasa diorg ensem. mak aku pon rase diorg ensem!!

balik tu, aku & mak aku berborak.. mak ckp 'lawa budak2 laki yg blajar tu'. hahahha!! mak aku suke guna pkataan 'lawa' instead of 'hensem'.


pastu, aku terfikir. bilangan plajar medic pompuan, 2 kali gnda pelajar medic laki2. mesti pompuan2 tu, ade yg bgaduh sbb laki.. mak komen; 'mestila... adat manusia.'. huhuhuh.. seb baik la aku x pilih medic. hahaha!! xde kaitan!!

dugaan keluarga...
bulan lepas & bulan ni, mmg byk kali ulang alik hospital.. one after another dugaan kluarga.. kesian kat nenek, byk risau..anak2 nenek masuk hospital.. lagila kesian kat pak-pak sedara & mak sedara yg kene masuk hospital.. tp, kesian mcm mana pun, berat mata memandang, berat lg bahu memikul.., kan?

--------------------------------------------------------------------------------------------------
PAK ANDIK memula masuk hospital kat melaka sbb lutut kene operate.. mase balik ambik result spm kat kys, kebetulan skola aku tu kat melaka, terus je melawat pak andik kat hospital..

--------------------------------------------------------------------------------------------------
PAK SU pulak masuk hospital 3 minggu lepas sbb accident motor langgar lembu. mmg accident teruk, tulang punggung patah. skarang, poksu dah operate tulang punggung & lutut, masuk byk skru.. poksu terbaring je atas katil hospital.. duduk pon x boleh. dijangka poksu boleh duduk 3 bulan depan.. mmg kesian sgt tgk. poksu dah kurus mendadak skrg..

mmg terharu sgt semalam, bile anak2 poksu yg kecik2 ckp 'kenapa kita x tinggal rumah ayah?'.. hospital tu da jadi mcm 'rumah' pulak..

--------------------------------------------------------------------------------------------------
MAK CIK pulak masuk hospital harini sbb thyroid disease.. mmg agak lama dah makcik kene penyakit ni, tp makcik x teruskan makan ubat.. skrg symptoms die pon mule balik.. & makcik kene masuk hospital..

makcik adik-bradik mak yg paling rapat dgn mak..mak mmg risau dgn keadaan makcik.. so, esok, mak ngan abah ajak pegi tidur umah alang sminggu sbb nak jenguk makcik kat hospital yg dekat dgn rumah alang..
--------------------------------------------------------------------------------------------------

so.. i'll be off9 for a week!!

babai... maybe aku akan amek kesempatan ni utk kurangkan addiction aku pd internet ESPECIALLY forum 1991 yg sgt2 addictive.. hahaha!! okey, babai utk sminggu.. doakan pak2 & mak sedara aku sehat..
pnb test & jpa interview 2009
PNB TEST
-----------------------------------------------------------------------------------
pukul 9.30, dah siap da nak bertolak. thanx a lot to angah & kakngah yg sanggup antar aku gi menara pnb, sbb abah xtau sgt selok belok jalan kat kl.. aku xtau nape tp, pagi tu aku ceria smcm.hahahah..dgn poyonya aku bergambar

dah smpai tu, baru pukul 11.30.. kene kumpul pukul 1.30. fush. byk masa lagi. angah pon ajak gi klcc jalan2. parking kat parking lot taman klcc.. jauh gile bjalan pegi suria klcc. penat!! dah la pakai high heels tumit kecik. melecet kaki! hahah.. disebabkan peluh2 bjalan, takut bau masam.. beli roll-on perfume kat suria klcc..angah la ni, bagi idea tgkap gmbar kat bola ni

itu dia menara pnb.. gmbar bawah tu. xlawa pon design die.sape la arkitek yg design..hahahah.. apela aku ni! ok2, fokus, ade pnb test japgi!!aku xleh ckp in detail pnb test tu sbb soalan yg sama akan repeat on the next following years.. ape yg boleh aku ckp, ade 3 papers yg kitorang kene jawab.

1.1st paper more on english
2. 2nd paper more on iq (sape2 yg dah buat mensa, senang la nak jwb. huhuh, nasib baik aku pnah amek mensa)
3.3rd paper more on math..

english tu mmg agak susah sbb ayat2 sgt2 bombastic!!! ayat belit2.. hopefuli aku jawab byk btul.. yg math tu pon quite hard.. so aku x put high hope sgt on pnb scholarship.. huhuhu..

jumpe my friends!! that's afiqah, i'm in the middle, & arina on the right. ade 3 budak laki kwn2 aku yg blum kluar. anas, kimball & bruno. xsempat jumpe, cos i have to rush back home for jpa interview tomorrow..cuak2!!

JPA INTERVIEW
---------------------------------------------------------------------------------------
aku sempat dptkan nasihat dr kawan aku yg dah pegi jpa interview. she said, just relax & be cool. BE COOL!! she stressed on that. yea, be cool, eju!! i should thank my friend because i really feel relaxed because of her.. thanx sara!!yeahh... bersemangat!!

that morning, i woke up at 6. 1st time aku terjaga sendiri. selalunya mak kejut. hahaha!! siap2, pukul 7.15am bertolak ke politeknik pd, and arrived at 7.30. dah ramai gak la sampai. to make this short, i am among the earliest to go into that frightening room. there was 3 malays and 2 chinese. the chinese guy is so very friendly. i got number 3, so i sit right in the middle. there's a malay girl from tkc (wow...tkc..) and she chose sosial science. the others chose engineering and i'm the only 1 who chose architecture.

we got to know each other while waiting for our turn outside the room. but i couldn't remember their names.hahahah.. we chitchat until the time comes. again, BE COOL, EJU!!

masuk2 je senyum2 n cakap 'selamat pagi'. there are 3 interviewers. 2 men and 1 woman. memule, die suruh perkenalkan diri.. sesi pertama mmg boring ah. kenalkan diri je. pastu 2nd session terbahagi 2.

1. sesi perbincangan bahasa melayu
2. sesi perbincangan bahasa inggeris

topik perbicangan bahasa melayu: ibubapa memainkan peranan dalam membentuk modal insan. aku cuma akan type jawapan2 aku je. so.. nilah jawapan2 aku lebih kurang...;

eju : seperti yg kita ketahui, era ini, kebanyakan ibu bapa sibuk dgn kerjaya masing2 sehingga ada kalanya mengabaikan anak2. ada yg bekerja sehingga lewat petang dan masa yang diluangkan bersama anak2 terhad. oleh yg demikian, bagi membentuk modal insan, anak2 ini harus diberi lebih perhatian oleh ibubapa & ibubapa seharusnya mengambil cuti semasa berlangsungnya program yg dilangsungkan disekolah. selain itu, ibubapa harus menyokong usaha kerajaan dalam membentuk modal insan. seperti kementerian belia & sukan baru2 ini (interviewer tu angguk2.. that's a good sign!! =D) ada menganjurkan aktiviti2 belia yg membentuk modal insan seperti rakan muda. oleh itu, ibubapa harus menggalakkan anak2 menyertai program2 spt ini..

pastu, yg lain2 tu, basically ckp pasal membentuk anak2 yg masih kecil dgn nilai murni & all.. pastu, yg 2nd interviewer tu tnye..

2nd interviewer: apakah maksud modal insan bagi pandangan anda?

eju : seperti dalam perniagaan, modal akan mendatangkan untung (ape aku merepek nih?? -.-") dalam konteks pkataan 'modal insan', pada pendapat sy, ia merujuk kpd generasi kini yg menjadi modal atau asset (pkataan aset cilok dr budak sebelah. hahaha) negara kita untuk menjadi pemimpin masa hadapan. modal insan merujuk kpd sahsiah yg baik, kebolehan2 dan keistimewaan yg dpt diasah lagi untuk menjadi pemimpin masa hadapan.

the 1st interviewer tu ckp 'bagus'. heheh..good sign, good sign.. tp kat org lain pon ckp 'bagus' jugak. aiseh..hahahah..pastu,

2nd interviewer: jadi, di peringkat sekolah pula, bagaimana sekolah dpt membentuk modal insan?

this time, aku xde chance nak jawab. aku nak nympuk je, org lain dah bcakap. aiseh. pstu, last2 tu aku nak menyampuk, interviewer dah bagi topik bahasa inggeris lak.. hohoh xpe2..

1st interviewer: i'll choose an easy topic for u guys.. something entertaining..

yessszaaa... bagus2! aku suke interviewer ni!!

1st interviewer: nowadays, many movies were published by adopting from a novel like 'harry potter'.. what's the most recent movie that u watched and tell us why do u like/dislike the movie?

eju : i have a question. do we have to choose a movie that is adopted from a novel?

1st interviewer: not necessarily, but preferrably.. there's not so many movies that is adopted from a novel, right?

giggles... giggles... sume org gelak2.. yg budak tkc tu 1st jawab. she talked about the movie 'twilight' and she really has good points on why she liked the movie. i'm the 2nd to answer.

eju : the most recent movie i watched was 'slumdog millionaire' (everyone nodded and smiled and the interviewers said 'aaah..') which had won the..err.. i forgot what award..hahahah (aiseh, award ape eh?? blank lak tetibe!!)

the chinese guy: oscar

eju : yes.. oscar.. (giggles) i like the movie because the streeline (eh, gagap! gagap!) stoooryline (aiseh.tergagap lak..) the storyline is creative and the sound effects really captured any1 who watches it (belasah je la, eju..belasah..). i like the movie because it shows a true story of the indians who lived in a (sheet. ape 'kawasan rumah setinggan' in english???) err... (sume interviewers pndang aku) who lived in an area without technologies like what we have in malaysia.. the movie is about the main character whose answering the questions in 'who wants to be a millionaire' program while having flashbacks on what he experienced when he was young. it was really interesting how the questions relate to what he'd gone through in his life.. i like this movie also because it showed the bond between the family and friends and it shows a lot of moral values.. (lebih kurang cmni ah jwpan aku. tp gagap skit sbb agak blank)

finally, it's over. interviewer tu buka sesi soal jawab. aku tanye

eju : bila kami akan dimaklumkan sekiranya kami terpilih?

interviewer: dlm masa terdekat ni.. xkan sampai 5 bulan, budak2 dah masuk universiti, kamu blum dpt jawapan lagi kot.. (gelak2)

okeh. it's over. yg penting, i know i've done the best i could. terpulanglah kpd interviewers yg menilai aku. aku dah senyum semaksimum yg aku boleh & angguk2 pada jawapan2 kwn2 lain. duduk tegak setiap masa and eye-contact yg x berbelah-bahagi. i think bende2 kecik ni penting jugak..okey lah. harap2 dapat.. amin..


Cerita kedai kopi

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino