My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

berakhirnya sebuah pengorbanan
this is the van yg berkhidmat slame 30+ tahun utk famili kitorg.. dah rosak..=(

cewahh tajuk xmnahan.. hmm.. 17 taun dah mak abah berkorban utk aku, 31 taun mak abah berkorban utk anak2.. pengorbann mak abah mmg xkan pnah stop, tp slh 1 pngorbanan diorg, adalah bkeje tungkus lumus jual sayur kat pasar demi mnyekolahkan anak2.. n 2009, noktah utk pngorbanan tu.. mak abah dah pun pencen.. giliran anak2 lak nak balas jasa mak abah.. hope my brothers xkan lupa utk balas.., cos buat mase ni aku & kakak xleh tolong mak abah lg..kitorang still blaja.. n that's y i seriously have to find a scholarship utk xsusahkan mak abah..


keje jual sayur kat pasar bknnye senang.. pkul 4.30 am abah dah bgn dah, bsiap.. 5.30 am pergi ambik sayur kat pemborong.. 20minutes journey nak sampai.. then, 7 am bukak pasar, berdiri 5 jam tanpe duduk.. nak angkat sayur berkilo-kilo lagi.. mmg pnat.. aku tolong sehari 2 pon xtahan, mak abah lagila, xpnah cuti (even on sundays) kcuali raya puasa or raye aji..
mase aku darjah 6, aku dpt tawaran gi kolej yayasan saad.. sume org kate 'skolah org kaye tu..'.. masuk je, kene bayar rm800.. memula abah x bagi.., tp aku btul2 nak pergi.. aku nangis kat mak.. then, diorg pon stuju mskkan aku kat situ..
mmg kbykn students kys anak org kaya.. pnah sorang kwn aku pegang tgn aku, die ckp 'kasarnye tgn eju'.. yup, mmg la kasar.. aku slalu tolong mak abah angkat sayur 10kg+ , tlg mak kemas rumah, masak, yela, aku xde maid.. tgn diorg mestila halus mulus.. kekdg, aku rase rendah diri sgt dgn diorg.. lagi2 time nak balik overnight, sume parents dtg dgn mercedes, kete mahal2.., & aku benci diri aku sndiri, aku xptt rase rendah diri.. aku ptt bersyukur dgn ape yg ade.. aku ade parents yg paling rpt dgn aku.. n some of them, parents xslalu pon ade dgn diorg, asyik bz dgn keje..
hasil penat lelah mak abah, bole dikatekan anak2 mak abah, sume bejaye.. along dah jd pegawai kat mjlis pebandaran, angah jadi web designer, alang jd engineer, & kakak stadi biotech kat ukm dgn scholarship jpa.. pngorbanan mak abah keje kat pasar, tahan dgn hasad dengki org yg pnah kencing+berak kat pasar abah, tahan kerenah pembeli yg pandang geli kat kitorg yg keje kat pasar ni, tahan penat angkat barang berat2, tahan dgn sungguh byk benda, semuanya berbaloi, mak, abah... x kire lagi, tahan dgn kerenah anak2 mak abah ni... we love u, mom & dad =')
2 pendapat bernas:

ejuuuuuu toksah gini eju..jahatnye org yg ckp tgn ksr tu..same la kite, xde sape pnah puji halus..hahaha ehh girls kite baik pe? kan? xde sombong2 kan? hahahaha

eju

girls kte best!!!! hahahah.. oops yg post ni secara general.., bkn psl girls titanz pn..=)

Cerita kedai kopi

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino